The Haunting (1999) (Az átok)

A csodálatos magyar fordítások néha sikeresen megviccelik hazánk filmkedvelőit. A hozzáértő személyek sokszor olyan címeket adnak áldozataiknak, amik köszönőviszonyban sincsenek az eredetivel. Így történhetett meg, hogy Az átok címen két, egymástól teljesen eltérő film is található Magyarországon. A név hallatán valószínűleg sokan a híres japán horrorra, illetve annak amerikai feldolgozására asszociálnak, ám létezik ugyan ezen a néven egy másik kevésbé ismert alkotás is, mely valójában egy 1963-as rémtörténet feldolgozása. No, és mit is tud ez a film? Ezt alant találhatjátok.

Eleanornak komoly gondjai vannak. Nem elég, hogy nemrég elhunyt édesanyját gyászolja, de közben a sok elmaradt lakbér miatt, lassan kilakoltatják a lakásából. A gondok közepette váratlanul telefonhívást kap egy ismeretlen személytől, aki az aznapi újságban egy hirdetésre hívja fel figyelmét. A hirdetésben egy bizonyos Dr. Marrow, alvászavarban küszködő emberek jelentkezését várja egy kísérlethez mely a tanulmányához szükség, heti 900 dolláros fizetésért cserébe. Eleanor kapva kap az alkalmon, hiszen  maga is ezzel a betegséggel küzd, és a pénz is kisegítené őt a bajból. Elutazik kísérlet helyszínéhez, ami egy hatalmas, régi, ódon kastélyban fog lezajlani. Dr. Marrow nem hiába választotta ezt a helyszínt, ugyanis mint kiderül valójában az emberi félelmeket akarja tanulmányozni, és erre egy elhagyatott kastélynál nem is lehetne tökéletesebb hely. Az első estén be is adja szépen a csoportnak az állítólagos kísértetsztorit, hogy megfigyelje, ki hogyan viselkedik ezután. Eleanor pedig ezen a bizonyos estén nem csak a kísérletben résztvevő társaival, hanem valami mást is találkozik, valamivel, ami őt szólítja, ami őt akarja.

A film helyszíne, azt kell mondanom telitalálat lett. Mikor először megláttam az ódon kastélyt és annak hátborzongató belsejét, majdnem a hideg rázott ki tőle. Az itt-ott már kiszáradt kúszónövényekkel benőtt, sok száz szobás, dohos, málló falú, groteszk szobrokkal és festményekkel díszített, néhol bizarr berendezésű ódon kastély hihetetlen atmoszférát áraszt magából.

Tha Haunting - Az átok (1999) 1. kép

Ennél tökéletesebb helyszínt egy igazi horrortörténethez nem lehetett volna találni. Kár, hogy csak a helyszínt sikerült ilyen nagyszerűen kivitelezni a filmben, miközben minden más egy összecsapott munka érzetét kelti. Kezdjük máris a történettel. Egy klasszikus kísértetsztorit látunk, a maga kliséivel, előre kiszámítható történéseivel, amivel nem is lenne gond, ha kaptunk volna valami kis extrát, egyediséget, mélységet, elvont tartalmat , akármit ami kiemelte volna a filmet a középszerűség szürke rétegéből. Hiába halad folyamatosan előre üresjárat vagy felesleges töltelékrész nélkül a cselekmény, amikor az egész olyan elcsépeltnek hat. Nulla, az-az nulla egyediséget tartalmaz a film. S leginkább ez öli meg a hangulatot. A helyszín és a történet miatt adott lenne a tökéletes horrorfilm, ám sajnos a földbedöngölő élmény mégis elmarad. Olyan érzetem volt végig a film alatt, hogy a készítők egyszerűen nem tudtak vagy nem is akartak felnőni a feladathoz, mivel nemcsak, hogy közel sem voltak kihasználva a helyszín adta lehetőségek, de minden egyéb parásnak szánt jelenet is, az “elmegy” kategóriába tartozott. Bár nem mai darab Az átok, ám ennek ellenére, nem is egy nálánál öregebb horror lazán körberöhögi azt, amit ez film félelmetesnek szánt. Mindezen pedig még ismert színészek se tudtak segíteni, akikkel nincs is nagyobb gond, mindösszesen kicsit nagyobb beleélést vártam volna el olyan nevektől, mint pl. Liam Neeson vagy Catherine Zeta-Jones.

Már maga a film alapozása is olyan jellegtelen. Itt is érezhető a készítők kreativitásának hiánya, hiszen a lehetőségek adta, várhatónak mondható sejtelmes, misztikus felvezetés helyett, amitől az ember hátán is felállt volna a szőr, kapunk egy olyan nesze semmi fogd meg jól nyitányt. De sajnos a film többi része se lett sokkal ütősebb. Számomra mindvégig hiányzott a feszült, nyomott hangulat, a napok múlva is felsejlő rémisztő jelenetek, amiktől éjjel nem mer kimenni a wc-re az ember.

S ezt az egészet egyszerűen nem tudom hova tenni, hiszen minden adott volt egy szinte tökéletes horrorhoz. A helyszín, a színészek, a történet, minden klappol. Még technikai oldalát nézve is, bár lassan 20 éves a film, mégis teljesen rendben van. Nekem a túlvilági lények testet öltése  nagyon tetszett, talán ez az egyetlen ötletesnek mondható része a filmnek. De a készítők ezt leszámítva egyáltalán nem erőltették meg magukat, hogy kicsit többet nyújtsanak egy unalmas középkategóriás, tucathorrornál.

Bár nem volt lehetőségem az eredeti változatot megtekinteni, de összességében Az átok egy egyszer nézhető, totál közepes alkotás. Az alapsztori és a helyszín rendben, a színészek se rosszak, ám minden más olyan semmilyen lett, amit az ember egy hét múlva már el is felejt. Sajnos a film készítői vagy nem tudtak, vagy nem akartak többet belevinni ebbe az egészbe. Kár érte…

Értékelés: 5/10

Wooltur

  

Be the first to comment on "The Haunting (1999) (Az átok)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .