Too Young to Die – Sharon Tate (2012)

SharonA Serial Chillers augusztusi-szeptemberi kiadása az Egyesült Államok valaha élt egyik leggonoszabb állampolgárával, Charles Mansonnal és a hozzá köthető személyekkel, eseményekkel foglalkozik. Az eddig bemutatott öt filmtől kicsit eltérően most egy dokumentumfilm elemzésére vállalkozunk, amely nem is annyira Manson és “kis családja” oldaláról szemlélteti a történteket, hanem az egyik legismertebb áldozata, a bájos Sharon Tate kapja a főszerepet. Ez az első epizódja egy Too Young to Die című német sorozatnak, amely fiatalon és többnyire tragikusan elhunyt hírességeket mutat be.

Ki volt Sharon Tate?

E kérdésre a választ olyan emberek adják meg, akik közel álltak hozzá: Martin Ransohoff, író és producer, Gene Gutowski, szintén producer, Elke Sommer, színésznő, valamint Sharon húga, Debra is nyilatkozik. A szőkeség 1943-ban született, a Texas állambeli Dallasban, de édesapja munkájából kifolyólag elég sokszor költözött a család, még a napfényes Itáliában is éltek egy darabig. Már kiskorában gyönyörű volt, előbb sorra nyerte a szépségversenyeket (a legelsőt konkrétan hat hónapos korában), később statisztának jelentkezett a Hemingway’s Adventures of a Young Man című mozihoz, ahol felfigyeltek rá és azt ajánlották neki, foglalkozzon komolyabban a színészettel.

Sharon

Karrierje azonban nem indult be rögtön, kezdetben gátlásossága miatt csak kisebb szerepeket kapott a televízióban, s szembe kellett néznie az elutasítással is: A muzsika hangja című filmbe nem válogatták be. A nagy áttörést az 1966-os Az ördög szeme jelentette, innentől kezdve pedig nem volt megállás: 1967-ben leforgatták a Vámpírok bálját, ami alatt viszonya lett magával a rendezővel, Roman Polanski-val, ugyanebben az évben szerepelt a nagyágyú Tony Curtis oldalán a Ne verj hullámokat!-ban, majd a Babák völgyében is, 1968-ban pedig a Bontóbrigád című moziban egy kémnőt alakított, érdekesség, hogy a veszélyes jelenetekben sem tartott igényt kaszkadőr segítségére. Utolsó forgatása az 1969-es 12+1 volt, amelyben Orson Welles-szel szerepelt együtt, utána azonban teljes mértékben családjára és háztartására kívánt koncentrálni. Ami ugyanis Tate magánéletét illeti, szintén szerencsében és boldogságban bővelkedett: 1968 elején az Egyesült Királyságban feleségül ment Roman Polanski-hoz, vásároltak egy méregdrága szerelmi fészket Los Angeles Benedict Canyon negyedében, ami luxuskörnyéknek számít, otthonukban állandó jelleggel sürögtek-forogtak a hollywood-i sztárok, év végén pedig kiderült, hamarosan szülői örömök elé nézhet az ifjú pár.

Sharon és Roman

A végzetes éjszaka

1969. augusztus 9-én, nem sokkal éjfél után azonban darabokra tört az amerikai álom, hála négy megátalkodott bűnözőnek, Susan Atkins-nek, Patricia Krenwinkel-nek, Charles ‘Tex’ Watson-nak és Linda Kasabian-nak (bár ő csak a sofőr volt és végig kint várakozott az autóban), illetve egy ötödik személynek, aki a háttérből mozgatta a szálakat, ő nem volt más, mint a szektavezér, Charlie Manson.

A család

Polanski ekkor Londonban dolgozott A delfin napja című filmjén, és csak néhány nappal későbbre tervezte a hazatérést, mivel feleségét csupán két hét választotta el a szüléstől, a rendező feltétlenül az asszony mellett szeretett volna lenni. A hippi banda tagjai először elvágták a telefonkábelt, majd a kerítésen átmászva előbb megölték a gondnokot, végül betörtek a házba. Odabent elsőként Polanski barátját, a színész Wojciech Frykowski-t pillantották meg, aki abban az időben szintén a villában lakott, hogy vigyázzon az állapotos Sharon-ra, és egy heverőn aludt éppen. Az otthon tartózkodó három másik embert is, Abigail Folger-t, Jay Sebring-et és természetesen Sharon Tate-et összeterelték a nappaliban, megkötözték mindannyiukat, ezután kezdetét vette a brutális mészárlás. Sebring-et előbb meg akarták fojtani, ám mikor könyörögni kezdett, Tex fegyverével többször is meglőtte, majd ugyanezzel a fegyverrel szétverte a fejét, így a férfi elvérzett. Frykowski-t halálra szurkálták, miután valahogy kiszabadította magát és Atkins-re támadt, illetve bele is lőttek. A harmadik áldozat, Folger is késelés által hunyt el, utolsónak pedig Tate maradt. A színésznő könyörgött támadóinak, megpróbált pénzt felajánlani nekik, ha szabadon engedik, de sajnos ez nem vezetett eredményre. Ekkor hangzott el a sokat idézett, kultikus mondat Atkins szájából: ‘Look, bitch, I have no mercy for you.’ Majd tizenhat késszúrással végzett vele, valószínűleg még azután is szurkálta, hogy Sharon már halott volt. Záróakkordként a gyilkosok az áldozatok vérével a ‘pig’ szót festették a bejárati ajtóra, majd elmenekültek a helyszínről. Az borzalmakat másnap a takarítónő fedezte fel, ő értesítette a rendőrséget. Augusztus 10-én a Manson család újra lecsapott, ezúttal a város egy másik részén, Los Feliz-ben, a szerencsétlen kiválasztottak pedig Leno LaBianca és felesége, Rosemary voltak. A kivitelezés szinte megegyezett az előző napi gyilkosságéval, a két ügyön mégis két különböző rendőr csapat dolgozott, így beletelt egy kis időbe, amíg rájöttek, hogy az elkövetők valószínűleg ugyanazok lehettek.

Helyszínelés

 

Örökség és utóélet

Sharon Tate-et és meg nem született fiát, aki posztumusz a Paul Richard Polanski nevet kapta, a los angeles-i Holy Cross temetőben helyezték végső nyugalomra. Debra Tate a dokumentumfilmben azt mondta, többször előfordult már, hogy a Manson család rajongói rátámadtak a temetőben, amikor virágot vitt az elhunytaknak, utalva ezzel arra, hogy a Manson-kultusz még évtizedekkel a gyilkosságok után is virágzik. Charlie-t és a család többi tagját végül 1969 szeptemberében letartóztatták, igaz, először valami pitiáner dologért, a Tate-LaBianca eset később derült ki. Linda Kasabian kivételével mindannyian halálbüntetést kaptak első fokon, ám California államban 1972-ben eltörölték a kivégzést, így az ítélet életfogytig tartó börtönre módosult. Susan Atkins 2009-ben, Charles Manson 2017-ben elhunyt a rácsok mögött, a többiek még élnek. Ami Roman Polanski-t illeti, borzasztóan megviselte felesége és fia elvesztése, sokak szerint a mai napig nem tudta feldolgozni a tragédiát. A hollywood-i közvélemény szerint Sharon Tate halálával együtt a hippi-korszak is véget ért, a bizalom végérvényesen megrendült, Los Angeles városában már semmi sem lesz olyan, mint azelőtt volt.

Charlie

 

Ez a dokumentumfilm elég pontosan összefoglalja a történteket. Hátránya az, hogy túlságosan az áldozatra fókuszál és Charles Manson karakterét nem sikerül annyira részletesen kibontani, pedig lényeges volna látnia a nézőnek, milyen gyermek- és serdülőkori traumák vezethetnek el valakit ahhoz, hogy környezetét manipulálva ilyen bűncselekményeket hajtson végre.

Kinek ajánljuk: Tulajdonképpen mindenkinek, akit érdekel a hírhedt szektavezér és “családjának” ámokfutása.

Értékelés: 8/10

 

Norka

1 Comment on "Too Young to Die – Sharon Tate (2012)"

  1. Mansonnal és “családjával” jópár dokumentumfilm, játékfikm cikk, könyv foglalkozik vele, velük. Szerintem egyáltalán nem hátrány hogy néha az áldozatnak is figyelmet szentelnek, illetve bemutatják hogy ezeknek a gyilkosoknak a tettei milyen hatást az áldozatok családtagjaira. Amúgy ahogy ez te is írtad ez dokumentum sorozat tragikusan elhunyt emberekkel foglalkozik. Charlie kap még halála után is “elég” figyelmet, rajongói vannak és ez kurvára beteg. Plusz mi újat lehetett volna mondani róla szegény Charlienak szar gyerekora volt brühühü és ezért beteg manipulatív rohadéká vált aki jó korban élt (60-as években) és egy csomó ember be tudott hülyíteni?

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .