Farkas Balázs: Embertest – Nyolc rémtörténet (2018)

Az önálló kötetekkel (Ismétlés, Nyolcasok) rendelkező Farkas Balázs – akinek lovecraft-i ihletettségű weird-novelláit már a Black Aether hasábjain is olvashattátok – ezúttal korábban íródott, különféle folyóiratokban és antológiákban megjelent (rém)történeteit gyűjtötte össze ebben az ingyenesen hozzáférhető kötetben, Juhász Ernő illusztrációival gazdagítva.

A szerző saját maga által szerkesztett és tördelt, ISBN-számmal ellátott kötetének első három novelláját már anno a Black Aether fanzine-ban is olvashattuk, de most újra összegyűjtötte nekünk, ha esetleg eddig kimaradtak volna. A Galóca című, Lovecraft inspirálta történet – melyben többek között előkerül Robert Bloch-féle fiktív grimoir, a De Vermis Mysteriis – főszereplője hazautazik egy Zala megyei kis faluba, hogy örömhírt közöljön rég nem látott édesapjával, de az óvni akarja az erdőségben leledző borzalmaktól.

Az Embertest központi témája, jelesül a mérhetetlen és földi halandó által befogadhatatlan tudás szintén egy, a jellemzően lovecraft-i koncepciók közül. Hősünk egy megörökölt ház fészerében egy furán viselkedő torzóra bukkan, aminek egyre inkább a rabjává válik. Még a gyilkosságtól sem riad vissza, hogy szánalmas életét egy új cél felé vezérelje. Az előző novellák hangulatától eltérően az Áttűnés már-már szinte sci-fi-be illő cselekményében egy racionalitás szürke talaján éldegélő tanárember találkozik egy a tudatot időben kitágító droggal, és olyan élmény részese lesz, amiről eddig még csak nem is álmodott.

Igazából számomra az előzőekben vázolt három weird-zsánerű történet jelentette ennek a 220 oldalas kötetnek az esszenciáját, illetve ha úgy nézzük, még a gyűjtemény leghosszabb írása, az Innsmire is ide tartozhat. Azonban ez írás a szememben nem sikerült többre, mint egy egyszerű, különösebb extrák nélküli stílusgyakorlat, az Árnyék Innsmouth felett utánérzéssel, a lovecraft-i kelléktár néhány ismerős elemével operálva.

A többi novella viszont már egyáltalán nem hordozza magán az előzőekben említett stílusjegyeket. A Fekete mécsesekben egy hétköznapinak tetsző, ámde kissé morbid helyzetet olvashatunk, amiben féltékenység keveredik némi misztikummal. Az Ad Astra kiadó antológiájában is megjelent Kamrák című írásban tudatvesztett emberek bolyonganak egy általuk ismeretlen helyen, míg az Alagútban halálközeli pillanatot élhetünk át. A Szászálátka furcsa, fantasy-világa még ebből a szórásból is eléggé kilóg, ezért aztán nem tudtam igazán beleélni magam.

Farkas Balázs ebben a személyesebb jellegű válogatásban ismét megmutatta, hogy tud írni, méghozzá elég stílusosan; főleg ha természetfeletti, misztikus és weird témában kell elmesélni egy furcsaságoktól hemzsegő történetet. Akinek tehát felcsillant a szeme a lovecraft-i ihletésű írások okán, az a Dunwich Market nevű webshop-ban ingyenesen beszerezheti ezt a kizárólag elektronikus formában megjelent kötetet.

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Farkas Balázs: Embertest – Nyolc rémtörténet (2018)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .