Devil (2010) (Ördög)

devil-covBármennyire is divat a 21. században szidni M. Night Shyamalant néhány félresikerült alkotása miatt, azt aligha lehet elvitatni tőle, hogy amely filmjei jól sikerülnek, azok tényleg évtizedes klasszikussá válnak. Hogy mást ne mondjak, a Hatodik érzék kultikussá vált mondatát a mai napig hallani lehet, a Jelek az egyik leghatásosabb ufós film, a Sebezhetetlen egyszerre horror, thriller és dráma, mindez remek színészekkel, míg mondjuk a Visit szimplán csak minden idők egyik legjobb filmje. Talán a fenti négyestől egy halvány árnyalattal elmarad a Devil, de hogy témájában az egyik legjobb és legérdekfeszítőbb film, az elvitathatatlan.

A film egy rövid kis történettel indul, amely során a Sátán földi megjelenéséről hallhatunk néhány mondatot az egyik később megismert, mélyen vallásos szereplőtől. A gonosz emberi alakban jön el bolygónkra, hogy magával vigye a bűnös emberek lelkét. Megjelenésének egyértelmű jele pedig egy öngyilkosság, amivel Shyamalan filmje is indít. Ám a központi helyszínünk mégsem az utca, hanem egy toronyház egyik liftje, ahol az öt főszereplőnk fogságba esik. Kommunikálni nemigen tudnak a külvilággal, hiszen a kamerákon keresztül nem hallják őket, így úgy tűnik, magukra vannak utalva, mert a segítség nem érkezik egyhamar. Lassan aztán minden elsötétül a kabinban, a szereplők pedig egymás után esnek áldozatul valakinek vagy valaminek…

devil-shyamalan

Az Ördög sokadszorra bizonyítja, hogy jó alaphelyzetből, jó színészekből és ügyesen megteremtett légkörből milyen jó kis horrort lehet gyártani. Szerencsére Shyamalan darabja nélkülözi az idétlen vallási butaságokat, senki nem mutat be ördögűzést és a lezárás is tökéletes.

Devil

A rendező elejétől a végéig szépen építi a történetet, mindkét szálon bőségesen kapunk feszültséget, így a 80 perces játékidő valóban az első percétől az utolsóig leköt minket. Akinek nem tetszett, talán érdemes újranéznie, hiszen nekem is csak a második megnézésre tűnt fel, milyen remek kis filmet készített ismét a kedvenc rendezőm. Az Egyesült Államokban egyébként annak ellenére hozott igencsak szép bevételeket, hogy a kritikusok nem voltak odáig érte. Sebaj, ők is tévedhetnek!

Értékelés: 8/10 – Eyescream kolléga másodvéleményét itt olvashatjátok!

imdb-share-logo youtube-logo

(Varin)

1 Comment on "Devil (2010) (Ördög)"

  1. Rövid a film,de pörög folyamatosan.
    Nálam kötelező darab.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .