I Remember You (2017) (Emlékszem rád)

Emlékszem rádSzerencsére évről évre akadnak érdekes európai horrorfilmek, az öreg kontinens továbbra is megbízható beszállítónak bizonyul, ha kedvenc műfajunkról van szó. Bevallom őszintén Izlandot nem eurohorror nagyhatalomként tartom számon, bár a skandináv országok azért készítettek már jó néhány említésre méltó alkotást.

 

Az Emlékszem rád egy több síkon zajló természetfeletti thriller/horror, ami igen erős drámai vénával rendelkezik. Tavaly novemberben volt a hazai mozis premier, és habár sokáig gondolkodtam, hogy elmegyek rá, ez végül nem történt meg, így csak most pótoltam lemaradásomat. A történet középpontjában egy nyomozás áll, melynek szálai jóval messzebbre mutatnak, mint azt elsőre gondolnánk. Dr. Freyr (Jóhannes Haukur Jóhannesson) segítségét kéri a helyi rendőrség, miután egy idős hölgyet felakasztva találnak a közeli templomban. A nő testét vallási eredetű sérülések borítják, melyek egy évtizedekkel korábban történt rejtélyes eltűnéshez vezetik a vizsgálatot folytató csapatot.

Emlékszem rád

A helyi kisfiú, Bernódus eltűnése kísérteties hasonlóságot mutat főszereplőnk fiának köddé válásával, a doktor pedig még évekkel később sem volt képes feldolgozni Benni esetét. Párhuzamosan egy kis csapat költözését követhetjük nyomon, akik egy elszigetelt szigeten lévő házba bútoroznak be. A felújítási munkák egész jól haladnak, de szépen lassan világossá válik, hogy az egy férfi és két nő kombináció ezúttal sem mentes a bonyodalmaktól. A titkok skálája a tragikusan meglepőtől az egyértelműn keresztül minden eshetőséget kimerít, a négy fal között történtek pedig fontos szerepet játszanak a másik történetszálon haladó nyomozással kapcsolatban.

Emlékszem rád

Többet nem szeretnék elárulni a sztoriból, mert a forgatókönyv nagyon szépen összesimítja az eseményeket, mindezt úgy, hogy több idősíkot is ügyesen mozgat. Az izlandi tájakat szépen bemutató fényképezés elsőosztályú, a színészek pedig kiválóan megoldják a feladatukat. Az Emlékszem rád összképe egy hangulatos és erős filmet sugall, az egyetlen problémám az alkotással az, hogy míg a skandináv krimi stílusjegyeit nagyon szépen kihasználják a készítők, addig elég keveset nyújt horrorfronton. Szinte nincs is ijesztő jelenet, bár a feszültség sok esetben a helyén van.

Emlékszem rád

Egy érdekesnek induló szellemtörténetet prózai egyszerűséggel zárnak le az alkotók, mindenféle csavar és katarzis nélkül. A realizmussal természetesen nincs semmilyen különösebb problémám, de a befejezésig tartó út is nélkülözi a zsigeri félelmet. Ettől függetlenül mindenképpen érdemes nekifutni ennek a bő száz percnek, már csak azért is, mert nincs mindennap lehetőségünk megcsodálni olyan színészeket, akiknek huszonöt karakterből áll a nevük:) Komolyra fordítva a szót: ajánlott látnivaló, ha kedveled az északi nyomozós történeteket és nem bánod, ha mindezt természetfeletti köntösbe bújtatják.

10/7

afiaf

 

 

Be the first to comment on "I Remember You (2017) (Emlékszem rád)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .