Rémségek könyve (Urban Legend) (1998)

Kedvenc elfoglaltságaim közé tartozik szép emlékekkel telve vissza-visszatekinteni a bohó ’90-es évek gyöngyszemeire, ezen belül is a horror-, illetve thriller szekció alkotásaira. Szerény véleményem szerint erre az időszakra datálható a két műfaj fénykora, így hát ezúttal is ebből a korból bátorkodom előásni egyik személyes kedvencemet; a Rémségek könyvét.

Első ránézésre a Rémségek könyve egy nem túl eredeti „tinihorror” sztereotípiának, már-már egy tökéletes klisének tűnik, ha azt vesszük, hogy a főszereplők húsz év körüli, gyanútlan fiatalok, akik eleinte az egyetemisták felhőtlen életét élik, mindaddig, amíg a városi legendákhoz köthető gyanús események fel nem kavarják a kedélyeket. A cselekményt illetően ennél sokkal bonyolultabbra nem is érdemes számítani, azonban a kivitelezés és a jól összeválogatott szereplőgárda az, ami megkülönbözteti a ZS-kategóriás társaitól.

Az alapvető városi rémtörténetek közül mindenki fel tud sorolni legalább egyet; Bloody Mary legendája, a pórul járt babysitter, a kocsi hátsó ülésén rejtőzködő gyilkos, és így tovább. De mi történik akkor, ha a fent említett fikciók a szemünk előtt elevenednek meg? A (roppant eredeti módon magyarra fordított) Rémségek könyve ezt hivatott bemutatni.

Történetünknek egy átlagos egyetem átlagos kampusza adja a helyszínt (a fiktív Pendleton University), a szereplők között minden átlagos huszonéves karakterjegyét sikerült kimaxolni, a színészek sorában pedig itt-ott felfedezhető néhány olyan lehengerlő név, mint Jared Leto, Robert Englund, vagy Joshua Jackson. A cselekmény pedig dióhéjban a következő: adott az ominózus egyetem, ahol az egyébként normális mederben haladó eseményeket felkavarja az elengedhetetlen gyilkosságsorozat, amelynek mintájában az említett városi legendák tematikáját lehet felfedezni. Főhőseink számára hamar gyanússá válik a helyzet és önkényes nyomozásba fognak.

Köztük van Paul (Jared Leto), a diákok újságírósztárja, a számára igen szimpatikus Natalie (Alicia Witt), Damon (Joshua Jackson, akit például a méltán népszerű Fringe sorozatból tartunk számon), a reménytelenül szerelmes Brenda (Rebecca Gayheart) és többek között Sasha (Tara Reid, kinek filmes karrierje talán ezen a ponton állt a csúcson). Az egyetem professzorai közül egy személy kapcsolható a történtekhez, Wexler professzor, akit nem más alakít, mint Robert Englund, akit az egyszerű földi halandó rögtön Freddy Krueger karakterével azonosít, ám ebben a filmben kiválóan adja a diszkréten szarkasztikus tanár figuráját is.

Csupán egy rövid ismertető után nem ítélnénk az 1998-as év remekműve díjat a Rémségek könyvének, mégis kiemelném hasonszőrű társai közül, hiszen a viszonylag „lerágott csont” sztorit sikerült egy jól megkomponált hangulatú filmbe ültetni és szerencsésen összeválogatott színészekkel életre kelteni. Habár a nagyobb renoméval rendelkező filmes site-ok értékelése alapján sok jóra nem számíthatsz, a mi ajánlónk alapján mégis adhatsz egy esélyt a Rémségek könyvének, ami ugyan nem fog fejbe vágni és mélyen elgondolkodtatni az élet nagy kérdéseiről, mégis kellemes másfél órás elfoglaltságnak ígérkezhet. Ha pedig már felsejlett benned, mint régi, kedves emlék az üde ’90-es évekből, akkor idén sem fogsz benne csalódni.

Értékelés: 7.5/10

(grey tabby)

             

Be the first to comment on "Rémségek könyve (Urban Legend) (1998)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .