Kínzások és kivégzések VI. – Bronz bika

16-actual-medieval-torture-techniques-ranked-by-insanity2A korábbi keleti kínzások után ezúttal az ókori Görögországba és a Római Birodalomba látogatunk, hogy megismerjünk egy kétségkívül szintén nagyon kreatív kivégzési módszert, mely ugyan nem tartozik az olcsó verziók közé, ám biztosan nagy kínokkal jár és még szórakoztatja is a nagyérdeműt. Lássuk, milyen érzés egy bronz bika belében ropogósra sülni!

Időpontunk Krisztus előtt VI. század, a helyszín pedig a szicíliai Akragasz városa, ahol a különös kegyetlenségéről ismert Phalarisz uralkodott. A türannoszról mindent elmond, hogy állítólag csecsemőket is evett, így talán nem is meglepő, hogy parancsot adott a világ egyik legbarbárabb kínzóeszközének elkészítésére.

2015040831

Perillosz, görög szobrász kívánt eleget tenni a felkérésnek, aki ezt mondta Phalarisznak készítendő művéről: “A sikolyai megtalálnak téged a csöveken keresztül, mint a leglágyabb, legdallamosabb üvöltések, melyeket valaha hallottál”. Az életnagyságú, teljes egészében bronzból készült bikába simán befért egy jól megtermett férfi is a bika alján található ajtón keresztül. Amint a delikvens elfoglalta közel sem kényelmes fekhelyét az állatban, az ajtót bezárták, a tüzet pedig begyújtották a bika alatt. A többit elképzelhetjük mi magunk is, az áldozat teljesen szétégett, olyannyira, hogy a legendák szerint a csontjai “úgy ragyogtak, mint a drágakő”.

Úgy tűnik, ez azonban nem lett volna elég szórakoztató Perillosznak, ezért a bikába egy különleges kürtöt épített, amely úgy továbbította az áldozat haláltusájának hangjait a külvilág felé, mintha valójában egy bika üvöltene. Ez is lett szegény feltaláló végzete, hiszen a kürt tesztelésének céljából Phalarisz parancsára bemászott a bikába, és az uralkodó úgy döntött, illő lenne a bikát éles körülmények között tesztelni, így odapirított kicsit Perillosznak. Habár szegény szobrász nem lelte halálát saját találmányában, nem sokkal ezután Phalarisz lehajíttatta egy szikláról – ebben egyébként a különböző források megoszlanak, vannak olyanok, melyek szerint Perillosz meghalt a bikában.

bull

A Római Birodalomban előszeretettel használták a bikát, több híres áldozata is volt a párosujjú patásnak, többek között Szent Euszták. Neki Hadriánusz császárnak kellett volna pogány áldozatot bemutatnia, ám ezt megtagadta, így egész családjával együtt végül a bikában végezte. De ezen kívül is számtalan zsidó és keresztény vallású ember lelte halálát az állatban.

2015-12-07-07-56-53

A bronz bika nem csak a teljes tehetetlenség és a megfőlés szörnyű kínja miatt volt elképesztően kegyetlen, de annak “szórakoztató funkciója” miatt is. Tudniillik a bikában történő kivégzéseket gyakran forgalmasabb tereken, a nép előtt hajtották végre, hogy mindenki jól szórakozhasson a bronzból készült állat bőgésén.

I. rész: Kínai vízcseppes kínzás

II. rész: Ételekkel, italokkal kapcsolatos kegyetlenségek

III. rész: Rovarokkal élve megetetés

IV. rész: Kínai harang

V. rész: Bambusszal való kínzás 

(Varin)

Be the first to comment on "Kínzások és kivégzések VI. – Bronz bika"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .