Lakatos István – Mesék az ágy alól (2017)

A Kaméleon Komix jóvoltából a decemberi Hungarocomix-on látott napvilágot az Alfabéta és IBBY-díjas Lakatos István (Lencsilány 2010; Dobozváros 2011) hiánypótlónak is beillő, sokszínű képregény-gyűjteménye, mely 96 oldalon kápráztat el minket sajátos stílusban készült rajzaival és fantasztikus történeteivel a mesék, a dark fantasy, a sci-fi, a horror és persze a retro jegyében!

A kötet – mint ahogy az előszóban is jeleztem – Lakatos István válogatott képregényeit tartalmazza, nagyjából tíz év terméséből válogatva. Ezek nagyobb része már megjelent különféle magazinokban és folyóiratokban, de most az arra érdemeseket összegyűjtve egy kötetben olvashatja a képregényekért rajongó közönség. Lássuk, mifélék is ezek az ágy alá bújt mesék!

A kötet legrégebbi története, A kis gyufaáruslány a mindenki által ismert Andersen-klasszikus sajátosan kezelt változata, szívbe markoló rajzokkal megtámogatva. De nem csak ez az egyetlen szomorkás sztori: Csáth Géza novellája alapján készült Fekete Csönd az őrületet próbálta meg vázolni, rendkívül komor hangulattal.

Misere Homine – Ember, irgalmazz névre keresztelt képregény nem csak hosszúságával hívja fel magára a figyelmet, de témájában is elgondolkodtató, és filozofikus. Műfaját tekintve egyfajta teológiai sci-fi, ami futurisztikus környezetben próbálja elmesélni hőseink Isten-kereső küldetését. Nem is egy könnyen emészthető olvasmány. A Pinkhell 6. számában megjelent Vasárnap szintén vallásos ötletből épül fel, de egy jóval vidámabb, már-már mókásabb irányba hajlik. (Külön pluszpont jár a játékautóban ülő Cthulhu-babáért, zseniális!!)

Kemény István Kedves Ismeretlenek c. regényének egyik fejezetéből készült a Pryck és Griga, amelyben rémtörténetet mesélnek egy kislánynak. Lakatos nagyon érzékletesen adaptálja a sztorit, és nem átallott önmaga karakterét is belevinni a történetbe, haha! És ha már a self-karakternél járunk, az eredetileg a 5Panels Főzős képregények című kiadványába készült BAB című szürreális agymenésben maga Lakatos lett a főszereplő. Telis-tele önreflexív odamondogatással, nézőkhöz való kiszólással, vicces pop-kulturális utalásokkal, és persze az is kiderül, hogy fér be egy kifejlett T-Rex a konyhába! Az egyik legzseniálisabb (és egyben legabszurdabb) epizód a kötetben!

A Lencsilány és a Kisgömböc történetében e két, népmesékben gyökerező karakter találkozik a Tim Burton-féle (szomorkásan) gótikus díszlethez közel álló panelekben. Telitalálat, a kert végében álló narancssárga Polski Fiatért pedig újabb pirospont a rajzolónak, haha!

Habár hivatalosan a Nyesedék a kötet utolsó nagyobb egysége (mindenféle, koncepció nélküli vegyes képkocka összeállítás), a Szűcs Gyulával közösen fejlesztett, PORT Magazinban megjelent BESTIA képregények (Budapesti Emberirtó Szakszolgálat Titkos Irodája az Alagsorban) igazán humoros lezárást jelentenek a kötetnek.

Rendelés: https://www.facebook.com/kameleonkomix/

Értékelés: 10/10

eyescream

Be the first to comment on "Lakatos István – Mesék az ágy alól (2017)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .