Bye Bye Man (2017) (Bye Bye Man: A rettegés neve)

Mint a művészet minden ágazatában, így a filmművészetben is jelentős szerepet kap a inspiráció. Ikonikus alkotások és alkotóik, akik olyan műveket voltak képesek létrehozni, hogy az adott szakmában tevékenykedők később az ő gondolatmeneteiket, megoldásaikat használják fel alapul. Mi történik azonban akkor, ha az inspiráción túlmenően egyesek fogják magukat, és amolyan copy & paste módszerrel másolnak le korábbi műveket? Ha másra nem is, de erre a kérdésre választ ad nekünk a Bye Bye Man. 

Stacy Title 2017-es filmje egy tipikus horrorklisét akar lenyomni az igényes alkotásra éhes filmrajongó torkán. Nem is lenne akkora probléma a viszonylag kevés eredetiséget felmutató alapkoncepcióval, hiszen rengeteg olyan film van, ami hasonló kvalitással bír, mégis képes egy álmos délutánon szórakoztatni a nézőt, az ilyen ‘egyszernézős’ filmek minden előnyével-hátrányával. A Bye Bye Man viszont túllép minden határt, már ami a pofátlan utánzómunkát illeti.

Adva van egy település, ahol évtizedekkel ezelőtt többek egész családokat mészároltak le, köszönhetően egy Bye Bye Man névre hallgató titokzatos entitásnak. A lény ‘örökségére’ főhőseink találnak rá, akik egy bohókásnak induló szeánsz során újra beindítják az ördögi kört, de nézzük, mit is jelent ez valójában. Bye Bye Man-ről viszonylag hamar lehull a lepel, szinte idő előtt derül ki, mivel kell megbirkóznia a főszereplőknek és a nézőnek.

Aki egyszer valamilyen módon, akár egy véletlen folytán kapcsolatba kerül Slendermannel Bye Bye Mannel, nem szabadul tőle, az őrületbe kergetve kísérteni fogja. Ezen felül Freddy Bye Bye Man képes beférkőzni az álmokba is, sőt, erejének forrása a tőle való félelem. A helyzet azonban még ennél is bonyolultabb, hiszen Samara Bye Bye Man mint egy vírus, képes eljutni bárkihez, aki  megnéz egy bizonyos videokazettát megismeri a nevét. Ilyen, és ehhez hasonló bravúrosan egyedi megoldásokban dúskál a film, ami az egyébként arcátlanul összelopkodott történetet is képes közepesen unalmas módon tálalni.

Ennek ellenére a Bye Bye Man több, mint háromszoros nyereséget termelt januári premierje óta, bár ebben minden bizonnyal szerepet játszik az előzetes hírverés is, amit a film kapott. Mindent összegezve, nem érdemes Bye Bye Man-re elpazarolnunk több, mint másfél órát, hiszen ennél jobb szórakozást úgy gondolom, szinte mindeni találhat magának, bármennyire is unatkozzon.

Értékelés: 3/10

(Absvrd)

             

 

Be the first to comment on "Bye Bye Man (2017) (Bye Bye Man: A rettegés neve)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .