Orgyilkos osztály 2 – Kölykök a fekete lyukból (2019)

Rick Remender és Wes Craig képregényének második kötetében Marcus már egészen jól beilleszkedett Haláltanok Király Iskolájába, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne folyna a vér és tombolna az erőszak az oda járó diákok köreiben.  A Fumax Kiadó hazánkban útjára indított sorozatának második kötetében a Deadly Class széria újabb öt füzetét (#7-11) találhatjuk összegyűjtve, keménytáblás változatban.

Marcus és Maria a többiek elől titkolja a kapcsolatukat, de a fiú lassan eljut arra a pontra, hogy dobni szeretné a las vegas-i esemény után durván depressziós tüneteket mutató lányt; ezzel egyidejűleg pedig egyre közelebb kerül Saya-hoz. Némi kémkedéssel sikerül kideríteniük az előző kötetben felbukkant (gyilkosságaival hírnévre törekvő) Farpofa rejtekhelyét, és egy robbantásokban élen járó társukkal együtt elindulnak, hogy pontot tegyenek az ügy végére, és visszaszerezzék Chicho levágott fejét…

Az első kötethez hasonlóan itt is kapunk bőven társadalomkritikát meg a kor normái és értékei elleni fiatalos lendületű kollektív lázadást, de kalandjaik során inkább olyan szubkultúrák kerülnek előtérbe, mint a képregényes kockák vagy a punk-rock koncertek közönsége. Azt érzem, hogy történetében sokkal letisztultabb, egységesebb, ezáltal üresjáratok nélkül, pörgős és dinamikus ütemezéssel tartja fent az olvasói figyelmét, ezáltal képtelenség bárhol is letenni. A panelok tekintetében is mintha jobban ráéreztek volna a követhetőségre, bár az előzőhöz részben található jópofa telioldalas rajzok most sem maradhattak ki. Színhasználatában szintén valamelyest mintha visszafogottabb, rendezettebb lenne az első kötet nekem kissé túlságosan szivárványszínű palettájához képest.

Marcus naplója segítségével ebben a kötetben végre megtudhatjuk a srác árvaházas előéletét, és hogy tulajdonképpen mi történt az ominózus tűzben, amire nem szívesen emlékszik vissza; de a lassan kialakuló szerelmi háromszög okozta őrlődései is szépen végig vonulnak az oldalakon. Persze az önmarcangoló lelkizés mellett azért akadnak olyan profán és kajánul vigyorgós részek is, mint amikor a másnaposan Marcus összecsinálja magát a képregényboltban. Emellett részletesen is bemutatkozik a gyilkosságaival magának hírnevet követelő, teljesen deviáns és elmebeteg Farpofa (Fuckface), valamint annak suttyó redneck kompániája, akik Amerika elnyomott és lenézett déli hangjának engednek teret.

A Kölykök a fekete lyukból című epizód tehát nem kevésbé izgalmas, mint elődje, sőt: méltó folytatása a nyolcvanas éveket megidéző, ám azokat egy titkos földalatti, lázadó társaság szemszögből bemutató korképnek. Telis-tele szerethető karakterekkel, élni akarástól duzzadó panelokkal, meghökkentő ötletekkel, és persze mindezt az érzelmek egész skáláját felvonultatva.

Értékelés: 9/10

eyescream

A könyvért köszönet a FUMAX kiadónak, akiktől ITT tudjátok megrendelni a kötetet.

Be the first to comment on "Orgyilkos osztály 2 – Kölykök a fekete lyukból (2019)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .