Jack Ketchum: a Dead River sorozat

ketchum Ketchum kis hazánkban egy kevésbé ismert figura. Jól jelzi ezt az a tény is, hogy regényeiből mindössze egyet fordítottak magyarra: A szomszéd lányt. Pedig a horror zsánerében nehezen kikerülhető név az övé, három Bram Stoker-díjjal a zsebében kapta meg a horror nagymestereinek díját is 2011-ben a The Woman c. művéért. Az egyébként a hétköznapokban Dallas William Mayr névre hallgató férfi 2018 januárjában hunyt el. Cikkünkben fő művét, a Dead River sorozatot mutatjuk be.

Off Season

Az Off Season a trilógia első része, egyben szerző első regénye. Először 1980-ban jelent meg, és olyan éles kritikák érték a regényben megjelenő brutális erőszak miatt, hogy a kiadó az óriási eladási számok ellenére is visszavonta a forgalomba került példányokat belőle. Majd húsz évet kellett várni, hogy újra felkarolják a regényt – Ketchum időközben elismert szerzővé vált -, és kiadják. Az új változatba olyan véres, erőszakos jelenetek is bekerültek, melyeket eredetileg a Ballantines kiadó töröltetett az íróval.

ketchum
A történet szerint egy pár New yorki fiatalból álló társaság Dead Riverbe látogat, az isten háta mögött található maine-i kisvárosba. Egyikük, Carla több hétre kibérelt itt egy kis házikót – munka és pihenés céljából szeretett volna elrejtőzni a világ elől, de egy hétre elhívta barátait is – pontosabban a nővérét, a volt pasiját és annak új csaját, meg az aktuális szexpartnerét. Amire nem számítanak azonban, hogy Dead Riverben mindenki előtt titokban él egy belterjes, vademberekből álló közösség, akik a kibérelt háztól nem messze található barlangban tanyáznak. DA kisvárosban statisztikailag kiugró az eltűnt emberek száma – de ezek általában részeg halászok, vagy a közeli, elhagyatott világítótoronyban bulizó fiatalok, így a rendőrség csak akkor kezd gyanút fogni, amikor egy összevert, összevagdosott nőt találnak a parton – épp hogy életben. Amikor magához tér, elmondja, hogy gyerekek támadtak rá és üldözték, akik bőrökbe voltak öltözve, és nem beszéltek. A rendőrök bár maguk sem tudják elhinni, hogy ilyesmi létezhet, de komolyan veszik a nő szavait. Ezzel egy időben gyűlik össze a kis társaság Carlánál, és már az első éjszaka megtámadja őket a horda, és itt kezdetét veszi az erőszakos jelenetek sora, melyek során nem igazán tud reménykedni az olvasó, hogy bárki is túlélheti a történetet.

Az Off Season a horror aranykorában született, mégis, hiába voltak tele az amerikai mozik a slasher-filmekkel, ez a könyv kicsapta a biztosítékot elképesztő, tabudöntögető erőszakosságával. Sokan végigolvasni sem tudták, mert nem bírták elviselni az olyan jeleneteket, melyekben egy nőt felhasítanak, és még dobogó szívét kitépik, miközben már a tűzön sütögetik; vagy hogy egy másik szereplőnek baltával levágják végtagjait, a sebeket pedig beforrasztják, hogy ne vérezzen el… Nehéz kifejezni, hogy mindez egy könyv lapjain, jól megírva mennyivel hatásosabb tud lenni, mint a filmvásznon.
A regény váltakozó szempontban íródott, ami kiváló feszültségfokozó eszközként repíti az olvasót a regény végéig, de az utazás nem feltétlenül lesz kellemes.

moly moly.hu logo

Hide and Seek

ketchum

A Hide and Seek-et, Ketchum második regényét bár nem tekintik a sorozat részének, de szintén Dead Riverben játszódik. Ide érkezik a nyárra Dan, ahol is találkozik három másik, szintén főiskolás fiatallal, köztük Casey-vel, akibe első látásra beleszeret. Míg az Off Season főszereplői számomra nem voltak különösebben szimpatikusak, és csupán azért tudtam aggódni értük, mert olyan éles volt a különbség a kannibálokhoz képest; ebben a regényben Ketchum már igazán ráérzett, hogyan szerettesse meg szereplőit az olvasóval. A könyv első fele mindvégig Dan és Casey kialakuló szerelméről szól, és Casey vakmerő természetének titkáról. A lány azért viselkedik nem mindennapian, mert az apja szexuálisan zaklatta, és ez kitörölhetetlen hatást gyakorolt a gyönyörű lányra. A négyesfogat úgy dönt, hogy bújocskát fog játszani, de nem akárhol: a helyi kísértetházat választják e célból, melyet lakatlannak hisznek. A sztori klasszikus kísértetkastély-történetnek tűnik, hiszen Ketchum úgy keveri a szálakat, hogy nekünk, olvasóknak éppúgy muszáj hinnünk a szellemekben és a szörnyekben, ahogyan a szereplőknek sincs más választásuk.
Ketchum ebben a regényében a karakterformálásra érzett rá igazán, és bizonyítja, hogy mindössze 176 oldalban is lehet remekművet alkotni.

moly moly.hu logo

Offspring

ketchum

A sorozat hivatalosan is második része 1991-ben jelent meg. Cselekményében tizenegy évvel járunk az Off Season-ben történtek után. A kannibálokra vadászó Peters sheriff már nyugdíjas ember, amikor ismét olyan brutális gyilkosság történik a városban, mely egyértelműen arra utal, hogy a kannibál horda csapott le ismét. Egy bébiszittert felkoncolva találnak a címen, ahol egy kisbabára vigyázott; karjai és lábai hiányoznak. A hazaérkező anyát megölték és szívét kitépték, a kisbabának nyoma sincs. Mivel Dead Riverben immár Peters az egyetlen ember, aki jelen volt a korábbi gyilkosságoknál és a hordával való leszámolásnál, rögtön hozzá fordul a rendőrség.

További főszereplőink is vannak ismét egy félreeső erdei házikóban, akik szimpatikusak, fiatalok, és a kannibálok célpontjaivá válnak – nekik is van egy kisbabájuk történetesen, akire a horda elsődlegesen pályázik.
Peters sheriff megfogadja, hogy ezúttal megállítják a vademberek mészárlását, akik valószínűleg azért térhettek vissza, mert egy lány túlélte a tíz évvel korábbi kisöprésüket, azóta pedig vándorolhatott a klán a közeli kanadai határon.

moly moly.hu logo

Az Offspring cselekménye nagyon hasonló az Off Season-éhoz és kevés meglepetést tartogat. Megtartja ugyanazt a hangulatot, ami az Off Seasonben is tarolt, vagyis feszültséggel teli építkezést követően következnek az akciódús események, amelyek gore-faktora ezúttal sem fog csalódást okozni. Ketchum nem fogta vissza magát, de az Offspring jóval több, mint csupán gore-élmény.
A regény három szempontot váltogat: Peters sheriffét, az új “áldozati” csoportét, illetve ezúttal a kannibálok szemszögéből is olvashatunk fejezeteket. Ez az újítás az, ami sikeressé teszi az Offspringet, ugyanis megkapjuk az ő motivációikat is, ami a történetet gazdagabbá, élőbbé teszi, de mindez nem csökkent a hátborzongatóságán. A klán életének bemutatása realisztikussá teszi a regényt. A túlélő lány célja az új klán felállítása kisgyermekek elrablásával, és a törzs tagjává neveléssel.

ketchum

Az Offspring volt a sorozat első része, amelyet filmre vittek. Az Off Season-t valamiért sosem tartották erre érdemesnek, pedig mialatt olvastam, végig az járt a fejemben, milyen jó lenne, ha film készülne belőle. Ketchumra jellemző, hogy nagyon plasztikusan, egyszerű nyelvezettel ír, rengeteg vizualitás van soraiban, ami könnyen adaptálhatóvá teszi.

ketchum
A 2009-es film rendezője Andrew van den Houten volt, aki elsősorban producerként ismert. A filmben már feltűnik Pollyanna McIntosh, aki a továbbiakban főszereplőjévé válik a Dead River filmadaptációinak “a nő” szerepében. Sajnos még az ő – a többiekéhez képest kiemelkedő – játéka ellenére is az Offspring egy rendkívül gyenge film, amiért elsősorban az alacsony költségvetést okolhatjuk. Másodsorban azt, hogy a történet mélységét figyelmen kívül hagyva, csupán a kannibalisztikus jelenetek sorával akarták a nézőt sokkolni. Megtekintése csak elvetemült rajongóknak ajánlott.

Dark_season 2 

The Woman

Elérkeztünk a cikk azon részéhez, amely miatt valószínűleg legtöbb olvasónk ide kattintott. Köszönhető ez annak, hogy a The Woman a sorozat leghíresebb és legsikeresebb darabja a Lucky McKee által rendezett, 2011-es film miatt.

ketchum
A regény 2010-ben jelent meg. Ekkorra Ketchum már igen elismert író, legnagyobb sikerein túl van, és több filmadaptáció jelent meg műveiből. Említhetjük a A véreskezűt (The Lost) a Bosszút (Red) és természetesen nem maradhat ki a felsorolásból A szomszéd lány sem.
Bár a könyv a Dead River sorozat utolsó darabja, a korábbi részekhez hasonlóan önálló regényként is megállja a helyét.

A The Woman főszereplői a Cleek-család, és a korábbi kannibál klán egyetlen életben maradt tagja, a filmben Polyanna McIntosh által megformált “nő”. A család elsőre teljesen átlagosnak tűnik, ám szép lassan kiderülnek titkaik, amik egy cseppet sem teszik szimpatikussá őket. A családfő sikeres ügyvéd, egy igazi pszichopata, felesége Belle a bántalmazott nő tipikus példája – lojális és tehetetlen –, három gyermekük pedig nem maradak mentesek hatásaiktól. Tinédzser fiuk Brian egy igazi kis szemétláda, lányuk Peg magába fordul, mert átlát apja sötét oldalán. Legkisebb lányuk, a négyéves Darleen az egyetlen, aki még ártatlan tudatlanságban van.

ketchum
Drámájuk beindítója nem más lesz, mint “a nő”. A Cleek család feje mindenféle tesztoszteron-növelő hobbinak hódol, így a vadászat sem kivétel ezek alól. Egyik magányos vadászata során foglyul ejti a klán utolsó tagját, és hazaviszi. Rabságban tartja, és célja az, hogy a nőt reszocializálja az emberi társadalomba. Családját is bevonja a munkába, amely “unortodox” módszereinek hála hamarosan a nő túlélése lesz a tét. A regény során a Cleek család minden rejtett vadsága felszínre tör, és az olvasó elgondolkodhat azon, valójában melyik szereplő a civilizálatlan.

A The Woman sok hasonlóságot mutat A szomszéd lány történetével, nem kizárt, hogy Ketchumot nagyban inspirálta a megtörtént eset ennek megírásakor is. A The Woman azonban sokkal inkább gore, bár a kegyetlenség mértékét nehéz rangsorolni a két mű között. Az emberi psziché felderítésében tett utazás valójában a történet, amelyben a megválaszolandó kérdés az, mit is jelent embernek lenni. A korábbi regényekhez hasonlóan realisztikus, de nem kevesebb a brutalitás sem.

ketchum
A 2011-es Lucky McKee-film egy igazi gyöngyszem. Szerencsére nem jellemző rá az Offspinghez hasonló alacsony színvonal, és bár továbbra is egy független filmről beszélünk, de igazán jól sikerült. Korábban írt kritikánkat róla itt olvashatod, én pedig ezúttal csak megerősíteni szeretném, hogy érdemes a megtekintésre.

moly moly.hu logo  

Darlin’

Az idei évben tovább gazdagodik a sorozat, igaz, ezúttal már csak a filmvásznon, és a szerző tavalyi halála miatt már csak munkáin alapulva, az ő közreműködése nélkül. A Darlin’ 2019 júniusban debütál több filmfesztiválon, így viszonylag kevés információ áll rendelkezésre róla egyelőre, de a trailer mindenképpen ígéretes. Főszereplőként a Cleek család legkisebb lányát, Darleen-t (akit a regényben végigi Darlin’-nak szolítottak) sejthetjük.

*Update: cikkünk a filmről ITT olvasható.

 

Összefoglalás

Nagy a valószínűsége, hogy e cikk olvasóinak nagy része korábban még nem olvasott Jack Ketchum-regényt, vagy kizárólag a magyarul is megjelent A szomszéd lányt. Minden horror rajongónak csak ajánlani tudom, hogy ismerkedjen meg mélyebben a horror egyik nagymesterének munkásságával. Ketchum könyvei egyszerű nyelvezetűek, középfokú angol nyelvtudással is kényelmesen olvashatóak. Éppen egyszerű, vizuális nyelvezete egyik fő ismertetőjegye regényeinek, természetesen az elképesztő erőszakosság mellett. De a gore mellett Ketchumnak mindig van komoly mondanivalója is: a Dead River mély filozófiai kérdéseket feszeget, igaz, teszi ezt didaktizmus nélkül, amelyben a brutalitás és a vér könnyen elfedi.

A történet Seawney Bean-legendán alapszik, melyet a Sziklák szeme című horrorklasszikus is felhasznált. A legenda egy Alexander Bean nevű férfi által vezetett, mintegy 45 főből álló kannibál klánról szól, akik a 16. századi Skóciát riogatták az általuk folytatott életmóddal. A család egy barlangban élt, és éjszakánként szedte áldozatait. Nevük és történetük több dokumentumban is fennmaradt, de valódi létezésük nem bizonyítható.

Kinek ajánljuk: A horror rajongói között azoknak ajánlom elsősorban, akik nem túl érzékeny lelkűek, és érdekli őket a valódi minőség: Ketchum regényei többek, mint szórakoztató irodalom.

Értékelés: 9/10
Blissenobiarella

moly moly.hu logo

Be the first to comment on "Jack Ketchum: a Dead River sorozat"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .