Igaz történet alapján – Twin Peaks

Nemrégiben rajtolt a kultikus sorozat, a Twin Peaks új szériája. Talán kevesen tudják azonban, hogy az ikonikus mű – amelynek folytatására nem kevesebb, mint 26 évet kellett várni a rajongóknak – alapsztoriját valós történések ihlették. Rovatunk mostani epizódjában ezeknek az eseményeknek járunk utána…

1908 július 7-én, egy tikkasztóan meleg nyári nap estéjén a húsz éves Hazel Ilene Drew Sand Lake-ben található otthona felé sétál haza. Hazel útját valamikor fél nyolc tájékán keresztezi egy lovaskocsi, amelyen Rudolph Gundrum, szénárus, és Frank Smith, egy farmon kisegítőként dolgozó fiatalember ül.

Négy nappal később, július 11-én Hazel szinte felismerhetetlenségig torzult holttestét találják a Teal Pond felszínén lebegve, azonosítása pedig kizárólag ruhái és fogtömései alapján történik meg, nyakára pedig valamiért egy szalagot köt valaki – vélhetően a tettes. Halálának okát egyértelműen egy, a feje hátulját érő ütés jelentette – a csapás olyan erejű volt, hogy beszakította a fiatal lány koponyáját. A hatóságoknak fogalmuk sincs miért, és pláne ki ölte meg Hazelt, a helyzet pedig később sem válik egyszerűbbé, annak érdekében pedig, hogy ne törjön ki pánik, sokan inkább a baleset teóriáját igyekszik erősíteni, holott a gyilkosságra evidens nyomok utalnak.

Ennek ellenére gyanúsítottból jópár akad, elsőként például nem meglepő módon az a két férfi, akikkel Hazelt utoljára élve látták. Ezen felül szóba kerül még egy Edwin Knauff névre hallgató fogász – aki házasságára fittyet hányva többször is ajánlatokkal ostromolta a fiatal lányt – de belekeveredik többek közt Hazel pszichés problémákkal küzdő unokatestvére, sőt Edward Cary is, a professzor, aki Hazelt alkalmazta bébiszitterként. Az izgalmak csak fokozódnak, amikor egyre többen kezdenek el beszélni egy titokzatos, állítólagosan természetfeletti képességekkel rendelkező férfiról, aki Hazel édesanyja szerint a hatalmába kerítette a lány elméjét.

A gyanúsítottak listája egyre duzzad, a városban az a szóbeszéd járja, hogy az addig ártatlannak hitt Hazelről kiderül, hogy korántsem volt az, szeretőkről, és titkos viszonyokról kezdenek beszélni, azonban a gyilkos kilétét továbbra sem sikerül meghatározni. A közhangulat a hatóságok minden erőfeszítése ellenére nem a megfelelő irányba kezd el változni: jól mutatja ezt, hogy néhány héttel a holttest megtalálása után egy pár részeges ember éjjel, egy sárba ragadt szarvasmarha segítségkérő bőgésében a néhai Hazel kísértetét vélik felfedezni, és halálra válva rohannak a városba a hírrel. Hazel Drew esete ekkorra már szenzációvá válik, egyre több újságíró és riporter érkezik a kis településre. Ezzel együtt beindul a helybéliek fantáziája is, így a pletykák közt vad, titkos orgiák, szerelmi sokszögek szerepelnek, az újságírók legnagyobb örömére.

Kis túlzással élve, egy idő után gyakorlatilag mindenkiből gyanúsított lesz, ennek ellenére Hazel Drew gyilkosságának ügye a mai napig lezáratlan marad. A rengeteg spekuláció és szóbeszéd mellett akad néhány bizonyított tény, amelyeknek hátterét és okát sosem sikerült minden kétséget kizáróan megfejteni senkinek. Hazel Drew eltűnésének napján váratlanul, bármilyen indok nélkül felmondott, halála előtt kevés idővel egy telepakolt bőröndöt helyezett el a közelben található Troy pályaudvarának egyik megőrzőjében. A bőröndben a nyomozók a ruhák mellett képeslapokat és leveleket találtak, amelyek kapcsán több férfi is a képbe került – az ő neveiket monogramokkal jelölték. Ezen felül a talált tárgyakat illetően  szó esik egy újságkivágásról, amelyben egy értesítő hírül adja egy bizonyos Edward LaVoie elindultát Tennessee államban található Chattanoogából.

Hazel Drew ügye a mai napig is lezáratlan maradt. A népszerű tv-sorozat hatására turisták százai kezdték el látogatni az addig csendesnek mondható kisvárost, sőt természetesen rengetegen kezdtek önálló nyomozásba, hogy felállítsák a maguk teóriáját a fiatal lány gyilkosát illetően. Ezek közül kiemelendő két férfi munkája: egy történelemtanár, Ron Hughes, aki éveket áldozott rá a fáradhatatlan munkára, tapasztalatait és konklúzióit pedig könyv formájában kívánja publikálni, valamint az ügy szakértőjévé váló Bob Moore, aki annak minden részletét összerakva próbál rájönni a megoldásra.

Akárki is volt a rejtélyes elkövető, egy dolog minden kétséget kizáróan bizonyítható: a különös gyilkosság története inspirálta a Twin Peaks egyik alkotóját, Mark Frostot, aki gyermekkori vakációnak egy jelentős részét töltötte nagymamája Sand Lake-ben található telkén, ahol először hallott furcsa történetről…

(Absvrd)

Be the first to comment on "Igaz történet alapján – Twin Peaks"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .