Appleseed (OVA) (1988)

Appleseed OVAUgyan a most bemutatásra kerülő OVA előbb készült el, mint az elmúlt heti animéink, mégis időrendi sorrendben az Appleseed után játszódik néhány hónappal. Az 1988-as rész ezért még nem annyira kifinomult technikát használ, mint a 2004-es. Ettől eltekintve érdekes és izgalmas, így mindenképpen szeretnék írni róla. Az Appleseed OVA csupán 70 perces, mégis látványos, vérbeli cyberpunk sci-fi. A nyuszifülfétist továbbra sem tudjuk megmagyarázni, de Briareos valószínűleg túlságosan ijesztő volna nélkülük, vagy valamilyen vételi egységet próbált ábrázolni Masamune Shirow. Ötleteket várunk alant, és arra is, vajon miért mindig póktankok kerülnek elő, ha sci-fikben járunk. Ugye a Ghost in the Shell is operál ilyesmi látványvilággal, de a Terraformars is némi insectofóbiáról árulkodnak.

Appleseed OVA

A rövid történet középpontjában Calos áll, aki nem csak a rendőrség tagja, hanem fiatalon elvesztette a feleségét is, így ambivalens érzések kavarognak a lelkében a várossal kapcsolatban. Bármennyire is utópisztikus Olympos világa, mégis az első részből megismerhettük, hogy vannak rejtett problémák. Az egyik ilyen bizony az, hogy az ember nehezen tűri el, hogy más irányítsa őt, pláne, hogy olyan létforma, amelyet maga hozott létre. A bioroidok – felszabadulva a lejárati idő fogsága alól – továbbra is felügyelik a város lakosságát és igyekeznek olyan döntéseket hozni, melyek megvédik az embereket. De az, hogy nincs kontroll sokakban feszültséget kelt és ismét terrorista akciók készülnek a Tartaros ellen.

Appleseed OVA

Annyit már eddig is megtudtunk, hogy Hitomi igazán különlegesnek számít a bioroidok között, nem csak azért, mert összegyűjti a külső területekről a túlélőket, hanem azért is, mert jóval fejlettebb a társainál. Deunan és Briareos ismét küldetést kap Athenatól, hogy kiderítsék, ki szivárogtat ki információkat a terroristák felé, illetve hogy elkapják vezetőjüket, A. J. Sebastiant.

Appleseed OVA

Ugyan a technikák és a rajzok nem túlságosan kifinomultak a mai szemeknek, de az Appleseed OVA mégis megállja a helyét a ’80-as évek animéi között. Kellően izgalmas és fordulatos, a 2004-es filmnek kitűnő folytatása úgy is, hogy később készült el. Ráadásul a problémafelvetést is ügyesen átveszi, hiszen a bioroidok kérdésköre általánosságban foglalkoztatja a sci-fi műfaját. Egyrészt azért, mert egy ember által létrehozott teremtményről van szó, másrészt mert ezzel párhuzamosan felmerül a lélekről alkotott elképzelések megváltozása. Ami alapvetően istenkáromlás is lehetne, de erre nem ez a rész fog kitérni. Itt inkább az vetődik fel, hogy vajon ki ellenőriz kit, és mennyire szabadok az emberek, illetve a bioroidok egy ilyen szituációban, valamint az utópisztikus elképzelés csak ideiglenesen tartható-e fent, vagy véglegesnek tekinthető. Nem egy egyszerű felvetés, mert, ha valamit teremtünk, azért felelősek is leszünk, tehát nem dobhatjuk félre – ahogyan a történelem számtalan szomorú példája bizony sajnos megcáfolja ezt –, ha már csupán nyűgként tekintünk rá. Illetve ugye ott a kérdés, hogy hol a határ a bioroidok és az emberek között, hiszen ugyanúgy szerves lények, akik képesek érezni is, mert úgy lettek megalkotva, kifejlesztve, növesztve.

Kazuyoshi Katayama rendező neve nem csenghet ismeretlenül, hiszen neki köszönhető a Those Who Hunt Elves, illetve a Ghibli stúdió Nausicaä of the Valley of the Wind-jében is közreműködött. A karakterdizájn Yumiko Horasawa keze munkáját dicséri, a zenéjét pedig az a Norimasa Yamanaka szerezte, aki a Mobile Suit SD Gundam-ét, a Legend of Lemnear-ét, illetve a Knight Hunters-ét is. Az anime végén Risa Yuuki adja elő a Crystal Celebration című számot.
Ugyan látványvilágában nem a legerősebb az Appleseed OVA, azonban mondanivaló és cselekményvezetés tekintetében kielégítőnek mondható. Inkább azok fogják élvezni, akik a 80-as évek animációit kedvelik, de azért szerintem nézhetőnek fogjátok találni.

Appleseed OVA

Értékelés: 7/10

Smaragd Sárkány

 Akinek tetszett, itt megvásárolhatja:

Be the first to comment on "Appleseed (OVA) (1988)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .