Másodvélemény: Escape Room (2017)

Habár az előzőekben Fixxerx kolléga már méltatta a filmet, szenvedélyes szabaduló-játék látogatóként mégis szinte kötelességemnek éreztem megnézni ezt a témában készült friss produkciót. Már a trailer-t megtekintve sejtettem, hogy nem kapok valami minőségi és/vagy maradandó rémületet, azért ennyire olcsó és unalmasan bénaságra nem számítottam!

A rendkívül ambiciózus escape room tulajdonosa az üzlet fellendítése érdekében ellopja az amúgy nem eladásra kiállított koponyás dobozt a sarki antikváriumból, nem törődve a ténnyel, miszerint ősi gonosz démon lakik benne. Két horror-geek a barátnőkkel együtt teszt-játékra megy a szobába, majd miután mit sem sejtve kinyitják a dobozkát, a belőle kiáramló entitás megszállja a bio-díszletként funkcionáló személyzetet, aki elkezdi legyakni a játékosokat…

Kezdjük azzal, hogy egy magára valamit is adó szabadulószoba rendelkezik pánikgombbal, kapnak a játékosok wakie-takie nevű kommunikációra alkalmas szerkezetet, ja és nem fullra hangszigeteltek a falak. Nyilván ez egy horror, így nem kell törődni ilyesmi apróságokkal; lehet, hogy másokat nem zavar, de nekem bizony rohadtul hiteltelen az egész koncepció. De folytatom.

Az alig nyolcvan perces játékidőben kapunk egy teljesen felesleges doboz-előtörténetet, pontosabban annak csak egy bőven kihagyható morzsáját, egy béna főcímet, szörnyen animált vércseppekkel, no meg egy izzadságszagúan túlnyújtott, amúgy is toldozott-foltozott, alig negyvenpercnyi hosszúságú aktív cselekményt. Amiben a szörnyen gonosz démon helyett be kell érnünk a vagy kétszer ide-oda szálldosó fekete füstpamaccsal, no meg aztán egy ollóval böködő zsákfejű megszállottal, aki bárhogy erőlködik, rohadtul nem tud parás lenni. Mivel gyakorlatilag egyetlen szobában, minimális díszletek között játszódik majdnem az egész szituáció, így nem ártott volna legalább a karaktereket kidolgozni. Náluk már csak a tulajdonos nemtörődöm hülyesége tud dühítőbb lenni.

De hogy a végére hagyjak valami jót is róla, találkozhatunk egy csomó horror-filmes utalással: a White Zombi, House of Horrors és az Invasion of the Saucer Men poszterektől kezdve a Szörnyecskékre vonatkozó telefonos tanácsadásig („éjfél után ne etesse őket”), de szóba kerül még megannyit rémes mozi: Annabelle, A dolog, Halloween 5, You’re Next stb. Ja, és a tulajdonos pedig nem más, mint Skeet Ulrich, vagyis Billy Loomis a Sikolyból.

Érdekességképpen pedig még annyit tennék hozzá, hogy tessék vigyázni, ugyanis akad még egy, szintén Escape Room címre keresztelt produkció, ráadásul ez is ugyanúgy 2017 őszén jött ki – és ez került a hazai forgalmazók jóvoltából a moziközönség elé -, szóval nem árt utánanézni, melyiket is fogja ki az ember. Bár az iMDb szerint a másik sem valami nagy eresztés…

Értékelés: 4/10

eyescream

             

Be the first to comment on "Másodvélemény: Escape Room (2017)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .