Vonat (2008) (Train)

 Nyilvánvalóan rosszul hathat európai önérzetünkre, ha a kelleténél is több film születik a következő, nem kifejezetten előnyös témáról: gyanútlan, amerikai turisták/fiatalok látogatnak el hozzánk a könnyűvérű lányok és az olcsó, de széles választékú alkoholkínálat reményében, ám a szórakozás helyett (vagy röviddel azután) beteg elméjű emberek célpontjává válnak. Ráadásul tőlünk egyre keletebbre haladván a filmiparnak ezen kliséje egyre csak fokozódik.
Elgondolkoztatok már azon, hogy miként zajlana hasonló esetben egy magyar viszonylatok szerint elkészített turisztikai rémálom? A mit sem sejtő vendégeket belefőznék egy kondér gulyásba? Egy ágrólszakadt romkocsmáról kiderülne, hogy szervkereskedelem zajlik a pincéjében? Emberevő szürkemarhák a Hortobágyon? Megdobná az ország hírnevét, de valószínűleg negatív irányba mozdítaná a közvéleményt, csak úgy, mint keleti szomszédjainknál. De vajon mi történik a Vonat című filmben?

Rögtön az első percekben kiderül, hogy a csupán birkózó bajnokságnak induló európai kiruccanás során nem a vereség lesz a legszomorúbb végkimenetel. Az Ukrajna felé tartó vonatút eleje nem is rugaszkodik el nagyon a valóságtól, lehet, hogy sokan hasonlóan képzelnénk el: alig beszél valaki angolul, különös emberek az utasok és a személyzet körében, kényelmet nélkülöző körülmények. Rövid várakozás után az is megkérdőjelezhetővé válik, hogy a csapat tinédzser eljut-e (egészben) Odesszába. A súlyos betegségben szenvedő utasok, az eltűnések és az elkobzott útlevelek kombinációja nem sok jóval kecsegtet, a vonatról pedig nincs hová menekülni, kivéve a biztos halált. A kérdés már csak az marad a néző számára, hogy túlélheti-e valaki ezt az istentelen utat.

Ha ismerős az az érzés, amikor legszívesebben egyes szereplők arcába kiabálnál, hogy „Ne arra menj, te barom!”, akkor ebben az esetben sem lesz hiányérzeted, viszont a színészi gárda ettől eltekintve megtette a tőle telhetőt.A cselekmény nem követel sokkal többet, mint egy átlag horrorfilm, ők pedig végül is élethűen alakítják a bajbajutott amerikaiakat, ámbár egyszer tényleg megnéznék egy olyan filmet, ahol nem harmincéves (vagy legalábbis annyinak kinéző) embereket próbálnának meg eladni tizenéves gimnazistáknak.A történet középpontjában elhelyezkedő Alex szerepében Thora Birch tűnik fel, aki feltehetően az Amerikai szépség kapcsán lehet sokaknak ismerős, ám személy szerint én a Kristen Stewart-al vetekedő, egy síkon mozgó mimikájáról jegyeztem meg. Csak nekem jut róla eszembe egy örökké feldúlt medvebocs?

Ha a Motel (avagy Hostel) című film első két része elnyerte a tetszésedet, akkor esélyes, hogy a kevésbé ismert Vonat is szerepel a must see listádon. Azt leszámítva, hogy Kelet-Európát erősen negatív színben tünteti fel, ezzel talán visszavetve a turisztikai látogatottságot, egy saját kezűleg összeállított top 30-as listába minden további nélkül beválogatnám.

Értékelés: 7/10

(grey tabby)

              

Be the first to comment on "Vonat (2008) (Train)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .