Creep 2 (2017)

Creep 2 Mark DuplassA found footage alműfaja jelentősen megosztja a horror-rajongók népes táborát, ami nem is csoda, hiszen nagyon erős jellemvonásokkal bíró alkotásokról beszélhetünk. Az áldokumentarista horrorfilmeket alapvetően meghatározza, hogy általában kézikamerák prezentálásában követhetjük a történéseket, így jóval könnyebben azonosulhatunk az események alakulásával. Habár a szubzsáner önmagában vita tárgyát képezi, kétségtelen tény, hogy a sok esetben filléres ijesztgetés (pl: Ideglelés, Parajelenségek), egy jó nagy adag kreativitással megspékelve felejthetetlen végeredményhez vezethet.

Kritikám tárgya pedig pont egy ilyen megosztó, áldokumentarista stílusban készült darab folytatása. Az első felvonás (Creep, 2014) a kritika által agyon lett dicsérve, pedig még a found footage filmek szerelmeseit is erősen megosztotta a végeredmény. Én nagyjából félúton helyezkedtem el, szerintem simán megérte azt a szűk másfél órát az életemből, ugyanakkor a film 90%-ban két ember beszélgetését mutatja be, mindenféle félelmetes jelenet nélkül. Ettől függetlenül biztos voltam benne, hogy majd szeretném látni a folytatást, amit a mostanában szokásosnak mondható Blumhouse Productions és Netflix kooperáció szállított le tavaly decemberben.

Creep 2 Mark Duplass

A Creep továbbra is kétemberes show, Patrick Brice és Mark Duplass birtokolja a rendezői/írói krediteket, ők voltak az első rész főszereplői. Ezúttal érthető okok miatt csak Mark Duplass maradt vásznon, a sztori pedig kísértetiesen hasonlóan indul, mint legutóbb. Egy pár perces vicces felütést leszámítva Aaron furcsa hirdetésével indul a Creep 2. Hamarosan jelentkezik egy elkeseredett videó-blogger, de Sara (Desiree Akhavan) nem is sejti, hogy életveszélyes játszmába kezdett. A mostani 80 perc az új Aaron „mid-life crisis” terápiájának dokumentálása, hiszen már az első percben elárulja, hogy ő egy sorozatgyilkos, aki megcsömörlött. Nem okoz már számára élvezetet a gyilkolás, így szeretné a világ elé tárni eddigi munkásságát.

Creep 2 Mark Duplass

Természetesen minden épeszű ember azonnal menekülne, de Sara ebben a riportban látja a nagy lehetőséget, hiszen eddigi nézettsége kritikán aluli. Azt gondolja, hogy egy kis kés segítségével megúszhatja, ha a dolgok rosszra fordulnak, de a beszélgetés nem pont úgy halad, ahogy azt elképzelnénk. Nagyon érdekes érzések kavarogtak bennem a film megtekintése után, hiszen ebben a részben még kevesebb az ijesztő jelenet, de valahogy az alaptörténet és a beszélgetés annyira szürreális, hogy teljesen beszippantja az embert.

Creep 2 Mark Duplass

A film elsősorban pszichológiai esettanulmány, de elég érdekes és feszült ahhoz, hogy megérje kivárni a befejező képsorokat. Akinek az első rész nem tetszett, az nyugodtan passzolhatja ezt is, mivel ugyanazokat a hatásmechanizmusokat használják az alkotók, csak ezúttal kicsit mélyebbre ásnak az emberi lélek sötét bugyraiban. Már csak Mark Duplass zseniális ő alakítása miatt is érdemes esélyt adni a Creep 2-nek, én nem bántam meg.

10/7

afiaf

 

 

 

 

 

Be the first to comment on "Creep 2 (2017)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .