Orphan (2009) (Az árva)

Ugye sokszor találkoztunk már a gyerekek démonizálásával kedvenc filmjeink kapcsán? Ha a negatív oldalról közelítjük meg őket, tehát az adott gyermek nem a körülmények áldozataként látható, általában már eleve kísértetként/antikrisztusként/démonként jelenítik meg őket, így nagy eséllyel jogosan hozzák a frászt a nézőközönségre. De mi van akkor, ha egy húsvér, valóban emberi lénynek tűnő kislány tör az ember életére? Az árva pontosan ezt a még ki nem használt lehetőséget ragadta meg.

A film elején megismerhetünk egy átlagosnak mondható családot (apuka, anyuka, két gyerek, egy családi tragédia), az ő életüket bolygatja fel az árvaházból befogadott, kilencéves kislány.

Esther (Isabelle Fuhrman), az angyal arcú, hibátlan modorú, felnőttesen viselkedő lány azonnal belopja magát a szülők szívébe, ám hamar szemet szúr nekik, hogy vonzza a bajt, képes befolyásolni bárkit és tömérdek dolgot eltitkol. Gyanújuk nem megalapozatlan abból a tényből kiindulva sem, hogy előző családja gyújtogatás áldozata lett, a tettest nem találták meg, csak őt, mint egyedüli túlélő. Természetesen a végén minden kiderül: hogy ki is ő, mennyire veszélyes, mi lesz a család sorsa. És miért is ne érdekelne a történet folytatása?

Aki különösebb rémületre és kilógó belsőségekre vágyna, annak az a tanácsom, hogy ne ezt a filmet nézze meg, ha van épp két szabad órája. Az árva pontosan azért élvezhető filmalkotás, mert sikerül egy olyan ártatlannak tűnő alapvonallal fenntartani a feszültséget, mint egy kislány az árvaházból. Ha maga az ötlet nem is tűnik első látásra eredetinek, véleményem szerint mégis magával ragad mindenkit és két óra ide, vagy oda, végig fogjátok nézni. A színészi alakítást is az átlagon felüli kategóriába sorolnám, annak ellenére, hogy három gyerek is megtalálható a főszereplők között. Ezzel természetesen nem a gyermekek tehetségét és létjogosultságát vonom kétségbe a filmvilágban, csak ritkán látni olyat, hogy hitelesek, ugyanakkor nem idegesítő karaktert osztanak rájuk, így tehát ezért is jár a plusz pont.

Az anyuka szerepében a mostanában egyre inkább ismert Vera Farmiga-t láthatjuk (igen, tényleg az AHS-ből ismert Taissa Farmiga testvére!), aki később a Démonok között 2-ben is nagyot alakíthatott. Kivételesen egyetértvén az IMBb által vont átlaggal, én is 7 pontot ajánlok fel a 10-ből.

Értékelés: 7/10

(grey tabby)

             

Be the first to comment on "Orphan (2009) (Az árva)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .