The Odd Family: Zombie On Sale (2019) (Zombi a családban)

A Koreai Filmfesztivál keretében sikerült megtekintenünk ezt a dél-koreai produkciót, ami bár tartalmaz bizonyos számú, de identitását tekintve annál rejtélyesebb élőhalott szereplőt, a komikus vonalhoz van közelebb, mintsem igazán horrorisztikus lenne. Ennek ellenére mi meglehetősen jól szórakoztunk a majd kétórás játékidő alatt, amelyben éppen úgy előfordul a vécépumpával való hadakozás, mint a káposztaföldi zombi-romantika, de azt is megtudhatjuk belőle, hogy a ketchuppal még az emberi kéz is finomabb!

A Koreai Kulturális Központ által rendezett eseményen négy szekcióban, 25 filmet tekinthettek meg az érdeklődők – többek között Bong Joon-ho (The Host, Snowpiercer, Okja) fekete humorral átitatott drámai művét, az Élősködőket, ami Cannes-ban elnyerte az Arany Pálma-díjat. Magazinunk profiljához leginkább két friss alkotás állt igazán közel, melyek közül mi végül is a Zombi a családban című horror-keretbe ágyazott vígjátékot választottuk. (A másik egyébként a Csoszoni nyomozó: Az élőholtak titka, amely pedig a thriller és a krimi műfajához esett közelebb.) A filmeket négy különböző megyeszékhelyen – Budapest mellett vidéken: Szeged, Debrecen és Pécs – tekinthette meg a nézőközönség; a fővárosban pedig összesen három moziban sugározták őket. Na de lássuk, hogyan kerül egy élőhalott a címben szereplő családhoz!

A Természetes Ember nevű gyógyszerészeti cég illegális kísérleteket folytat, melyekhez önként jelentkező hajléktalanokat és diákokat használ fel. Aztán az egyik ilyen titkos projektben résztvevő fura mozgással bíró lény megszökik, és meg sem áll a Pak család házáig. Miután megmarja a (nagy)apát, hamar rájönnek, hogy az élőhalott lény harapása valójában semmiféle negatívummal nem jár, sőt: egyenesen fiatalító hatással bír! Először csak a nagyfater idősödő barátai fizetnek fiatalságuk visszanyeréséért, később pedig ténylegesen is beindul a biznisz, aminek következtében a fél környék hozzájuk jár. Azonban, hogy ne csak öröm és boldogság legyen, a film egy pontján nem várt mellékhatások kezdenek mutatkozik…

Igazából úgy ültünk le erre a közel 110 perces horror-komédiára, hogy valami hasonló szatirikus szórakozást kapunk majd, mint mondjuk a FIDO – Hasznos a zombi a háznál című, ugyancsak a domesztikált zombi receptjével operáló alkotásnál. Persze a dél-koreai műveknél sokkal árnyaltabb a kép. Először is, maximum annyiban horror, hogy szerepelnek benne zombik, illetve a film második felében láthatunk egy-két felszínes marcangolási jelenetet, némi ételfestékkel borítva, de semmi komolyabb béltépés vagy durvaság nem kerül vászonra. Szóval még azok is simán megnézhetik, akik amúgy nem kimondottan kedvelik a horrorisztikus mozikat.

Főszereplőinket tömörítő, majdhogynem diszfunkcionális családunk szinte minden egyes tagjának próbálnak valamiféle drámai mélységet adni, mivel a csetlő-botló, jobbára burleszkszerű jelenetek végeláthatatlan viccessége egy idő után unalomba fulladna. Még egy kvázi-romantikus szálat is megpróbálnak  a cselekménybe erőltetni, bár az szintén a komikus vonal felé hajlik. Mint említettem, humorában legtöbbször a szerencsétlenkedő karakterek vizuális megjelenítésére helyezik a hangsúlyt, néha egy-egy oda nem illő, nevetséges vagy profán beszólással tarkítva. Bevallom, eleinte kicsit nehezemre esett megszokni ezt a fajta „vicces töketlenkedést”, mivel dél-koreai vígjátékok helyett inkább drámákat, krimit és horrort szoktam nézni, de mindent összevetve hamar elszállt a két óra. Nem akarok túlzottan spoilerezni, de filmünk második felére kezd csak igazán mozgalmas lenni – amikor megtörténik az a bizonyos esemény, és ennek hatására hőseink annyi baromkodást követnek el, hogy a térdcsapkodás garantált. Sőt, még a fináléra is jut belőlük, ugyanis egy olyan jópofa csattanót kapunk, ami egyfajta keretet ad a történetnek.

Kinek ajánljuk? Akik nem félnek kipróbálni egy teljesen más kultúra komikusabb hangvételű műveit, némi horrorisztikus körítéssel, mert bár először kissé szokatlan lesz, a végére jóval szórakoztatóbbnak fogjuk értékelni, mint mondjuk a Zombieland második részét.

Értékelés: 7,5/10

eyescream

Be the first to comment on "The Odd Family: Zombie On Sale (2019) (Zombi a családban)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .