Jeepers Creepers 3 (2017)

Victor Salva slasher franchise-jának legújabb epizódjával kapcsolatban szerintem csak egyetlen kardinális kérdés merül fel mindenkiben. Mégpedig az, hogy az AZ után szabadon, csak és kizárólag 23. évente, pont 23 napra feltámadó, emberhúsra éhes, félelmet szagoló misztikus szörnyeteg erős közepes érdemjeggyel jutalmazott első két része után megérte-e 14 (!) évet várni erre a harmadik installációjára? A folytatásból minden kiderül.

Filmünk rögtön a Jeepers Creepers első része után veszi fel a fonalat, amikor is megtalálják a rendőrségről megszökött lény rozzant kocsiját. Bármennyire ártalmatlannak tűnik is a járgány, tele van rejtett csapdával meg felspécizett cuccokkal, így a teremtmény szemében is preferenciát élvez, tehát hamar vissza is veszi. Ezzel párhuzamosan megismerhetünk a folytatás néhány teljesen sótlan karakterét, akik üres fecsegések közepette gyakorlatilag semmit érdemlegeset nem csinálnak. És persze a játékidő véletlenszerű pontjain történik néhány gyilok.

Most láttam az előbb, de nem sok mindenre emlékszem; vagyis forgatókönyv egész egyszerűen olyan szinten bénára sikerült, mint mondjuk a klasszikusnak számító Pumpkinhead izzadságszagban tobzódó, és amúgy is felejthető harmadik vagy negyedik része. Előrángatták a címszereplő szörnyet – egyes források Creeper néven hivatkoznak rá – aki a második rész óta mellesleg átesett egy kisebb arcfelvarráson, de sajnos minden, csak épp nem ijesztő. Sőt, alig valamit szerepel a filmben. Ellenben kapunk egy sor szürreális(an) ostoba jelenetet, melyben mindenféle legvágott kezek emelik magasba az azt megérintő személyt és titkokat árulnak el neki (vagy sem). És semmiféle fekete humor nem társul mellé, ez nem Kéz őrület, és nem Addams Family – tessék ezt most halálkomolyan venni! Vagy amikor előbb kettényíló orrnyereggel szagol be az autó ablakán, majd sikításával repeszti be azt. Nonszensz.

Legjobban azonban a címszereplő önjáró, szinte teljesen automatikusan viselkedő (vadászó) furgonja idegesített. Komolyan, a folytatásba annyira nem szorult ötlet, hogy kölcsönvették a Christine alapötletét, aztán random telebaszták mindenféle trükkös csapdával?! Visszacsévélhető horgokat lő több száz méterre lévő mozgó célpontokra?! Bumerángként viselkedő robbanó-labdákat pöccint az őt követő autókra?! Prince of Persia-ból kölcsönvett, zárható szöges csapdában végezhetik, akik belenyúlkálnak a raktérbe?! Ez a film most a 23 évente 23 napig zabáló szörnyről szól, vagy erről a hight-tech csapdákat produkáló ódon kisbuszról?!

Az hagyján, hogy a történet gyakorlatilag nem jut el A-pontból B-be, csak véletlenszerű karakterek halnak meg, míg mások próbálnak valamit összehozni a játékidő alatt, több-kevesebb sikerrel, de hogy ennyire semmirekellő módon legyen összeollózva az egész, az már fájdalmas. Egy nagy eredménytelen útvesztő az egész. Meg azok a teljesen felesleges (és mellesleg elég béna) CGI-trükkök is igazán kimaradhattak volna.

Szóval az elején feltett kérdésre egyöntetűen nem a válaszom, egyáltalán nem érte meg várni. Az eredetileg The Creeper Walks Among Us alcímű fejezetet Victor Salva később átírta, ekkor már a Cathedral-nak hívták, aztán a projekt folyamatosan jegelés alatt állt, mire végre 2016-ban el tudták kezdeni a forgatást. Úgy vélem, sosem ígérnek jót azok a sequelek, amik több mint tíz évvel az előző rész után készülnek – ezúttal is csak ez az elméletet igazolódott be.

Értékelés: 5/10

eyescream

          

2 Comments on "Jeepers Creepers 3 (2017)"

  1. Erre vártunk eddig?Mi a fenének csinálnak egy olyan részt,ami az 1. és a 2. rész közti eseményeket mutatja be?Annak idején azt írták,a 3. részböl kiderül mi a lény elötörténete,erre lóf*szt sem derül ki semmi.

  2. Én csak angolul láttam, majd meglesem magyar felirattal is

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..