Rettegés a felhők felett (szerk. Stephen King és Bev Vincent) (2018)

Van-e olyan emberi tevékenység, amely alkalmasabb lenne horror- és izgalmas történetek antológiájának, mint amit éppen a kezedben tartasz? – kérdezi az előszóban Stephen King. A tizenkilenc novellát felsorakoztató gyűjteményes kötetben a repülésé a főszerep, az utazáshoz pedig olyan műfajukban népszerű szerzők asszisztálnak, mint Sir Arthurt Conan Doyle, Richard Matheson, Ambrose Bierce, Joe Hill, Ray Bradbury, Roald Dahl, és természetesen maga King.

Egy igényes kialakítású, közel kétszázhatvan oldalas, keménykötéssel bíró gyűjteményről van szó, amelynek írásait Stephen King és Bev Vincent válogatta össze. Olyan témák és/vagy jelenségek checkoltak be a kapuknál, mint az (egyirányú) időutazás, robotok, szellemek, zombik, égben lakozó lények vagy egy misztikus törzsi maszk, de bemutatnak még szörnyű világvégét, rejtélyes gyilkosságot, illetve furcsa alakú felhőket. Az antológiában már többnyire megjelent novellák kaptak helyet, azonban ez alól kivételt képez Stephen King és fia, Joe Hill eddig még sehol nem publikált vadonatúj írása, szóval rajongóknak kötelező! No de lássuk, kik is foglalnak helyet a fedélzeten:

Michael Lewis Rakomány című természetfeletti elemekkel operáló írásában szereplőinknek a dél-amerikai dzsungelből, egészen pontosan Jonestown-ból  – kiindulópontja egy valóságban is megtörtént eset, melyben a Népek temploma nevű szektát vallási közösséget vezető Jim Jones atya közel ezer hívét mérgezte meg ciánnal, majd ő is öngyilkosságot követett el 1977-ben – kell elrepülniük az elhunytakat tartalmazó fémkoporsók társaságában, miközben furcsa hangfoszlányokat vélnek hallani… A Sherlock Holmes kalandjaival népszerűvé vált Sir Arthur Conan Doyle jegyzetszerű koncepcióban fogant novellája (A levegő lidércei) a titokzatos és ismeretlen felhők feletti világot mutatja be annak minden szépséges és rémületes fantasztikumával; a szatirikus látásmóddal megáldott, jobbára az élet sötét oldalát hirdető Ambrose Bierce A repülő masina című extra rövid (értsd: pár soros) írásában sem hazudtolja meg magát.

Richard Matheson (Legenda vagyok) Rémálom húszezer láb magasságban klasszikusa azzal a felettébb szürreális szituációval játszik el, mi van akkor, ha valami torz és rejtélyes, emberszerű idegent látunk meg a repülőgép szárnyán, méghozzá roppant fenyegető modorban, viszont senki nem akar hinni nekünk. Nagy-Britannia egyik legtermékenyebb sci-fi írójának, Edwin Charles Tubb történetében nem éppen egyenes jellemű főszereplőnk egy hirtelen ölébe hullott időutazási lehetőséggel próbálja feszegetni határait, amíg csak lehet…  Cody Goodfellow művében (Diabolitos) egy műkereskedő férfi misztikus dél-amerikai törzs által készített védelmező maszkot csempész fel a repülőgépre – persze nem is lenne horror-novella, ha nem elevenedne meg a tárgy!

Számomra a kötet egyik legfantasztikusabb írása John Varley Légitámadás című alkotása, melyben a távoli jövőből jött emberszerű látogatók a repülőgép utasai között elvegyülve próbálják megmenteni a lezuhanásra ítélt gép teljes állományát; miért vagy a hogyan kérdésekre pedig a nagybetűs Science-Fiction a válasz. Stephen King fia, Joe Hill kifejezetten ezen kötet számára íródott – aktuálpolitikai zöngét is bőven tartalmazó – novellája (Az irányítás átadva) húsbavágó hitelességgel és hajmeresztő részleteséggel meséli el egy esetleges globális világvége kibontakozását, mindezt pedig a fedélzeten tartózkodó legkülönfélébb habitusú utasok egyéni szemszögéből megélve.

David J. Schow Ércmadarak című műve egy őszintén drámai háborús visszaemlékezés, némi természetfeletti elemmel átszőve. A sci-fi nagyágyú Ray Bradbury (Fahrenheit 451, Gonosz lélek közeleg, Marsbéli krónikák, Októberi vidék stb.) ezúttal az ókori Kínába repít minket: novellájában a császár találkozását mutatja be a legelső ember szülte repülő masinával. Sokak által a Meghökkentő mesékről ismert Roald Dahl egy önéletrajzi ihletésű, háborús környezetben játszódó írásában (És nem vénülnek meg…) az egyik pilóta tejfehér, sűrű ködbe repülve tapasztal megmagyarázhatatlan élményeket. Ahogy írják, egy repülőgépekről szóló novelláskötet nem lehetne teljes legalább egy „zárt ajtós rejtély” nélkül, ezt most a Peter Tremayne írói álnév mögé bújt Peter Ellis hozza el nekünk felhők felett játszódó rafinált krimijével (Gyilkosság a levegőben).

Természetesen az antológiát szerkesztő páros is jelentkezett egy-egy novellával. Míg a Setét Torony világáról szóló könyveiről ismert Bev Vincent – saját bevallása szerint Samuel L. Jackson film (Kígyók a fedélzeten) hatására írt műve – egy zombi-apokalipszisből indító szimpla túlélés-történet, addig Stephen King Turbulencia-szakértőjében a hétköznapinak tűnő főszereplőnk különleges képességével ment meg utasokat. James Dickey Zuhanás című verse – mely elvileg egy igaz történet alapján íródott: egy stewardess véletlenül kiesett a repülőgépből – zárja a kötetet, Ben Vincent köszönetnyilvánítással egybekötött rövid utószavával.

A kötetben csupán két olyan írás volt, ami számomra nem jött át – és ebből kifolyólag nem igazán tudott szórakoztatni. (Az egyik Tom Bissell Az ötödik kategória című hosszúra nyúló, nyakatekert kémtörténete, illetve Dan Simmons Két perc és negyvenöt másodperce.) Ezt leszámítva viszont egy igazán bravúros, műfajokat kreatívan váltogató, érdekes és izgalmas, fantasztikus/rémisztő történeteket felsorakoztató novellagyűjteményt kapunk. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

A kötetért külön köszönet az Európa Könyvkiadónak!

Értékelés: 9/10

eyescream

Be the first to comment on "Rettegés a felhők felett (szerk. Stephen King és Bev Vincent) (2018)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .