Cardinal (2017) – 2. évad

2018 elején megkaptuk a Cardinal újabb évadját. Az első szériához hasonlóan, ezúttal is hat epizódon keresztül mutatják be a cselekményt, amely  egy új, nem kevésbé izgalmas nyomozásban bontakozik ki.

Napjainkban jellemző tendenciának számít, hogy a sorozatok valamilyen úton-módon sok esetben felülkerekednek a mozifilmek sikerén, ami valljuk be, nem is annyira meglepő. A készítőknek jóval több lehetőségük van kibontakoztatni karaktereket, felépíteni világokat, további csavarokkal gazdagítani a történetet. Ennek köszönhetően mára – megfelelő módon keresve – havonta akár több újabb sorozatot is felvehet a filmkedvelő egyén a maga ízlése szerint gazdagítandó listára. Természetesen a szériagyártásnak is megvannak a maga hátrányai, hiszen rengeteg jó sorozatot láthattunk már menet közben tévútra jutni, vagy csak szimplán ellaposodni.

Ezzel el is értünk a némileg terjengősebb bevezetés érdemi részéhez, ugyanis meglehetősen kevésszer tapasztalhatjuk, hogy egy széria nem hogy képes tartani a színvonalat évről évre, de adott esetben tudja azt emelni. A Cardinal esetében ellenben egy ilyen szerencsés ritkaságnak lehetünk tanúi. A második évad nagyjából ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt. A főszereplők a régiek, a rejtély viszont új, és talán még érdekesebb, mint az első hat részben.

A hatóságok értetlenül állnak ugyanis egy ismeretlen fiatal hölgy esetét illetően. Adva van egy fiatal nő, akinek látszólag semmi különösebb problémája nincs, két aprócska tényezőt leszámítva:  egy őt ért fejlövésről tanúskodó heget, valamint a totális emlékezetkiesést, ami lehetetlenné teszi a beazonosítását. A vörös haja miatt jobb híján Red-nek elnevezett lánynak fogalma – vagy ha humorosak akarunk lenni: lövése – sincs az őt ért támadás hátteréről, sőt, magára annak tényére is a körülötte sürgölődő orvosok hívják fel a figyelmét. A különös eset még több furcsaságot hordoz, ugyanis a nyomozás során a szálak egy brutális, rituális gyilkosságsorozathoz vezetnek.

Míg az első évad inkább egy klasszikusabbnak mondható bűnügyi szállal dolgozott, a készítők a folytatásba jóval inkább beleemeltek misztikusabb elemeket. A rituális gyilkosságokhoz kapcsolódó sztorivonallal, és az abban megjelenített karakterekkel sikerült gazdagabbá tenni a összképet. További jó pontnak számít ezen a téren, hogy a Cardinal második évadja a nézőre bízza az ez ügyben felmerülő kérdések megválaszolását: a mi lehetőségünk eldönteni, hogy vajon valóban természetfeletti erők segítik a horrorisztikus gyilkosságok elkövetőjét, vagy pusztán egy hidegvérű gyilkossal van dolgunk, aki megfelelő módon lát át az embereken, és manipulálja őket céljai elérésének érdekében. Ezúttal sem kapunk hat résznél többet, és bár a sorozat kedvelői közül többen keveslik ezt a számot, egy más szemszögből nézve többek közt pont ez adja a Cardinal lényegre törő, realista ábrázolásmódjának egyik alapját. Továbbra sincsen rétestészta módjára nyújtott sztorivonal, nincsenek töltelék epizódok, nevetségesen eltúlzott tulajdonságokkal bíró karakterek – vagyis olyan elemek, amelyek gyakran képesek elrontani bármilyen jó sorozatot.

A sorozat kedvelői számára jó hír, hogy a készítők hivatalosan is megerősítették a folytatást, így ismét pozitív előérzettel várhatjuk az újabb évadot.

Értékelés: 9/10

Kiknek ajánljuk: Azoknak, akiknek tetszett a Cardinal első évada, és akik ismét egy izgalmakban bővelkedő, rövid, de tartalmas szériára vágynak.

(Absvrd)

              

 

 

Be the first to comment on "Cardinal (2017) – 2. évad"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .