Bubblegum Crisis (OVA)

Bubblegum CrisisHa már egyszer belekezdtem a cyberpunk animék világába, akkor elérkezett az idő, hogy minden idők egyik legfontosabb sagáját is elővegyem nektek. A Bubblegum Crisis OVA a Bubblegum manga-franchise körébe tartozik, és az első volt közülük, 1987 és 1991 között futott, bár sajnálatos módon hányattatott sorsúnak számít. Eredetileg 13 epizódosnak szánták, de 8 rész után lelőtték, és jogviták miatt elég hiányosan bár, és kissé illegálisan is, de végül a Bubblegum Crash némileg befejezte az megkezdett szálakat. Végül a Bubblegum Crisis 2040 lett igazi kiteljesülése, egy igencsak kerek történettel, de a 2041-es évadot is elkaszálták. Ennek ellenére jó néhány spinoff kapcsolódik ehhez a fantasztikus nyolcvanas évekbeli vérbeli science fiction animéhez.

Az első fejezet tehát csupán nyolc epizódot számlál, de ez alatt megismerkedhetünk azzal a világgal, melyhez az AD Police nevű szervezet kapcsolódik. Feladatuk, hogy fenntartsák a rendet MegaTokyoban, ahol a távoli, 2032-es jövőben az emberek jólétét boomernek nevezett robotok támogatják. Ezek ténylegesen megkönnyítik a mindennapjainkat, hiszen rengeteg olyan munkát képesek elvégezni, amely könnyen programozható, így egyrészt leveszik a vállunkról a terheket, másrészt viszont helyettesítik a humán erőforrást, amely akár munkanélküliség növekedéséhez is vezethet. Így alapvetően duális hozzáállást tapasztalunk a lakosság részéről, ahogy ez általában a sci-fikben, illetve a cyberpunk filmekben is előkerül. Ez egy új típusú rasszizmusnak is tekinthető, amely ugye társadalomkritikai rávilágítások eszközévé válhat.

De nem szaladnék ennyire előre, hiszen a Bubblegum Crisis OVA főszereplői nem a rendőrségi egység tagjai lesznek, hanem egy Knight Sabers-nek nevezett magánkézben lévő rendfenntartó szervezet karakterei. Vezetőjük, Sylia Stingray, aki apja kutatásainak és örökségének köszönhetően olyan nőket toborzott össze, akik segítségére lesznek az ámokfutó, vagy éppen renegát boomerek megfékezésében.

Bubblegum Crisis

Nyilván egy olyan speciális osztag, mely a rendőrségnél hatékonyabban képes kordában tartani, megzabolázni ezeket az elszabadult erőket, nem maradhat örökké titokban, sőt a nagyobb vállalatok – cyberpunk jellegzetességként – bizony igyekeznek majd felbérelni őket különböző munkákra, melynek hátterében nem olyan motivációk fognak meghúzódni, melyekre a csapat számít. Érdemes ezért kellő körültekintéssel foglalkozniuk ezekkel az ügyekkel, annak ellenére, hogy a tetemes összeg kimondottan pozitív hatással lehet a bankszámlájukra, illetve a szponzorálhatja igaz ügyüket is. De nem minden a pénz, ezt meg kell tanulniuk nekik is, bár Sylvia hagyatéka szerencsére képes ellátni őket a megfelelő technológiai támogatással.

Bubblegum Crisis

Mint a kezdeteknél említettem, sajnos a történet pont annál a résznél szakad félbe, ahol beindulna a sztori, amikor a fordulatból valami kibontakozna, de ugye elkaszálták, így a folytatáshoz nektek is meg kell várni a következő hetet, hogy a Bubblegum Crash-ből kiderüljön, hova is szándékoztak az alkotók kilyukadni. A Bubblegum Crisis-t több szempontból is csak ajánlani tudom azoknak, akik kedvelik a ’80-as évekbeli cyberpunk filmeket, animéket, illetve a zenét. Ugyanis a sorozat sajátossága, hogy a Knight Sabers egyik oszlopos tagja, Priss egy rockzenekarban játszik, és ezt kihasználva elég sok muzsikát csempésztek bele a sci-fibe. Hogy mennyire volt ez jó ötlet, azt szerintem elég jól tükrözi, hogy a szinkronszínészek még koncerteken is felléptek.

Bubblegum Crisis

Toshimichi Suzuki (Call Me Tonight, Bubblegum Crash, Bubblegum Crisis: Tokyo 2040, AD Police) eredeti történetéből az epizódokat más-más rendező vette kézbe, de a karakterdizájnt minden esetben Kenichi Sonoda (Bubblegum Crash) végezte, illetve a zenéjét Kouji Makaino szerezte. A cikk elejére és végére pedig egy-egy dallal készültem nektek a sorozatból. Élvezzétek, és ismerkedjetek meg a kipukkanni készülő rágógumi világával.

Értékelés: 7,5/10

Smaragd Sárkány

A franchise darabjai:
Bubblegum Crisis
Bubblegum Crash
AD Police Files
Bubblegum Crisis Tokyo 2040
AD Police – To Protect and Serve
Parasite Dolls

Be the first to comment on "Bubblegum Crisis (OVA)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .