Interjú Az Utolsó Előtti Huszár képregény alkotóival

Az Utolsó Előtti Huszár egy ízig-vérig magyar képregény; történelmi dráma és természetfeletti horror keveréke különböző steam- és dieselpunk elemekkel színesítve, melyben a magyar népmesék, legendák és mitológia világa keveredik a Nagy Háború valós eseményeivel. Az alkotókat, Varga Bálint Bánk (író) és Tuli Krisztián (rajzoló) párosát kérdeztem a koncepció megszületéséről, karakterekről, szörnyekről, valamint a közösségi finanszírozásos kampányuk hihetetlen sikeréről, ők pedig gyakorlatilag mindent elmeséltek, ami egy kicsit is fontos lehet egy ilyen nem mindennapi vállalkozásról.

Mutatkozzatok be röviden az olvasóknak, mit lehet tudni rólatok? 

Bánk: Krisztiánnal a Hegy c. képregény projekt kapcsán kezdtünk el először együtt dolgozni. Azt a projektet egy másik nagyszerű rajzolóval, Pintér Márkkal kezdtem el, majd később Krisztián vitte tovább a dolgot. Sajnos a túlságosan ambiciózus vállalkozás végül (még) nem készült el, de ha nincs az a kollaboráció, nem jött volna létre a Huszárok projektje sem.

Közösségi finanszírozással vágtatok bele a képregénybe, és ahogy láttam, legalább ötszörösen túlteljesítették a kitűzött célt. Gondoltátok volna, hogy ennyi ember érdekel a projekt? Szerintetek mi lehetett ennyire vonzó a koncepciótokban?

Bánk: Őszintén szólva nem, korántsem gondoltuk volna, hogy ekkora siker lesz. Amikor még jóval a kampány előtt vírus szerűen kezdett el terjedni a képregény híre, éreztük, hogy valami igazán különleges és izgalmas dologba fogtunk, de a kampány felülmúlta minden előzetes vágyakozásunkat. Hogy mi lehetett ennyire vonzó a dologban, főleg hogy egy képregényes projektről beszélünk ami – valljuk be – meglehetősen szűkös réteg műfaj? Talán maga a téma. A huszárokat mindenki szereti, valószínűleg mindenki életében volt egy pont amikor gyerekként arról álmodozott, hogy huszár lesz. Ezt a témát megfejelni egy kis kozmikus, gótikus, folk és body-horrorral, már csak egy kis hab a tortán. Azt hiszem az első rész borítója (főhősünk, Csillagszemű, páncélban, gépkarabéllyal menetel valami kozmikus förtelem felé) tökéletesen szummázta azt, amit át akartunk adni a projekttel. És ez bekattintotta a megfelelő kapcsolót az embereknél. 

Honnan jött Az utolsó előtti huszár ötlete? Milyen művekből (filmek, játékok, könyvek, képregények) merítettetek inspirációt?

Bánk: Krisztián és Én is nagy rajongói vagyunk a magyar folklór hagyományoknak és a horror műfajának, e mellett én magam elég nagy történelem geek-nek is tartom magam és bár az első világháború sosem volt a kedvenc témáim között. Amikor azonban felmerült a huszárok, mint téma ötlete, nagy elánnal vetettem bele magam a témába, és nagyon megszerettem. Az egész koncepció első szikráját egy videojáték, az The Order 1886 ültette belém, amiben az Artúr mondakör lovagjait keverték viktoriánus környezetbe és fejelték meg egy kis gótikus horrorral. Mindemellett nagy ős-Lovecraft fanként számomra egyértelmű volt, hogy ha ilyen típusú projektbe fogunk, a folk-horrort meg kell támogatnunk egy jó adag “csápos” kozmikus rettenettel. Innentől már meglódult a fantázia, a karakterek szinte megszülték magukat és bár elárulhatnék többet a világról spoiler mentesen, de annyit elmondhatok hogy egy seregnyi nagyon fura és érdekes ötlet kelt életre, amit beleépítettünk a saját kis mitológiánkba. 

Krisz: Mikor Bánk megmutatta nekem az első rész koncepcióját, épp nyakig benne voltam a magyar népmesék és folklór tanulmányozásában. Annyira beletalált, totál egy hullámhosszon voltunk, rögvest neki is láttam megtervezni a főszereplőket és a nulladik részt. Az elit huszár alakulat, akik a paranormálissal szállnak szembe, ehhez nagyon jó referencia volt az egyik kedvenc képregény sorozatom, a B.P.R.D., az első világháborús, sötét, horroros világhoz pedig a Baltimore c. képregény adta a legfőbb inspirációt. Mindkét sorozat a Hellboy atyjának, Mike Mignolának a munkája, olyan alkotók mellett, mint John Arcudi, Guy Davis, Ben Stenbeck, Tyler Crook és még sokan mások. Horror filmek közül a Dolog című film és az Evil Dead 2 volt, ami erősen hatott ránk. Na meg persze a Magyar Népmesék című animációs sorozat is sokszor ment a háttérben rajzolás közben.

Hogyan kell elképzelni a képregény steam- és dieselpunk elemekben gazdag világát? Mennyire volt számotokra fontos a magyar történelmi környezet?

Bánk: Az első epizódban a történelmi háttér tényleg csak a színpad egy részét jelenti, a hátteret adja, ennek célja ugyanis főhősünk és a különleges csapata, a Fekete mentések bemutatása lesz. E mellett azonban szeretnénk a sorozat folyamán komolyabban is belefolyni a háború egyes eseményeibe, kicsit (történelmi tényeket nem megmásítva) saját szánk ízére formálva. Ez a korszak a valóságban is bővelkedett ma már furcsának, lehetetlennek tűnő gépekkel, találmányokkal, így a steam/dieselpunk környezet megint csak adta magát, ez főleg a hőseink egyedi felszereléseiben, háttérországában lesz tetten érhető. 

A nulladik számban felbukkan a Hétszünyű Kapanyányimonyók. Mennyire hat speciálisnak szerintetek a magyar folklór? Milyen mitológiai lényekre vagy legendás kreatúrákra lehet még számítani a következő füzetekben – már ha spolierezhettek?

Bánk: Spoilermentesen nehéz erről nyilatkozni, de annyit elmondhatunk hogy sok legendás, csak a mi mitológiánkban megjelenő figura, alak, szörnyeteg, entitás fog megjelenni. Nagyon sokat kutattunk és kutatunk folyamatosan a témában és a magyar folklór van annyira gazdag, különleges és egyedi, hogy szinte végtelen mennyiségű huszár-történetnek jelentsen táptalajt. Ettől függetlenül lesz egy-két figura, akit teljesen magunk találtunk ki és építettük bele a létező mondakörökbe.

Meséljetek egy kicsit a képregény főszereplőiről. Milyen különleges képességeik vagy jellemvonásaik vannak, amik segítenek a természetfeletti események megoldásában?

Bánk: Számomra íróként mindig a karakterek megalkotása a legizgalmasabb, legvártabb folyamat és kétségkívül a leghálásabb is. Ahogy azt korábban említettem ez esetben a karakterek szinte magukat szülték meg, nagyon ritka, hogy semmiféle fejtörést nem okoz a szereplők megalkotása, de ez esetben így történt. A szereplőink arcvonásait nagy színészlegendáinkról mintáztuk (személyes kedvenceinkről), olyanokról, mint Muráti Lili, Kaszás Attila, Garas Dezső, Jávor Pál vagy Latinovits. Mindezek mellett minden szereplőnk rendelkezik valami igazán egyedi különleges képességgel de ezek felfedését a sorozat hasábjaira és paneljeire bíznánk. Annyit már előre lehet tudni, hogy egyikük már csak szellemként jár közöttünk, egy másikról az a hír járja, hogy sebezhetetlen, van, akin átok ül, van aki titkon tiltott praktikákat űz és van a csapatban egy beszélő ló is. Hogy csak néhány érdekességet említsünk. 

A sorozat kezdő ciklusát hat részesre terveztétek. Mennyi idő alatt készült el az első rész, és milyen nagyobb fázisai voltak ennek a folyamatnak? Milyen időközönként fogják követni egymást a részek?

Bánk: Az első rész meglehetősen döcögős úton jött, így körülbelül egy év volt befejezni. Ebben sok tényező közrejátszott, de tény és nyilvánvaló hogy szeretnénk gyorsítani majd a folyamaton. Azoknak azonban akik nem szeretnének ilyen sokat várni részről-részre, jó hír, hogy Krisztiánon kívül vendég rajzolókkal is készítünk mini-epizódokat (amik két fő epizód közötti űrt töltik majd be) valamint novellák is íródnak, és mindezek mellett lesz nemsokára egy meglepetésünk ami egy harmadik módon és műfajban színesíti majd a huszárok univerzumát. De erről még nem beszélhetünk… 

Krisz: Egy képregény megrajzolása nagyon hosszadalmas folyamat, főleg ha ezt valaki egyedül csinálja. Elsőként egy nagyon laza, firkás vázlat (layout) készül az oldalakról. A kompozíciók, panelek elrendezése, szövegbuborékok elhelyezése itt történik. Ezt alapul véve jön a vázlat (sketch), ahol már elég részletesen, szinte minden a helyére kerül, ez a legtöbb időt igénylő folyamat. Ezt követi a kihúzás (ink), ahol a sok firkából, határozott vonal lesz, ennél a fázisnál lesz kész a fekete-fehér rajz. Következik az előszínezés (flatting), ahol az eddig fehér részeket színfoltokra bontjuk, majd az árnyékok és a fények megrajzolása és a színek véglegesítése következik. A készítés folyamatáról részletesen az első rész rendezői változatában tudtok majd olvasni, ami egy keménytáblás kiadás lesz tele extrákkal.

Tervezitek-e nagyobb közönség előtt bemutatni a képregényt valamilyen rendezvény keretében?

Bánk: Kezdetektől fogva tervben volt egy bemutató esemény, amit végül szeptember 13-ra sikerült leegyeztetnünk a Három Hollóban. Az eseményen lesz dedikálás, kötetbemutató és persze a támogatóink itt vehetik majd át személyesen a kisebb-nagyobb csomagjaikat. Erről a facebook oldalunkon lehet majd részletesebben tájékozódni és természetesen eseményt is csinálunk majd szintén a facebook platformon az rendezvénynek. 

Aki esetleg későn kapcsolt, és nem vett részt a közösségi finanszírozási kampányban, az milyen más módon juthat hozzá a művetekhez? 

Bánk: A megjelenést követően úgy tervezzük, hogy napokon belül elérhetővé tesszük majd a klasszikus webshopos rendelést. Hogy lehet-e majd esetleg újságosoknál, könyvesboltokban vagy egyéb helyeken venni, még nem tudjuk, de az biztos, hogy aki szeretne az első részből magának, tőlünk tud majd rendelni belőle. 

Mivel mi egy horror és sci-fi magazin vagyunk, mindig azzal zárjuk a kérdéseinket, hogy soroljatok fel néhány személyes kedvencet a horror/sci-fi zsánerből (filmek, képregény, könyv, játék).

Bánk: Azt hiszem ez végtelen felsorolás lenne így megpróbálok 5-6 nagyon fontos szerzőt és művet megnevezni, ami nagy hatással volt rám. Andrei Tarkovsky teljes filmes életműve, Lovecraft teljes életműve, Frank Herbert Dűnéje, Bioshock (videojáték) széria, A From Software Souls szériája (Dark Souls, Bloodborne, Sekiro), Jeff Vandermeer művei, különösen a Déli végek trilógia.

Krisz: Film: A Majmok bolygója filmek, Evil Dead filmek, Ash vs Evil Dead sorozat, John Carpenter filmjei (The Thing, Halloween, They Lives, In the Mouth of Madness, Escape from New York), Samurai Jack rajzfilmsorozat, Adventure Time rajzfilmsorozat. Képregény: Mike Mignola univerzuma – Hellboy, B.P.R.D., BaltimoreJodorowsky & Moebius  – INCAL, Harrow County. Videojáték: Mass EffectThe Witcher, Alan Wake.

eyescream

 

Az Utolsó Előtti Huszár 0. részét ITT tudod elolvasni!

Be the first to comment on "Interjú Az Utolsó Előtti Huszár képregény alkotóival"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .