Seanan McGuire – Minden szív kaput nyit (2018)

Seanan McGuire neve talán már sok könyvmolynak ismerősen cseng. Bár magyar nyelven eddig csak három könyvét érhetik el az olvasók, hazai körökben is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek művei. A Fumax kiadó gondozásában tavaly megjelent Minden szív kaput nyit meglehetősen jó kritikákat kapott, ami nem is meglepő, hiszen a kisregény bezsebelt egy Locus-díjat, egy Nebula-díjat és egy Hugo-díjjal is büszkélkedik.

 

„Eleanor ​West otthona csellengő gyerekek számára.
Házalók, látogatók, vizsgálók kíméljenek!”

Így indít a könyv fülszövege, amely máris sokat elárul a tartalomról. A történet főszereplői csellengő gyerekek. Ez a fogalom nem ismeretlen a világban, azonban ebben az esetben teljesen más értelmet nyer, ugyanis ebben a kisregényben olyan gyerekekről olvashatunk, akik már jártak egy másik világban, és onnan visszatérve nem találták meg igazi önmagukat, nem találták meg a helyüket a valóságban. Eleanor West otthona egy olyan bentlakásos iskola, ahol csak ilyen gyerekek élnek. Ebben az otthonban a gyerekek egyfajta menedéket kapnak, és lehetőségük adódik visszarázódni a régi kerékvágásba, páran pedig visszakerülhetnek abba a világba, ahol már eltöltöttek rövidebb vagy hosszabb időt, és úgy érezték, révbe értek.

Ez eddig nem tűnhet túl izgalmasnak, ám fontos megjegyezni, hogy nem mindenki ugyanolyan helyen járt, ezáltal nem is lehet két esetet egyformán kezelni. A történetben szereplő kamaszok mind olyan világba kerültek, amely csak nekik jött létre, ahol nem ütköznek ki a környezetükből, hanem ők a kirakós legfontosabb elemei. Akadt köztük olyan, aki egy sötét urat szolgált, míg más egy cukormázas világ hercegnője volt. Úgy tűnt, hogy mindenki megtalálta a számára tökéletes világot, ám az valamiért mégis kilökte őket magából. A szokványos, hétköznapi világba való visszatérés pedig nem könnyű.

Nem szabad összetévesztenünk azt, aki az Oktalanságból érkezett, azzal, akit a Logikából ragadott vissza a valóság, ahogyan az sem mindegy, hogy a Romlottság vagy az Erényesség világából érkezett valaki. Egy valami mégis közös bennük: Eleanor West otthonában mind megtalálják azt a kényelmet, amivel átvészelhetőbb a valós, emberi világ, és kapnak egy átmeneti helyet addig, amíg visszatalálnak világukba, de az sem kizárt, hogy örök életükre itt ragadnak. A gyerekek könnyen megértő közegre találnak, hiszen maga Eleanor is járt egy másik világban, egyszer már ő is kinyitotta azt a bizonyos kaput.

A történet első felében leginkább csak megismerjük a szereplőket és a múltjukat, illetve aktív résztvevői lehetünk a jelenlegi életüknek, végignézzük, hogyan alakulnak közöttük barátságok. Mi is ellebegünk velük a már túl egyszerűnek és üresnek érezhető, helyenként humorral megfűszerezett, hétköznapi emberek számára idillinek tartott kis világukban, majd hirtelen egy váratlan, és kissé morbid módon bekövetkezett haláleset tanúivá válunk. Olyan gyorsan vált át a történet, hogy csak kapkodjuk a fejünket, és egyik pillanatról a másikra egy nyomozásba csöppenünk. Minden előzmény nélkül egy-egy bent lakó gyerek életét veszti, ráadásul kegyetlen brutalitással bánik el velük valami, aminek pontos kilétéről nem tudunk. Ez az ismeretlen csonkolta áldozatait, és úgy tűnik, hogy Eleanor West gyermekeit komoly veszély fenyegeti, nem tudnak elmenekülni.

Seanan McGuire remek munkát végzett a Minden szív kaput nyit megírásakor, mert egy olyan történetben dolgozta fel a felnőtté válást, amelyben meglapul egy kis valóságérzet is. Tudjuk, hogy mindez csak egy történet, és olvasás közben el lehet vonatkoztatni a mögöttes tartalomtól is, azonban szükség van arra, hogy a sorok mögé tudjunk látni.

A történet mélyen, és szimbolikusan ábrázolja a kamaszkor, illetve a felnőtté válás problémáit, a szép, már-már lelket simogató megfogalmazást idő közben felváltja a brutalitás. A szerző rettentően gyorsan csavar egyet a szálakon, és kaput nyit egy másik világba, ahol mi magunk is retteghetünk, mert nem tudjuk, mi vár ránk.

A viszonylag egyszerű, mégis hívogató borító alatt egy nem akármilyen történet rejlik. Mindössze 160 oldal, mégis egy olyan mély világba húzza az olvasót, amelyből talán sosem tud kiszabadulni. Seanan McGuire egy új oldalát mutatja be a felnőtté válásnak, mégpedig egy ifjúsági regénybe oltott portal fantasyvel, amelyet kiválóan ötvözött egy csipetnyi horrorral, ezzel egyszerre ámulatba ejtve és megborzongatva az olvasót. Maga a cím pedig nem véletlen, bár első ránézésre valami romantikus YA sztorinak tűnhet, de ezeket a bizonyos kapukat a szívek nem akármilyen módon nyitják.

Rövidsége ellenére ez volt eddig az egyik legkülönlegesebb és legsokoldalúbb olvasmány, amihez szerencsém volt. Persze akadnak benne apró hibák, ám ezek felett valahogy mégis könnyű elsiklani, feledteti velünk az a pörgés, ami a könyv második felében csak úgy végigrángat a sűrű és véres eseményeken. Rövidségéért pedig kárpótol a tény, hogy ez a remek történet egy sorozat része, így elkönyvelhetjük a folytatást.

Kiknek ajánljuk: Dark fantasy és/vagy portal fantasy rajongóknak, illetve azoknak, akik nem riadnak vissza attól, hogy egy kisregény egy nagy és veszélyes világ kapuját nyitja meg előttük.

Értékelés: 9/10

 

Cetti

A könyvért köszönet a Fumax kiadónak, akiktől itt tudjátok megrendelni a kötetet.

Be the first to comment on "Seanan McGuire – Minden szív kaput nyit (2018)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .