Flashback ((Flashback – Mörderische Ferien)) (2000) (Szünidei gyilkosságok)

Slasher, német és a varázslatos 2000-es évből való. E három jellemző megadásával írnám körbe mai ajánlatunkat, ami nem más, mint a Flashback – habár hazánkban csak Szünidei gyilkosságok néven ismert horror. Tipikusan olyan film, amit valaha, valamelyik TV csatorna jóvoltából felvettünk VHS-re és évekig állt a polcunkon kedvenc filmjeink között. Ha ez így van, vegyük hát elő egy gyors visszatekintés erejéig.
Jeanette még csak egy kislány a boldog családi körben, amikor az ominózus tragédia bekövetkezik: egy őrült brutálisan meggyilkolja szüleit, egyedül ő éli túl a mészárlást. Ennek következtében azonban egy elmegyógyintézetben tölti következő éveit és hipnózis segítségével próbál visszaemlékezni azokra a percekre, amikor farkasszemet nézett szülei gyilkosával, ugyanis bárhogy is próbálkozik, nem tudja felidézni. Orvosa egy idő elteltével úgy gondolja, Jeanette gyógyulása eljutott arra a szintre, hogy szocializálódjon és munkát is vállaljon, így ismerőse révén egy családhoz küldi a fiatal lányt, hogy francia nyelvórákat adjon a három testvérnek. Jeanette vonakodva ugyan, de nekivág a kalandnak, elutazik egy isten háta mögötti, de annál szebb helyre, ahol csupán a “gyerekek” laknak; Leon, Melissa és Lissy, továbbá a kissé morcos bejárónő, Frau Lust.

A három tizenéves (habár az őket alakító színészekről minden további nélkül elhinném, hogy túllépték a harmincat) barátsággal fogadják új tanárukat, és habár Leon túllépni készül a tanár-diák viszony határait, Jeanette rehabilitációja sikeresnek ígérkezik. Rövid idő elteltével egyre több furcsaság szúr szemet és minden jel arra mutat, hogy az őrült gyilkos, aki tíz évvel ezelőtt mindent tönkretett, ismét felbukkan és befejezni kívánja, amit elkezdett.
Ennél több szót nem kívánnék ejteni a cselekményről, legyen annyi elég, hogy egy városi legenda születik újra a Szünidei gyilkosságok kellemes másfél órájában, így akinek alapvetően kedvez ez az alapötlet, ne hagyja ki a repertoárjából.

A filmben egyszerre felfedezhető a klasszikus slasher hangulat és miliő, izgalom, humor és nem várt fordulat is. Így, ha attól félnél, hogy csak egy kiszámítható, művértől csöpögő katyvaszt kapnál, ne aggódj, többet rejt magában, mint első pillantásra gondolnád. Abban az esetben, ha röpke tizennyolc évvel ezelőtt sikerült felvenned videóra (több-kevesebb reklámblokk beficcenésével), akkor nyugodtan vedd elő újra; majdnem biztos, hogy ezúttal sem fogsz csalódni.

Értékelés: 7.5/10

(grey tabby)

            

Be the first to comment on "Flashback ((Flashback – Mörderische Ferien)) (2000) (Szünidei gyilkosságok)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .