Apostle (2018)

Egy, a 2018-as toplistánkról éppen lemaradó filmet szeretnénk bemutatni cikkünkben. Az Apostle a nagysikerű “A Rajtaütés” (The Raid) rendezőjének egyedi hangulatú misztikus horrorja, amiben egy hősünk egy félreeső walesi szigeten elszigetelten élő titokzatos szektába kényszerül elvegyülni, hogy testvérét megmentse….azonban szörnyű titkok várnak rá. A lovecrafti hangulatú Apostle nem olcsó jumpscare-ekkel, hanem a sötét hangulatával és képi világával fogja meg a nézőket, nem véletlenül a tavalyi év egyik legjobb alkotása!

Thomas Richardson (Dan Stevens – The Guest), egy, a Kína legsötétebb éveit is megjáró volt keresztény misszionárius az 1900-as évek elején egy félreeső walesi szigetre utazik. A célja, hogy megmentse húgát egy szekta karmai közül, akik fogva tartják és tehetős apjuktól pénzt követelnek. Thomas szektatagnak álcázza magát, elvegyül a többi szigetlakó között – és lépésről lépésre fedezi fel annak a sötét titkait.

Gareth Evans rendező a The Raid sorozattal robbant be a filmes világba, nem csoda, hogy nagyobb feladatokat is kap azóta. Hamarosan Deathstroke (DC) vászonra vitele lesz a legnagyobb kihívása – de a Netflixes Apostle-val ismét megmutatta, milyen egyedi világokat képes megteremteni.

Az Apostle-ben ne számítsunk arra, hogy gyakran fel fogunk ugrani a székből – a hangulatot a történés és a képi világ együttese hozza létre, és ahogy egyre jobban felfedezi a főhős a sziget sötét múltját, úgy éli bele magát a néző is egyre jobban a történetbe.

A szektát vezető Malcolm prófétát Michael Sheen alakítja, akit a Neil Gaiman és Terry Pratchett nevéhez fűződő, igencsak várt Good Omens sorozatban láthatunk viszont 2019-ben. Dan Stevens és Michael Sheen színészi játéka nagyon sokat ad hozzá a történethez, amin bár megannyi filmes hatást felfedezhetünk, mégis teljesen egyedi. A lovecrafti hangulat, a Brit Szigetek folklórját idéző The Wickerman misztikus elemei és az 1971-es The Devils motívumai és keresztényellenessége is visszaköszönnek – mégsem érezzük egyszer sem koppintásnak az Apostle-t.

Az, hogy az Apostle mégsem fért be (éppen) a 2018-as Top10-es listánkba, a 130 perces, túl hosszan elnyújtott történetnek köszönhető. A film kicsit leül a közepe felé, bár a hangulata végig magával ragadó, de mégis érdekfeszítőbb lehetett volna 30 perccel rövidebb változatban.

Gareth Evans ismét igazolta, hogy fényes jövő áll előtte – kevés olyan rendező van, aki ennyire egyedi, különleges világokat képes bemutatni!

Kiknek ajánljuk? Azoknak az olvasóknak, akik szeretik a lassabban felépülő hangulatos horror filmeket. Akik szeretik a lovecrafti novellák és a The Wicker Man hangulatát.

Kiknek nem ajánljuk? Akik egy végig izgalmas, jump scare-ekkel teli filmet várnak, vagy a The Raid folyamatos “pörgését” szeretnék viszontlátni.

Értékelés: 7/10

(Fixxerx)

 

Be the first to comment on "Apostle (2018)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .