GastroGore – A világ legundorítóbb/legbizarrabb ételei

Új cikksorozatunkban elhozzuk nektek a világ különféle tájainak és nemzetiségeinek legundorítóbb/legbizarabb ételeit. Tervünk szerint minden részben 5 ételkülönlegességet mutatunk be, amitől garantáltan kifordul a gyomrotok, avagy csak szimplán elszörnyülködtök azon, hogy vannak olyan emberek a világon, akik egy jók kis rántott hús+krumplipüré kombó helyett mondjuk pl. kacsaembriót, vagy fókába töltött alkát esznek. Jó étvágyat kívánunk!

 

Kiviak

A kiviak egy hagyományos téli étel a távoli Grönland szigetén. Elkészítése során egy fóka bőrét úgy választják el annak testétől, hogy az lehetőleg egybe maradjon és az alatta lévő zsírréteg sértetlen legyen. Miután az így kapott bőrt tömlő formájúra formázzák, annyi apró tengeri madár tetemével (többnyire alkát használnak hozzá) tömik tele, amennyi csak belefér, ami akár több száz tollas tetemet is jelenthet. A lényeg pedig a “tollas” szón van, mivel az állatokat mindennemű zsigerelés mentesen, úgy ahogy vannak, fókazsírral bekenve helyezik el a tömlőben, lehetőleg olyan alaposan megtömve, hogy minél kevesebb levegő maradjon bent. Ezután bezsírozzák a bőrt, összevarrják, nehéz kövekkel kinyomkodják a maradék levegőt belőle, és elteszik érlelni, vagy szimplán elássák. Az érlelési folyamat 3-18 hónapig szokott tartani, ami után a madarakat megkopasztják, és sokszor további feldolgozás nélkül elfogyasztják.

Balut

Reggelire szinte mindenki szeret tojást fogyasztani valamilyen formában. A Fülöp-szigetek lakosai sincsenek ezzel másként, ám ők a jól megszokott tükörtojás vagy rántotta mellé olykor úgynevezett balutot is fogyasztanak. Elkészítése roppant egyszerű, akár otthon is könnyedén elvégezhető. Végy egy megtermékenyített kacsatojást, majd a benne fejlődő embrióval együtt úgy ahogy van főzd meg. A meszes héj lefejtése után pedig már akár azonnal is fogyasztható a ránk kacsintó kis Dagobert bácsi.

 Fecskefészek leves

Ha nem is annyira undorító, de mindenféleképpen bizarr étel a kínában luxus ételnek számító fecskefészek leves. Az ételt az Ázsia sziklás partjain élő szalangála fecske nyálából összetapasztott fészkéből készítik el, mely részben apró tengeri élőlényekből épül fel, így magas a proteint tartalma. A csirkehúsleves alapban megfőzött és megpuhult fészket különféle módon ízesítik, főként a kínai konyhára oly jellemző, édes, savanyú fűszerezéssel.

Kobraszív

Ázsiánál maradva, ahol gyakorlatilag mindent megesznek amit csak él és mozog, egy másik ínyencség a kobraszív. Vietnámban a még élő kobrát elevenen felvágják, majd az állat szívét kivágva azt azonnal elfogyasztják. Az igazán ínyencek még a kígyó véréből is isznak pár kortyot. A kevésbé bátrak rizsbor kíséretében öblítik a finomságot.

Péniszhal

Zárásként pedig egy újabb ázsiai finom falat, az úgynevezett péniszhal, mely valójában nem is hal, hanem gyűrűsféreg. Az élőlényt dél-koreai barátaink előszeretettel fogyasztják főzve, avagy sütve. A péniszhal oly annyira közkedvelt ételt az országban, hogy külön tenyésztik is, mint pl. nálunk Szilvásváradon a pisztrángot. De, hogy vajon melyik az ízletesebb? Nos, ha lehetőségetek adódik, akkor ezt döntsétek el majd ti.

Wooltur

1 Comment on "GastroGore – A világ legundorítóbb/legbizarrabb ételei"

  1. Sose voltam válogatós, én bizony mindent kipróbálnám! Viszont! Lehet hogy nem mind maradna lent! Elnézést a végéért! 😀

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .