This is Personal: The Hunt for the Yorkshire Ripper (2000)

sutcliffeJanuárban a Serial Chillers Peter Sutcliffe, a yorkshire-i hasfelmetsző tetteit bemutató filmekkel foglalkozik. Mai darabunk egy brit gyártású minisorozat, amely a Red Riding trilógiához hasonlóan a rendőrök szemszögéből mutatja be az eseményeket, melyek Sutcliffe rémtetteit övezték.

 

Nem csoda, hogy ezek a filmek inkább a rendőri oldalt helyezik előtérbe, és mindennek több oka is van. Egyrészt más sorozatgyilkosokkal ellentétben (mint például Ted Bundy vagy Jeffrey Dahmer) Sutcliffe-ből hiányzik a bőbeszédűség, és az, hogy tetteivel dicsekedjen, így indítékairól, előéletéről és a részletekről viszonylag keveset tudunk. Másrészt pedig az éveken át húzódó nyomozás a brit bűnügyi történet egyik legnagyobb ügyévé vált, és a rendőrség berkeiben szörnyű drámák kísérték.

A This is Personal: The Hunt for the Yorkshire Ripper az üggyel megbízott George Oldfieldet helyezi a főszerepbe, akinek nemcsak karrierjét, de magánéletét és egészségét is derékba törte a nyomozás. A helyettes kerületi főparancsnok szerepében Alun Armstrongot láthatjuk, egy főként sorozatokban feltűnő angol színészt. Alakítása igen meggyőző a kontrollt vesztő Oldfield szerepében, aki képtelen megbírkózni a hozzá befutó rengeteg információval, és magas rangja, valamint szívből végzett munkája sem teszi alkalmassá a feladatra, csakúgy, mint beosztott embereit sem. A This is Personal erős kritikát fogalmaz meg a ’70-es évek rendőrségi körülményeivel kapcsolatban, melyben a felkészületlenség, a túlbürokratizált folyamatok egyaránt szerepet játszanak.

sutcliffe
A sorozat erőssége az, hogy a formátumból adódóan lehetősége volt a történetet részletesen feldolgozni. Több mint három órájában elénk tárja a nyomozás menetének 5 éven át tartó munkáját; annak minden zsákutcájával, buktatójával. Kiválóan mutatja be, milyen társadalmi nyomás alatt állt a rendőrség, hogy az ügyet megoldja, a sajtóval való érzékeny kapcsolat alakulását, és hogy mindez hogyan terhelte egyre nagyobb súllyal George Oldfield vállát – de teszi mindezt úgy, hogy a történet valóságos marad annak minden kiszámíthatatlanságával. A film nem ítélkezik a nyomozó hatóságok felett, és objektív nézőpontot közvetít, melyben a néző maga alakíthatja ki véleményét.

sutcliffe
A yorkshire-i hasfelmetsző által elkövetett brutális támadások megjelenítve nem igazán vannak, bűnügyi drámáról lévén szó, leginkább a rendőrök elmondása alapján ismerjük meg a részleteket. A film hangulatosságát a jól eltalált – és egyébként elég minimális – háttérzene, és a lepusztult városrészek, vöröslámpás negyedek megjelenése adják, ahol a gyilkosságok megtörténnek. A jelmezek és a környezet egyéb elemei jól elevenítik meg a ’70-es évek végét.

Maga Sutcliffe értelemszerűen a Red Riding-hoz hasonlóan itt is csak a legvégén jelenik meg, letartóztatásakor, de ebben az esetben nem éreztem hiányát, mert a történet ezúttal valóban vele foglalkozik, nem csak hátteret ad hozzá.

sutcliffe

A film legvégén összegzik a történteket, és szólnak Peter Sutcliffe elítéléséről, további vallomásairól. Egy ma már érvényét vesztett kijelentést is olvashatunk itt, a híres „Geordie-felvételről”, mely a nyomozást egy erősen befolyásoló hamis hangfelvétel volt. A felvételen beszélő férfi azt állította magáról, hogy ő a yorkshire-i hasfelmetsző, és gúnyosan kritizálta George Oldfield munkáját. A kazettát nyilvánosan is lejátszották, és a beszélő hang tájszólása alapján a nyomozás alaptételévé vált –tévesen-, hogy egy észak-keletről származó geordie férfi a gyanúsított, és a gyilkost ez alapján keresztelték wearside-i Jacknek. (Sutcliffe Yorkshire-ből származott, és tájszólása is ennek felelt meg, többek között ezért is csúszhatott ki a hatóságok kezei közül.) A This is Personal végén azt olvashatjuk, hogy ennek készítője azóta is ismeretlen maradt, aminek oka a film keletkezésének időpontja. 2005-ben a felvétel ügyét újranyitották, és a kazettán végzett DNS-vizsgálatok egy John Samuel Humble nevű férfihez vezettek, aki bevallotta, hogy ő küldte a hamis felvételt. A hatóságok félrevezetésének tettéért 8 év börtönbüntetésre ítélték.

sutcliffe

Kinek ajánljuk: Ha kedveled a dokumentarista jellegű rendőri, nyomozós sztorikat, melyek inkább hajlanak drámába, semmint thrillerbe, kedvelni fogod a This is Personalt. A Peter Sutcliffe, a yorkshire-i hasfelmetsző utáni nyomozás bár dramatizált formában, nem 100%-ig az igazságot bemutatva történik meg, mégis bátran ajánlom ahhoz is, hogy az ő tetteit ismerhesd meg szórakoztató formában.

Értékelés: 9/10

Blissenobiarella

Be the first to comment on "This is Personal: The Hunt for the Yorkshire Ripper (2000)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .