The Conspiracy (2012)

2012-ben bemutatásra került a kanadai gondozásban készült The Conspiracy. A found footage vonalat képviselő alkotás egy napjainkban mondhatni reneszánszát élő témából, az összeesküvés elméletek világából próbált meríteni, de nézzük, miről is van egészen pontosan szó.

Az emberek imádnak összeesküvés-elméleteket gyártani, a konspirációs teóriák legjobb táptalaját pedig pontosan az olyan társadalmi struktúrák képzik, mint ami jelen korunkra is jellemző. A konspirációs elmélet, mint fogalom napjainkra mondhatni túlnőtte magát, hiszen mára inkább egy összefoglaló fogalommá vált. Ezzel a címkével látják el a valóban érdekes, olykor hátborzongató elemeket is tartalmazó összefüggések közti kutatást, és a vállalhatatlanul ostoba képzelgéseken alapuló mendemondákat, ennek a fajta zűrzavarnak viszont sok esetben a hiteles forrásokból táplálkozó, megalapozott elméletek hirdetői látják kárát. Akárhogy is vesszük, az összeesküvés-elméletek izgalmas világa bárkit képes magával ragadni, egyéntől függő módon és mértékben.

A konspirációs teóriák nagyágyúi közé tartozik a politika legfelsőbb köreit átszövő, a nagyhatalmak vezetőit a zsebükben tudó csoportokról szóló elmélet, amelynek szövevényes szálainak kibogozásához olykor egy fél élet is kevés. Azok, akiket akár érintőlegesen is érdekel a téma, bizonyára hallottak az olyan csoportokról, mint az Illuminátusok, a Skull and Bones, vagy a szabadkőművesek (aki nem, viszont szívesen olvasna a témában jól összeszedett anyagokat, látogasson el a Konteó-blogra ). A The Conspiracy készítői egy ilyen csoport analógiájaként alkották meg a film sztorijának egyik alappillérét képző, Tarsus Club nevet viselő társulatot. A The Conspiracy cselekménye gyakorlatilag egy fokozatosan kibontakozó, és ugyanilyen módon eszkalálódó nyomozási folyamatot mutat be, amelyben főhőseink egyre mélyebbre ásnak a titokzatos társaság titkaiban, ez pedig, ahogyan azt sejthetjük, korántsem veszélytelen.

Úgy gondolom, a film legnagyobb erőssége az egyre vadabb és meglepőbb fordulatokat vevő nyomozás magával ragadó, gördülékeny bemutatása. A The Conspiracy kifejezetten jól összeszedett filmnek mondható, a jó témaválasztás, és a megfelelően ütemezett sztorimenet mellett azonban akadnak hibák, amik mellett nem mehetünk el szó nélkül. A valós élet konteói -értsd a fentebb is említett analógia- ihlette motívumok egyáltalán nem zavarók (sőt!), ellenben a készítők néhol átestek a ló túlsó oldalára, így olykor a teátrális és szenzációhajhász lapok félművelt szerzőinek blőd ötletei köszönnek vissza itt-ott. Legjobb példa erre az úgynevezett Jézus-Mitrász-Hórusz párhuzam, több önjelölt szakember elmélete, amely alapvető történelmi, és vallástörténeti tényeket hagy figyelmen kívül. Az ilyen, és ehhez hasonló, minden tényszerű adatot ignoráló elméletek sajnálatos módon a film színvonalára is ugyanolyan rossz hatással vannak, mint a valódi kutatásokra az összefércelt, ostoba mendemondák.  Ha azonban ezek mellett a buktatók felett a néző el tud siklani, egy kifejezetten szórakoztató filmre lelhet a The Conspiracyban. A konspirációs teóriák iránt érdeklődőkben pedig talán kissé felemás érzéseket hagyhat a film, ugyanis a készítők némi adatgyűjtéssel, és olvasgatással egy jóval átütőbb erejű tudtak volna összehozni. Ennek ellenére a film a maga módján  szórakoztató, érdekes, nagyobb odafigyeléssel és körültekintéssel pedig még jobb is lehetett volna.

Értékelés: 7/10

Kiknek ajánljuk: Konteó-rajongóknak, akik képesek elviselni a film kettősségét, amely során valóban érdekes elméletek keverednek légből kapott, kizárólag a fantázia és a félműveltség szülte ötletekkel.

(Absvrd)

             

Be the first to comment on "The Conspiracy (2012)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .