Demon City Shinjuku (OVA) (1988)

dcsminiIsmét egy régebbi animét túrtam elő nektek a múltból, méghozzá egy teljesen klasszikus témával foglalkozót. A legegyszerűbb úgy horrort készíteni, ha démonokról szól. És hol is játszódhatna máshol, mint Tokyoban? A Demon City Shinjuku sem kivétel ez alól, de érdemes megnézni azoknak, akik kedvelik a stílust.

Shinjukuban járunk, ahol a jó és a gonosz vívja a csatáját, ismét. Ezúttal Rebi Ra csap össze Genichirouval, és annak rendje, s módja szerint nagyon csúnyán megsemmisíti a hőst. A rossz győzedelmeskedett és Shinjukuban elszabadult a pokol. Ezt egy gyönyörű robbanás szimbolizálja, de szerintem az ilyen képek nem olyan meglepőek a történelmet ismerve.

dsc1

Évekkel később Kyoyanak kell befejeznie, amit egykor apja elkezdett és végeznie kell a gonosszal, mielőtt visszatérne minden ereje. Ő az emberiség egyetlen reménysége, hiszen a világelnök ellen merényletet követnek el és úgy tűnik, a démonok fognak győzedelmeskedni, kiterjesztve hatalmukat egész Japánra.

dsc2

Nem túlságosan bonyolult a sztori és a szálak sem túlságosan kuszálódnak össze. Lehetne az is csavar, hogy a felütő esemény után, az apja nyomát követő Sayaka Ramának végül nem segít az ifjú, és nem követi, hogy egymást kihúzgálják a pácból. Az is elég középszerűre sikeredett, hogy céljuk felé közeledve folyamatosan akadályokba, démonokba botlanak, melyeket egyre nehezebb legyőzniük, azonban végül – viszonylag könnyen – mindegyikkel sikerül végezniük. Szóval lehetett volna az is, hogy a szokásostól eltérő sztorit látunk, kapunk, esetleg belefér némi iránymutatás, vagy üzenet is.

De ez most itt nem az a film. Tele vagyunk klisékkel, sajnos kevés kreativitás fért bele a Demon City Shinjuku-ba. Igazából egyetlen karaktert találtam értékelhetőnek, méghozzá Mephistot. Nem azért, mert így hívják a patkányomat, hanem mert olyan, mintha Darside lépett volna elő a Darkside Blues-ból. Nagyon izgalmas a játéka, kellemes színezetet ad, az addig eléggé szürke hangulatnak.

Nyilvánvalóan abban az időszakban, amikor az OVA készült, nem voltak túl gyakoriak az ilyen témájú animék és hőskorát élhette a jó és a gonosz örök küzdelme. De sajnos mai szemmel nem tartozik a kiemelkedő alkotások, történetek közé.

dsc3

魔界都市(新宿) az eredeti cím, ami annyit tesz: Démoni Világváros Központja: Shinjuku. Hideyuki Kikuchi (Wicked City, Vampire Hunter D, Darkside Blues) regényéből az OVA-t Yoshiaki Kawajiri (X, Wicked City, Vampire Hunter D: Bloodlust, Ninja Scroll, Highlander: The Search for Vengeance) készítette. A Madhouse animációit Yoshiaki Kawajiri (karakterdizájn) és Naoyuki Onda (animáció – Armitage III., Berserk: The Golden Age Arc, Gantz, Psycho-Pass Movie, Parasite Dolls) felügyelte

dsc4

Olyanoknak ajánlom inkább, akik vagy fiatalabbak és kedvelik még a jó és a gonosz örök küzdelmét, mindenféle komolyabb mondanivaló nélkül, vagy csak ez utóbbi. Persze a klasszikusok még szerethetőek, de én inkább maradnék az olyanoknál, amelyek kicsivel mélyebbek.

Értékelés: 5/10

animenewsnetwork.com 200.62youtube-logo

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Demon City Shinjuku (OVA) (1988)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .