Seanan McGuire – Mélybe ránt a Lápvilág (2019)

Bár már rengeteg történet alapjául szolgál az elgondolás, hogy vajon mi történhet, ha egy rejtélyes ajtón, átjárón keresztül átjutunk egy másik, eddig nem ismert világba, a mai napig akadnak olyan zseniális művek, amelyek kellemes meglepetést okoznak az olvasók számára. Ilyen Seanan McGuire könyve, a Mélybe ránt a Lápvilág is, amely az idei Könyvhéten jelent meg a Fumax Kiadó gondozásában. A Csellengő gyerekek sorozat második része nem csak a sorozat részeként, hanem egyedülálló kötetként is remek olvasmány.  

Ha azt gondolod, hogy a titkos ajtón túli rejtélyes események csak Narniában történhetnek meg, akkor bizonyára nem ismered még a Csellengő gyerekek sorozatot. Az első rész – Minden szív kaput nyit (ajánló ITT) – sikere után nem volt kérdés, hogy a magyar olvasóközönségnek szüksége van a folytatásra, és idén meg is érkezett Mélybe ránt a Lápvilág címmel. Aki azt várná, hogy a történet ott folytatódik, ahol abbamaradt, ki fog ábrándulni – vagy éppen egy nagyon kellemes csalódás éri. Seanan McGuire legújabb kisregénye ugyanis most a Lávilágot mutatja meg nekünk, miközben Jack és Jill életébe nyerhetünk betekintést.

A könyvheti megjelenések közül számomra ez volt az egyik legjobban várt kötet, ami a Minden szív kaput nyit után talán nem is olyan meglepő. Sokaknak beletörik a tolla abba, hogy egy rövidebb műbe sűrítsenek mindent, amit az olvasó elé akarnak tárni, ám Seanan McGuire profi szinten ragadja magával az olvasót.

Adott egy ikerpár, Jacqueline és Jillian. Bár mindketten lányok, és önálló akarattal rendelkező értelmes emberi lények, a szüleik mégis próbálták a kedvük szerint formálni őket. A felnőttek formálásának eredményeképp Jacqueline egy tökéletes, hercegnős kislány lett, míg Jillian inkább fiús, akitől egy idő után elfordultak a barátai. Jack habos-babos élete nem fér össze Jill pimasz, koszos mindennapjaival.  Ahogyan teltek az évek, úgy távolodtak el a lányok is egymástól, ám egyszer egy rejtéjes ajtóra bukkannak nagyijuk otthagyott hajókofferében. Ez az ajtó egy másik világba vezeti őket, pontosan a Lápvilágba. A lányok ekkor már 12 évesek, és az ellentétek ellenére belevágtak egy közös kalandba. Ám közös útjuk nagyon hamar véget ért. Találkoztak egy úrral, akinek senki nem tudja a nevét, és megjelent Komor doktor is. A két felnőtt, mintha az a világ legtermészetesebb dolga volna, eldöntötte, hogy egyiküké lesz az egyik gyermek, másikuké pedig a másik. Kalandos útjuk ekkor veszi igazán kezdetét, mert a lányoknak is döntenie kell: ki választja a csodálatos, kényelmes életet az úrnál, és ki dolgozzon a doktorral?

A lányok váratlanul szakadnak szét a Lápvilágban, és innentől kezdve külön utakon járva találkozhatunk velük. Szépen lassan a Lápvilág varázsa mögül fel-felbukkan a valóság, ám évek kellenek ahhoz, hogy a lányok meglássák az igazságot. Jack igazi luxusban él az úr mellett, megkap mindent, amire vágyik, és úgy érzi, végre kárpótolja a sors különös gyerekkoráért. Jill pedig minden nap keményen dolgozik, mégis az ő élete igazán teljes, rátalál a szerelem is.

17 évesen találkoznak újra, és ez mindent megbolygat. Egy pillanat alatt dől össze eddig felépített világuk, és történetük vége bizonytalanná válik. A Lápvilág olyan mélybe rántja őket, amit mi, egyszerű olvasók elképzelni sem tudunk…

Seanan McGuire ismét bebizonyította, hogy rövid terjedelmű művekben is hatalmas és brutális világok férnek el. Remekül mutatja meg Jack és Jill történetén keresztül, hogy hova vezetnek a különbségek, az eltérő vágyak, és mi történik, ha lekanyarodunk a biztonságos útról. Seanan McGuire nem csak világépítésben, hanem karakteralkotásban is zseni, igazi egyéniségeket álmodott meg történetében. Bár a Mélybe ránt a Lápvilág nagyon különbözik a Minden szív kaput nyit című kezdő kötettől, és különálló kötetként is olvasható, a kettő együtt mégis egy kerek egészet alkot. Ez a könyv tulajdonképpen egyfajta előzménytörténet, és címéhez hűen sokkal mélyebb világba visz el minket, mint amit az első rész olvasásakor akár csak álmodni mertünk volna.

Ahogyan az első rész, úgy ez is nagy kedvenc lett, magával ragad a szomorkás, szürke borító, a nem mindig pörgős, de folyamatosan lekötő történet. Az olvasó minden oldalban felfedezhet valamilyen érdekességet, amitől közelebb kerül ahhoz a világhoz, amit józan ésszel a lehető legmesszebbről elkerülne.

Kiknek ajánljuk: Mindenkinek, aki már olvasta az első részt. Ezen felül dark fantasy és/vagy portal fantasy rajongóknak, illetve azoknak, akik nem riadnak vissza attól, hogy egy kisregény egy nagy és veszélyes (Láp)világba rántja őket.

Értékelés: 10/10

Cetti

A könyvért köszönet a Fumax kiadónak, akiktől itt tudjátok megrendelni a kötetet.

moly moly.hu logo

Be the first to comment on "Seanan McGuire – Mélybe ránt a Lápvilág (2019)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .