Death Note – Light Up the NEW World (2016)

Light Up the NEW WorldNem nagyon kellett halogatnom, hogy az Új Death Note filmet megnézhessem, mert a Light Up the NEW World bizony nem volt könnyen elérhető. Miután szkeptikus, ugyanakkor eléggé kíváncsi alkat vagyok, úgy döntöttem, hogy adok neki egy esélyt, bármekkora baromságnak is tűnt a folytatás sztorija. Nem tudom, hogy kinek hogy tetszettek az eddigi élőszereplős adaptációk ebből a franchise-ból, de az elsőket én annyira nem találtam borzalmasnak, így könnyedén belekezdtem a japán folytatásba. Amúgy is elindult az élőszereplős adaptációk tömkelege, bár a Terra Formars kimondottan béna volt, de reménykedtem, hogy ez talán jobban sikerül majd.

10 évvel a Kira-éra után járunk, és a shinigamik vezetőjének annyira bejött a fiatal Light tevékenysége, hogy úgy döntött, ideje egy megfelelő utódot találnia az emberek világában. Így további 6 Death Note-ot küldött a földre, a hozzájuk szorosan kapcsolódó halálistenek segítségével, hogy némi káoszba fullasszák az emberiséget, illetve, hogy megtalálják a szerencsés örököst.
Ezzel párhuzamosan a rendőrségnél egy újabb Death Note Kira Task Force alakult, hogy levadászhassák az újonnan megjelenő naplók tulajdonosait, hiszen nem felejtették el, milyen tevékeny és sikeres volt Yagami Light és barátnője. Az egységet persze az L-klón Ryuzaki is támogatja, aki egy genetikailag felturbózott és kitenyésztett nyomozó zseni. Azt hiszem, hogy alap sztorinak még ekkora faszságot senkinek sem sikerült kitalálnia, de le a kalappal az alkotógárda előtt.

Light Up the NEW World

No, de azért van itt cél és történet, mert Kira utódja megfogadja, hogy elhozza Light utópisztikus világát, de ehhez össze kell gyűjtenie az összes Halállistát, mert akkor egyeduralkodó lehet. Ami persze szép és jó, de nem is olyan egyszerű, mint gondolta volna, bármennyire is fifikás az illető. Hiszen meg kell küzdenie az arrogáns, ugyanakkor rendkívül intelligens Ryuzakival is, illetve a mögötte álló taktikai egységgel. De, hogy kicsivel mókásabb legyen a dolog, a fegyelem nyilvánvalóan 10 év után némileg enyhébb lett, ezért az új srácoknak bizony kisebb helyzeti előnyük származik ebből.

Light Up the NEW World

Hogy pontosan mi szeretett volna lenni a Light Up the NEW World, azt tudjuk, de nem nagyon mondanám sikeresnek a próbálkozást. Értem én, hogy szélesebb közönséget szerettek volna megszólítani, így a film elején a kissé komikumba hajló akciójelenetek nem a kívánt hatást érik el, annál is inkább, mert utána leül az egész mű. Nem nagyon marad meg a dinamika, amelyet ígérni szándékoztak, cserébe kicsit show műsor jellege lett az adaptáció folytatásának. Ahelyett, hogy az eredeti koncepciót vitték volna tovább, csavarokat igyekeztek belevinni a történetbe, amelyeket jó előre elspoilereztek a bemutató előtt, a beharangozó során. Mondjuk ez annyira nem is baj, mert így sokaknak megspórolták a mozijegyet, illetve a DVD-k, Bluray-ek árát. Én még azok közé tartozom, akiknek még az L, Change the World is bejött, bár főleg L karaktere miatt. Azonban ez a Light Up the NEW World kimondottan idegesítő baromság lett.

Light Up the NEW World

Nincs új a nap alatt, semmi korszakalkotót nem sikerült a rendezőnek, Shinsuke Satonak (Gantz, Gantz II: Perfect Answer) belecsempésznie ebbe a filmbe. A klisék jönnek, sejtjük a végét is, nem okoz nagy meglepetéseket. Előre lelő minden poént, hiába várjuk, hogy izgalmassá váljon, csak azt próbálja meg hozni, amit elvárunk tőle – avagy a nagy semmit. Sajnálatos, mert lehetett volna belőle valami izgalmasat is kihozni – például anime formájában –, viszont ezt ügyesen elkerülték az alkotók. Így nem annyira meghökkentő, hogy nem tudom ajánlani. Tudom, hogy nagyon sokan a whitewashing-olt Netflix verzióra fújtak már előre, de bevallom, hogy ezek után inkább arra lennék kíváncsi. Amúgy is, aki néz animét, olvas mangát, láthatja, hogy viszonylag ritkán használnak ázsiai arcokat a művek.
Az egyetlen tagadhatatlan jó pont a film mellett, hogy a shinigamik nagyon jól meg lettek csinálva. Sajnos a többi karakter csapnivaló, és így nem tudok sokkal több pontot adni rá.

Light Up the NEW World

Értékelés: 3,5/10

Smaragd Sárkány

 

Be the first to comment on "Death Note – Light Up the NEW World (2016)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .