Marrowbone (2017) (Menedék)

Marrowbone (2017)Bevallom őszintén az utóbbi évek kevés kivételtől (Nyers, Goodnight Mommy) eltekintve mentesek voltak a maradandó eurohorror élményektől. Pedig nem is volt olyan régen, hogy a műfaj szerelmesei nem győztek szemezgetni az öreg kontinens kínálatából. A XXI. század derekán a francia extrém, Nagy-Britannia vagy a skandináv országok komolyan felpezsdítették a horror-rajongók életét, és bizony Spanyolország sem szeretett volna kimaradni a buliból.

Idén már volt egy kellemesnek nevezhető, megtörtént eseten alapuló hispán horrorfilm. A Veronica a Netflix szerint az egyik legtöbbet félbehagyott látnivaló a digitális tékájukban, amit ők úgy interpretálnak, hogy roppant félelmetes. Ugyan valóban nem sikerült rosszul a megszállt lány igaz története, de sok maradandóval nem állt elő Paco Plaza ((REC)), azt a tényt leszámítva, hogy sajnos a valóság szülte a sztori zömét. Szerencsére a Marrowbone már jóval mívesebb szórakozást kínál, de hát mi mást is várhatnánk Az árvaház írójától?

Marrowbone (2017)

A 2007-ben készült horror/dráma az egyik legjobban összerakott modern kísértettörténet, ami Guillermo del Toro segítségével komoly sikereket ért el az egész világon. A szakma és a közönség rajongását abszolút megérdemlő alkotás beindította az elsőfilmes katalán direktor, J.A. Bayona (Szólít a szörny, Londoni rémtörténetek, A lehetetlen) karrierjét, aki mostanában a június elején mozikba kerülő Jurassic World folytatását dirigálta. A forgatókönyvet szállító Sergio G. Sánchez pedig elkészítette a Marrowbone-t, ami egy hányatott sorsú család viszontagságait mutatja be 1969-ben. Rose és négy gyermeke leköltözik vidékre, ahol megpróbálnak új életet kezdeni.

Marrowbone (2017)

A múlt sötét titkokat rejt, így nem csoda, hogy megváltoztatják a nevüket és a família Marrowbone vezetéknévvel él tovább. Az anya egészségi állapota azonban rohamosan romlani kezd, halálos ágyán pedig a legidősebb fiú (George MacKay) ígéretet tesz neki, hogy egyben tartja a testvéreit. Egy év múlva eléri a 21 éves kort és akkor már legálisan is gondoskodhat róluk, addig azonban nem várt nehézség sorát kell leküzdeniük. Az első hónapok még gondtalanul telnek, Allie (Anya Taylor-Joy) személyében pedig igazi barátra lelnek. Fél év múltán azonban váratlan látogatójuk érkezik, aki felborítja korábbi csendes életüket, ezután pedig egy ügyvéd is érdeklődni kezd a család rejtélyes múltja felől.

Marrowbone (2017)

A szinopszisból egyértelműen látszik, hogy alapvetően egy családi drámáról van szó, ami olykor belekóstol a thriller/horror műfajába. A közel kétórás játékidő bőven hagy teret a karakterek kibontására, az okosan felépített forgatókönyv a tört idősíkok használatával folyamatos bizonytalanságban tartja a nézőt. Technikailag nem érheti kritika a látottakat, szépen fényképezett, jó atmoszférájú alkotás, amiben a színészek is megfelelően helytállnak. Egyetlen komoly problémám akadt csak a filmmel, nevezetesen, hogy kedvenc műfajom szempontjából elég vérszegény a kép. Van néhány ijesztő jelenet, de sajnos a száztíz perc vonatkozásában ez elég kevés. Akit ez nem zavar, annak mindenképpen ajánlott látnivaló a Marrowbone. Szépen összerakott történet az emberi lélek sötét oldaláról, a család összetartó erejéről és arról a tanulságról, hogy a múltad elöl, bizony nem mindig menekülhetsz el.

10/8

afiaf

 

Be the first to comment on "Marrowbone (2017) (Menedék)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .