Spectral (2016)

Mit tehet a(z amerikai) katonaság, ha egy megfoghatatlan, legyőzhetetlen, sérthetetlen ellenséggel találja magát szemben Moldovában? Szellemszerű láthatatlan lények, amiken átmennek a golyók, és pillanatok alatt megfagyasztják az ellenséget, minden páncélon áthatolva…?! Természetesen még több katonát küld mégnagyobb fegyverekkel, esetleg tudósokkal megtámogatva…a Netflix Magyarországon forgatott saját gyártású filmje eredeti alkotás a horror/sci-fi filmek sekélyes piacán.

A Netflix nem éppen a saját gyártású horror/sci-fi műfajba tartozó filmek megalkotásáról volt híres, ezért elsőre eléggé nagy fenntartásokkal fogadtuk a tavaly év végén megjelenő Spectral-t. A magyarországi forgatás és a meggyőző trailer (a lenti youtube képre kattintva megnézhetit a Kedves Olvasó is!) azonban felkeltette az érdeklődésünket – és nem is csalódtunk.

Az amerikai hadsereg Moldovában (avagy: “végy egy megfoghatatlan keleti kis országot”) avatkozik be a polgárháború kapcsán. Az amerikai Védelmi Minisztériumnak dolgozó Dr. Mark Clyne sürgős riasztást kap, furcsa, természetfeletti körülmények között tűnt el nem kevés Delte Force-os katona – és a felvételek megmagyarázhatatlanok. A doki a helyszínre utazik, és hamarosan az akció kellős közepén találja magát.

A “háború szellemei” kikeltek sírjukból, a sok szenvedés és halál kaput nyitott a másvilágra – vagy valami másról van szó?

A Netflix sok dolgon spórolt, hogy legyen költségvetés a külsőségekre. Egy elsőfilmes rendező, Nic Mathieu kezébe adta a sajátgyártású filmet – forgatási helyszínnek Magyarországot választották és ismeretlen vagy “B” kategóriás színészekre (James Badge Dale, Emily Mortimer, Bruce Greenwood) bízta a főszerepeket.

Ennek ellenére sem a történetben, sem a karakterjátékban nem csalódunk, és igencsak adtak a látszatra is – bizony a CGI-t sok “hollywoodi” alkotás is megirigyelhetné!

A magyar helyszínek (többek között a régi világháborús “labirintus” no meg Budapest utcái) külön dobnak még a filmen, ami az első perctől az utolsóig izgalmas és érdekes – akár még egy sorozatot is el tudnánk képzelni folytatásként – ha már a Netflixről van szó úgyis…

Értékelés: 8/10

(Fixxerx) 

       

Be the first to comment on "Spectral (2016)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..