Élménybeszámoló: Stephen King – Tortúra (Karinthy Színház)

“Súlyos autóbaleset éri a behavazott, néptelen coloradói országúton Paul Sheldont, a népszerű regényírót. Szerencséjére az egyik rajongója találja meg és  siet a segítségére. Annie Wilkes, aki ráadásul szakképzett ápolónő, a saját házában helyezi biztonságba a mozgásképtelen írót. A középkorú nő rajong Sheldon regényhőséért, Miseryért. Az ápolásnak azonban csak nem akar vége szakadni…”

Stephen King 1987-es regénye a Karinthy Színházban látható, Árpa Attila és Balázs Andrea főszereplésével. Az alig több, mint másfél órás darab szinte szóról szóra másolja a regényt, valamint a belőle készült filmet, így tulajdonképpen sok újdonságot nem látunk, ami részben pozitívum, részben negatívum.

Tortúra 1

A színészek azonban vitathatatlanul parádés munkát végeztek, különösen Balázs Andrea dolga volt nehéz, ám a szerepéért Oscar-díjat nyerő Kathy Bates után ő is hitelesen és tökéletesen szerepelt a színpadon. Ahogyan nem érheti kritika a megosztó személyiség Árpa Attilát sem, aki elérte, hogy a néző tudjon szurkolni neki és izguljon, hogy túlélje a megpróbáltatásokat.

Egyedül talán a játékidő miatt kesereghetett a néző, hiszen az amúgy is szokatlanul rövid darab jó részében az idő múlását láthatjuk, vagyis lekapcsolt világítás mellett öltöznek át a szereplők, avagy éppen építik át a díszletet.

Tortúra 2

A kétszereplős, végig egy helyszínen játszódó mű azonban így is remek szórakozást nyújt, amely elsősorban a két színésznek köszönhető. Megnézését mindenképpen ajánljuk, különösen azoknak, akik jó szívvel gondolnak vissza Rob Reiner 1990-es filmjére.

További információkat a Karinthy Színház oldalán találhattok, a Tortúra még hetekig biztosan a műsoron lesz.

(Varin)

Be the first to comment on "Élménybeszámoló: Stephen King – Tortúra (Karinthy Színház)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .