Dread (2009)

Te kinek számolsz be a legbelsőbb félelmeidről? Biztos vagy benne, hogy megfelelő személyt választottál hozzá? Ha végül szembesülsz a benned rejlő rettegéssel, meddig mennél el, hogy megszüntesd? A szűkölő vadállati éned nyer, vagy felül tudsz rajta kerekedni?

Stephen egy átlagos, nem túl érdekes srác, filozófia előadás után ismerkednek össze az egyetemen Quaiddel, és eredeti gondolkodásmódja miatt hamar a bűvkörébe kerül. Még nem tud semmit róla, mire ő már kiadja legfájóbb emlékeit, legnagyobb szorongásait. Egy rendhagyó iskolai prodzsektet találnak ki, ami kapóra jön Stephen filmezési ambícióinak és Quaid manipulatív természetének kielégítésére is. Vágónak bevesznek egy lányt, aki segít a reklámkampányban is: Tanulmány a félelemről – gyere Te is kísérleti alanynak, ha mersz!
Özönlenek a lelkes jelentkezők, végül ők maguk is kamera elé ülnek. A jó jegyet sikerül megszerezni az egyetemen, de ez Quidnek közel sem elég, hiszen semmilyen komoly konklúziót nem vontak le a kutatatásból. Ideje úgy szintekre emelni a kísérletet, itt már a tettek beszélnek. A folytatáshoz a legérdekesebb interjúalanyokat választja, abszolút kizárva minden baráti szálat és a legminimálisabb emberséget is. Miután mindenki megkapta a maga kis trauma adagját (elég kreatív módon), a szálak a lehető legkedvezőbben gabalyodnak össze ahhoz, hogy a tanulmány a legvégső fázisig jusson…
A film Clive Barker novelláját dolgozza fel, ennek megfelelően egy végletekig nyomasztó, néhol már hisztérikus hangulatú történet tárul fel előttünk. Nagyon jó alapanyaguk volt a készítőknek, enélkül nagy bajban lettek volna, ugyanis a mesélésben voltak némi hiányosságaik. A ráérős tempó egy bizonyos fokig jó lehet, de a feszültség végig ugyanazon a szinten mozgott, egy-egy impulzus erejéig zökkentünk csak ki az egysíkú hangulatból (a moziban valószínűleg ilyenkor riadtak fel a szendergésből). Szerencsére az egész történet drámai súlya és az emlékezetes befejezés kárpótol minket, ahogy a többnyire hiteles színészi játék és egy-két igazán beteg jelenet is.

értékelés: 8/10

DeerWoman

Be the first to comment on "Dread (2009)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .