The Stranger Beside Me (2003) (A Ted Bundy sztori)

Mennyi az esélye annak, hogy egy középszerű amerikai krimiket író exzsaru egyik bizalmasa maga Ted Bundy volt? Viszonylag kevés, mondhatnánk, Ann Rulet mégis alaposan átejtette a hírhedt férfi sármja, olyannyira, hogy a végsőkig hitt a kéjgyilkos ártatlanságában, annak ellenére, hogy minden jel arra mutatott, ő a kegyetlen elkövető. Arról, hogy milyen viszonyban állt Teddel, 1980-ban írt könyvet, The Stranger Beside Me címmel, abból pedig Paul Shapiro (Ártatlan igazság) rendezett filmet. Az életrajzi elemekkel és saját élményekkel kiszínezett történet 2003-ban került a televízióba.

Stranger Beside MeAmikor Ann Rule (Barbara HersheyFekete hattyú, Insidious: Az utolsó kulcs, Hannah és nővérei) és Ted Bundy (Billy CampbellMost már elég, Lizzie Borden fejszét fogott, Rocketeer) segélyvonalnál dolgoztak együtt, a nő még nem igazán figyelt fel a férfira. Hobbiként krimi történeteket publikált az egyik kisvárosi hetilapban, és esténként segíteni próbált a kétségbeesett embereken. Ted pedig folyton elkésett, munka után pedig az elcsábításán ügyködött, azonban igencsak sikertelen eredménnyel. Ezért Ann alaposan meglepődött, miután évek múltán meghívást kapott egy partyra, ahol ismét összefutott rég nem látott ismerősével.

Stranger Beside MeA váratlan találkozást kissé elhomályosította, hogy ezúttal gyilkossági ügyek felgöngyölítésére kért segítséget tőle detektív kapcsolata, Dick Reed (Kevin DunnTransformers 3., Godzilla, Nixon), aki a sztorikhoz szakmai betekintést nyújtott Ann számára. Ted Bundy viszont időközben teljesen megváltozott, jelenleg az egyik republikánus szenátor kampányol, és új barátnője, Margo (Brenda JamesJenifer, Slither) valódi rajongással övezi a személyét. Mindenki tiszteli és szereti, határozott és megnyerő megjelenésével az ujja köré csavar bárkit, akivel beszélget. Nem hiába, hiszen pszichológiát hallgatott, és jelenleg a jogi tanulmányaira készül Utah államban, Salt Lake Cityben.

Stranger Beside MeAzonban hamarosan fény derül arra, hogy Ted Bundy nem az, akinek mutatja magát, hanem egy kegyetlen sorozatgyilkos, aki áldozatait leüti, megerőszakolja, majd megöli. Minderre akkor derül fény, amikor egy számára sajnálatos véletlen folytán megszökik az egyik áldozata, később pedig gyanús viselkedése miatt lekapcsolják egy közúti ellenőrzés során. Szerencsétlenségére a megmenekült nő azonosítja a támadóját, és kezdetét veszi a férfi kettős kálváriája. Ugyanis Ted nem ijed meg, sőt váltig állítja, hogy csupán tévedésről lehet szó, hiszen neki szenátor ismerősei vannak, jogi iskolába jár, és szerető párja várja odahaza. Sőt, egy krimi írónőt is ismer, akinek közeli barátja, ők pedig tanúsíthatják az ártatlanságát.

Stranger Beside MeA környezetével egyetemben Ann Rule is alaposan meglepődik a fejleményeken, és akárcsak az előzőleg bemutatott The Deliberate Stranger-ben Richard Larson, a The Stranger Beside Me-ben a nő is felveszi a kesztyűt, hogy harcoljon a barátja szabadon bocsátásáért. Hiszen régóta ismeri Tedet, sőt a férfi még a lányával is jóban van. A dolog pikantériája leginkább az, hogy Ann és Dick Reed is rengeteg információt megosztottak a gyanúsítottá vált férfival, és nem mellékesen a nő elvállalta egy könyv megírását a sorozatgyilkos tevékenységéről. Így már csak ezért is hinnie kell Ted Bundy ártatlanságában, hiszen bohócot csinálna magából, ha hamis adatokkal tarkítaná a kiadványát.

Stranger Beside MeEnnek a műnek pontosan ez a fő hibája, hogy a történetet egy olyan személy írta meg, aki elfogult az eseményekkel és a fő karakterrel kapcsolatban. Ezért a film is eltúlzottan drámai, Billy Campbell alakítása pedig eléggé középszerű, és teljességgel ellentmond a férfi sármos természetének. A karakter kapcsán semmi újdonságot nem árul el, összehasonlítva a korábbi filmekkel. Az, amire koncentrál, nincs normálisan kifejtve, inkább öncélú a krimi írónő szempontjából, aki valószínűleg ezzel a könyvével próbált meg kiugrani, de az adaptációt tekintve ezt a lépést semmiképpen sem mondanám sikeresnek. Lélektani ábrázolás, vagy motivációk keresése helyett arra fektette a hangsúlyt, hogy milyen érzés volt, hogy őt is becsapta a sorozatgyilkos rendkívül megnyerő személyisége, de a színészi játék és a rendezés annyira nem kiemelkedő, hogy ezt a művet moziban bárki is megnézné, sokkal inkább egy punnyadós délutáni matinénak mondanám. Tehát a The Stranger Beside Me eléggé felejthető alkotás, kár is volna több szót fecsérelni rá.

Értékelés: 4/10

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "The Stranger Beside Me (2003) (A Ted Bundy sztori)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .