Joe Hill – A szív alakú doboz (2018)

Joe Hill eredetileg Joseph Hillstrom King néven látta meg a napvilágot, Stephen Edwin King és Tabitha Jane-Frances Spruce első fiúgyermekeként. Nem kellett sokat várni, hogy kiderüljön, az írásnak ő sem tud ellenállni: a 20th Century Ghosts névre keresztelt korai novella gyűjteménye több szakmai díjat is bezsebelt (Bram Stoker-, illetve British Fantasy Award). Két évvel később pedig elkészült élete első regényével – híres rocksztárnak a netről rendelt kísértettel gyűlik meg a baja -, melyet a GABO Kiadó jóvoltából már magyarul is olvashattok!

Az ötvenes éveit taposó rocksztár, bizonyos Judas Coyne elég extrém ízlésről tanúskodó gyűjteményt tudhat magáénak, így aztán semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy miért is ne gyarapíthatná eme bizarr kollekcióját az egyik netes aukción látott kísértettel. A szív alakú dobozban nemcsak a halott embere öltönyét kapja kézhez, hanem egy levakarhatatlan bosszúszomjas szellemet is, akinek feltett célja, hogy a halálba taszítsa őt. Judas tehát nyomozásba kezd, a szálak pedig egyik ex-barátnője múltjába nyúlnak vissza…

Joe Hill első regénye a maga nemében egy egészen szürreálisan zseniális alapötlettel indul – miszerint: vegyünk kísértetet a neten -, de szerencsére a későbbiekben sem válik unalmassá vagy vontatottá ennek kibontása. Én speciel szinte faltam az oldalakat – kreatívan megírt és/vagy korrekt módon fordított szövege nagy örömömre nem is volt túlírva; sajnos az író későbbi munkáiban hajlamos volt itt-ott túlzásokban esni (Spóra vagy Szarvak), ami némiképpen rombolja az összhatást.

Ez az utazgatást és fiatalkori sérelmeket is magában foglaló közel négyszáz oldal szerintem pont elég egy olyan történet kifejtésére, amelyben “a halottak lehúzzák az élőket”.  Többek között bepillanthatunk egy menő rocksztár életének nem is olyan napos oldalára, megcsodálhatjuk házi kedvenceink felszabaduló lelkét, de arra a kérdésre is választ kapunk, hogy miért is hordanak a szellemek satírozott fekete csíkot a szemük előtt. Van itt mexikói halálpornó meg családon belüli erőszak, de szellemet is idézünk a ouija-táblával, egyszóval unatkozni egészen biztosan nem fogunk!

Személy szerint a regényt semmi esetre sem illetném csak és kizárólag horror jelzővel, leginkább misztikus thriller vagy éppen természetfeletti krimi írná le a kötetben zajló, drámai részeket sem nélkülöző történéseket – és ebben hasonlítanak a Szarvak című, kronológiailag utána következő művével -, mégis egy frenetikus debütálást eredményezett Joe Hill-nek. És mint tudjuk, azóta jócskán beindult a szekere: Szarvak, Nos4A2, Spóra

Értékelés: 9/10

eyescream

A könyvért köszönet a GABO kiadónak, akitől ITT lehet megrendelni! 

 

Be the first to comment on "Joe Hill – A szív alakú doboz (2018)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .