Black Magic M-66 (1987)

Black MagicMasamune Shirow rengeteg mangáját feldolgozták, a legismertebb közülük mindenképpen a Ghost in the Shell, mely idén élőszereplős adaptációt is kapott, természetesen össze-vissza kritizáltuk, két megközelítésből is megvizsgálva azt a filmet. Most azonban egy kevéssé ismert alkotását szedtem elő, a Black Magic M-66-ot, mely szintén a mester munkájának gyümölcse. Így valószínűleg senkit sem ér meglepetésként, hogy ezúttal is egy kissé véres, de alapjában véve simán 16 karikás science fictiont hoztam el nektek, amely a Black Magic című mangából készült el.

Egy titkos kísérlet eredményét szállító helikopter zuhan le, távol a városok zajától. A rakományért hamarosan meg is érkezik a katonaság egyik különítménye, a professzorral, aki ismeri a fegyvert, amit persze nem találnak meg a helyszínen, csupán két üres ládát MA-66 felirattal. A tudós úgy sejti, hogy a két gyilkoló gép megszökhetett, így kénytelenek lesznek levadászni a masinákat. Remélhetőleg nem juthattak messzire, mert a legrosszabb az volna, ha valaki más kaparintaná meg őket. Az M-66-os projekt eredménye ugyanis két tökéletesre fejlesztett katona, akik sosem hibáznak, mert a robotokat úgy programozták be, hogy könyörtelenül és kérdés nélkül hajtsák végre a parancsot. Azonban úgy tűnik, hogy aktuálisan egy olyan célpont van betáplálva a memóriájukba, ami sokkal veszélyesebbé teszi őket, mint az tesztpéldányoktól elvárt volna. Ugyanis véletlenül elfelejtették törölni a prototípusok agyát.

De a balesetről nem csak ez az egység tud, mert Sybil, a szabadúszó újságíró is kihallgatta a vészhelyzetben leadott rádióadást, így ő is elindul, hogy a rejtély végére járjon. De nem számít arra, hogy pontosan mit fog találni, és mekkora kalamajkába sodorja magát, ha rábukkan majd az ámokfutó M-66-osokra.

Black Magic

A Black Magic M-66 központi témája egy klasszikus akció sci-fire jellemző ötlet, miszerint milyen veszélyei vannak annak, ha legyártunk egy olyan gépezetet, mely tökéletes katona, azonban valami okból kifolyólag elveszítjük felette a kontrollt, így az ámokfutásba, vagy éppen egy fals program teljesítésébe kezd. Nekem kedvenc vesszőparipám a felelősségvállalás problematikája, melybe valószínűleg kevés szakmában dolgozó úriember és –hölgy gondol bele, amikor feltalál valamit, vagy egyszerűen csak meghoz egy döntést. De ennyire nem kanyarodnék messzire, elég arra gondolni, mekkora galibát okozhat az, ha valamit hanyagságból, vagy túlhajszoltságunkból kifolyólag fáradtságból nem teszünk meg, és emiatt történik egy baleset. Apróságnak tűnhet az adott esetben, de lehet, hogy végzetes következményekkel járhat.

Emellett persze lényeges kérdés, hogy mennyire jó ötlet egy tökéletes gyilkológépet létrehozni, akár szénalapú létformát, akár kiborgot, vagy éppen teljesen mesterséges intelligenciát választunk erre a célra. Mindháromnak megvannak a veszélyei, mindig fel kell készülnünk a legrosszabbra, ahogy már az Appleseed és a Ghost in the Shell-ek kapcsán is a szátokba rágtuk.

Black Magic

A nyúlfarnyi OVA igazán kellemes akciófilm, de túlságosan extrát sem látványvilágában, sem mondanivalójával nem nyújt nekünk. Persze, ha kicsit visszarepülünk az időben, és a helyén kezeljük, akkor természetesen a Black Magic M-66 inkább korszerűnek és aktuálisnak volt mondható. A ’80-as és ’90-es évek sci-fijei között vizsgálva kimondottan élvezetes darabnak számít. Így nem olyan meglepő, hogy az alkotók között olyan nagy neveket találunk, mint a Blood: The Last Vampire rendezője, Hiroyuki Kitakubo (rendező és karakterdizájn), a Paprika, a Roujin Z és a Ghost in the Shell fő animátora, Hiroyuki Okiura, illetve a fent emlegetett Masamune Shirow.

Black Magic

Értékelés: 6,5/10

Smaragd Sárkány

 

Be the first to comment on "Black Magic M-66 (1987)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .