AD Police – To Protect and Serve (1999)

AD PoliceA Bubblegum Crisis után az alkotók úgy gondolták, hogy a nézők kíváncsiak volnának arra is, mi történik a rendőrség berkeiben olyankor, amikor a Knight Sabers nem aktív, így elkészítettek egy spin-off sorozatot, az AD Police-t. Ez kevésbé cyberpunk jellegű, inkább egyszerű science fiction, így más közönséget is sikerült elérniük vele. Az AD Police elsősorban krimi, amelyben a nyomozómunkát, illetve a Genom-mal párhuzamosan működő szervezkedést igyekszik bemutatni. Így azoknak a rajongóknak ajánlom, akiket ez a vonal jobban megmozgat, mint a mecha ruhák.

Sequence N outbreak! AD Police, move out!

Az AD Police főszereplői Kenji, a renegát zsaru, aki megelégelte a normál rendőrség tesze-toszaságát, és átnyergelt a másik szervezethez, illetve Hans, a németek nagy üdvöskéje. Előbbi meglehetősen forrófejű, félelmet nem ismerő, és már számtalan partner kihullott mellőle, mert nem igazi csapatjátékos. Az önfejű Kenji pillanatok alatt el is veszíti legújabb társát, ráadásul az első bevetés alkalmával sikeresen meg is szabadul tőle, amely elég mélyen érinti, ezért össze is roppan a felelősség súlya alatt. Bánatában betér szokásos helyére, miután a következő akcióból egyszerűen hazaküldi a főnöke, és rögtön beleköt egy igencsak vidám, önfeledt alakba. Nincs más hátra, mint hogy másnap realizálja, hogy új partnere, Hans volt, akivel összeszólalkozott. A két zsaru tűz és víz, miként a Halálos fegyverekben is, azzal a különbséggel, hogy mindketten fiatalok, és nagyon gyorsan egymáshoz szoknak, idomulnak a másik stílusához, amely egy teljesen ütőképes párost eredményez. Természetesen nem csak zseniális duó születik így meg, hanem egy olyan csapat, amely gyakran kap büntetést, mert a szabályokat nem nagyon követik, inkább a saját fejük után mennek. Az viszont vitathatatlan, hogy tökéletes az összhang kettőjük között, no de az eszközök azért hagynak némi kívánnivalót maguk után.

AD Police

A megvadult, elszabadult, berzerker boomereket (most először fejtik meg a betűszó eredetét: voomer = Voodoo Organic Metal Extention Resource) egyedül az AD Police egységei képesek és hivatottak megfékezni. Szerencsére némi páncéllal megerősített öltözettel is rendelkeznek hozzá, bár az igazán hatásos ellenszer mindenképpen az a tűzerő, amivel egyáltalán esélyük lehet a robotok fémváza ellen. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy ismerniük kell az irányító mag, a „gépagy” helyzetét, mert csak úgy tudják kiiktatni őket. A meghibásodások egyre gyakoribbak lesznek, és a nyomozóknak ki kell deríteniük, hogy a jelenség hátterében nem áll-e mesterséges behatás. A szálak egyértelműen egy irányba vezetnek, úgy tűnik, a Genom Corporation valamit takargatni próbál, azonban érintetlennek számítanak, így nehéz dolguk lesz kideríteni az igazságot, és elfogniuk a tettest, aki a kísérletek és az esetek hátterében áll.

AD Police

Az AD Police pörgős, izgalmas és egy másik oldalát igyekszik bemutatni a Genom Corporation által irányított Mega Tokyonak. Az események jó pár évvel a földrengés után, de még Sylia tevékenységének megkezdése előtt játszódnak, így igazi nehézséget jelent a szereplőknek a boomerek megfékezése. Ezért viszont a hétköznapi emberek, a mindennapos szituációk kerülnek a középpontba, és a megoldásokhoz is hasonló kreatív problémamegoldó készség szükségeltetik lenniük, ha nem akarják, hogy a mutáns robotok kivégezzék a várost. Kenji és Hans igazi akciófilmbe illő zsaruk, akik szolgának és védenek, de a maguk módján, nem csupán az előírásokat szem előtt tartva. Viszont egy nagyon fontos előzmény is előkerül ebben az animációs Halálos fegyverben, méghozzá a Bubblegum Crisis-szal kapcsolatban. Így azok sem fognak unatkozni, akik inkább a cyberpunk-ra koncentrálnának, és érdekli őket, mitől kezdett el felfújódni az a bizonyos rágógumi, ami a 2040-es sorozatban kipukkanni látszott.

AD Police

Hidehito Ueda rendezte ezt az OVA-t is, akárcsak az AD Police Filest. Naoyuki Konno karakterdizájnja és Yoshinobu Hiraiwa zenéje igazi akciókrimi hangulatot kölcsönöznek a sorozatnak. A főcímzene Infix-től az Imaginary Girl, a végeken pedig Masha Toki no Naka-ja hallható.

Értékelés: 8/10

Smaragd Sárkány

A franchise darabjai:
Bubblegum Crisis
Bubblegum Crash
AD Police Files
Bubblegum Crisis Tokyo 2040
AD Police – To Protect and Serve
Parasite Dolls

Be the first to comment on "AD Police – To Protect and Serve (1999)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .