NOS4A2 (2019) 1. évad

Bár önjáró autókkal, lélekszívó vámpírokkal és képzeletbeli világokba átívelő kapukkal már bőven találkozhattunk Stephen King horrorisztikus könyveiben, most fia, Joe Hill (alias Joseph Hillstrom King) 2013-ban készült zseniális dark fantasy regénye került reflektorfénybe, mégpedig azon okból kifolyólag, hogy az AMC idén sorozatot készített belőle. Ez pedig szimplán kiváló döntésnek bizonyult, mivel a végeredmény ugyancsak egy misztikus hangulatú, szórakoztató thriller.

Charlie Manx, egy fekete színű, saját akarattal bíró Rolls-Royce Wraith fura tulajdonosa gyermekeket rabol el az USA különféle államaiból, ahogy azokat a képzeletében létező Karácsonyországba juttassa, illetve az életerejüket felszívva újra és újra visszafiatalítsa magát aggastyáni mivoltából. Ám egyszer csak ellenállásba ütközik, méghozzá a nem éppen pedáns családi háttérrel rendelkező, tinédzser Victoria McQueen személyében, aki kedvenc motorjával egy különleges hídon képes bárhova eljutni, hogy az elveszettnek hitt tárgyakat hozzon vissza. Kettejük keserves és vérre menő párharcát mutatja be a sorozat.

Az alapanyag, vagyis Joe Hill harmadik regénye egész egyszerűen egy mestermű, egy hibátlan keveréke a dark fantasy és a thriller műfajoknak. Ezért aztán nem kicsit féltem tőle, hogy az adaptáció finoman szólva is el lesz cseszve, ahogyan ez már számtalanszor megmutatkozott az apuka műveinek televíziós és/vagy mozis feldolgozásaival. Szerencsére azonban nem így történt.

Bár jó néhány dolgot megváltoztattak az eredetihez képest – néhány visszaemlékezéstől eltekintve itt csak egy idősíkban játszódik a cselekmény -, és a regény mellett felhasználták az ugyancsak Joe Hill közreműködésével készült Wraith: Welcome to Christmasland nevű képregényt, hogy bővítsék és egyben színesítsék a tíz részt magában foglaló első évadot. A könyvhöz képest lényegesebb több időt szenteltek a főszereplő lány családi drámájának bemutatásával  – néha talán egy kicsit túl sokat is -, azonban a misztikus, thriller-es elemek bőven kárpótolják az embert, atmoszférája magával ragad.

Victoriát alakító Ashleigh Cummings és a hol összeaszott vén gonosztevőként, hol pedig behízelgő középkorú úriemberként viselkedő Zachary Quinto is mesterien játszanak, de az izlandi Ólafur Darri Ólafsson is kiváló választásnak bizonyult az együgyű és gyermeteg tettestárs szerepében. Egyedül a főszereplő szüleit alakító színészeket találtam kissé gyengének. A produkció technikai részével is minden a lehető legnagyobb rendben; egyedül talán néha belassuló cselekménye az, amit fárasztóvá válhat.

Kiknek ajánljuk? Akik már olvasták, és szeretik-kedvelik Joe Hill regényét, nekik szinte kötelező, de aki csak most ismerkedne az úriember munkásságával, vagy csak szimplán szeretne egy igényes természetfeletti drámát misztikummal, netán hajlik a sötétebb hangulatú fantasztikum irányába, nekik mind-mind ajánlatos!

Értékelés: 9/10

eyescream

Be the first to comment on "NOS4A2 (2019) 1. évad"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .