Képtelen történetek, másvilági mesék (2018)

Mint minden évben, a Kaméleon Komix kétezer-tizennyolcban is egy fantasztikus kiadvánnyal rukkolt elő. A Világvégi mesék és a Mesék az ágy alól kötetek után Szűcs Gyula ezúttal kissé csavart a már jól bevált recepten, és azt fundálta ki, hogy ragadjanak tollat a hazai képregényesek, és az általuk megszokott panelos-szövegbuborékos környezetet hátrahagyva, prózában mondják el történeteiket. És hogy milyen természetfelettivel kacérkodó, misztikus írásokat találunk eme megnyerő, csápos borító mögött, az egy kattintás után kiderül!

Ez a több mint kétszáz oldalas kötet hét, különféle műfajban íródott történetet tartalmaz – van itt fanyar mesébe oltott, dimenziókon túli csápos fenyegetés á lá Lovecraft, mitológiával kacérkodó szigetországi detektív-történet, tömegközlekedhetünk Hellboy távoli kollégáival, továbbá egy vidéki ördögűzés keretében megismerkedhetünk a híres magyar okkult-nyomozóval vagy a clawville-i Csirkekopók osztagával, de egy Conan-fanatikus geek-karakterrel együtt szintén lehetőségünk van bebarangolni a poszt-apokaliptikus fővárost, a híresen-hírhedt Necronomicon után kutatva. Hogy a trve comic-kedvelő közönség se maradjon ki a jóból, az előzőekben vázolt írásokat egy pop-kulturális utalásokban bővelkedő sci-fi/horror képregény köti össze (A vég, elkövetői pedig: Wajzer Csaba és Békefi Tamás), ami röviden arról szól, hogy egy amorf földönkívüli entitás ezen novelláskötet alakját felvéve szipolyozza ki a vele kapcsolatban kerülő hétköznapi emberek életenergiáit. Megnyerő, nem?!

A kötetben elsőként a Mesék az ágy alól, valamint a Lencsilány szerzője, Lakatos István érzelmes kis meséjét olvashatjuk; a Buta kis kövér kutya gyámoltalan és bumfordi négylábú főszereplője a csatornából érkező, csápos lovecraft-i iszonyattól próbálja megvédeni az emberiséget a maga bugyuta (vagy talán nem is olyan bugyuta?!) módján. Varga Péter (Bábel verme, Stroboscop) Az Elefántember legendája című írásában London sötét oldalára kalauzolja el az olvasókat úgy, hogy noir-hangulatú nyomozása észrevétlenül nyúlik bele a természetfelettibe.

A gyűjtemény számomra talán legzseniálisabb írása, Német Áron A bürokrata című műve, mely akár a Hellboy kalandjai során megismert B.P.R.D.-univerzum egyik sajátos spin-offjaként is megállná a helyét. A végletekig frappánsan tálalt, furcsa és bizarr, ámde humorosan szarkasztikus történetében  két pályája elején járó pokolbéli démon-ügynök próbálja előkeríteni a buszjáraton utazó testbitorló entitást. Hibátlan munka!

Wajzer Csaba, alias Chavez (Paneldzsungel) realisztikusnak ható történetében (A pofon) ifjúkori emlékeit tárja elénk, némi fantasztikus csavarral a végén, míg a kötet másik legszórakoztatóbb alkotásában (Varga Bálint Bánk: A vérvörös szilveszter) egy állatoktól hemzsegő – elsőre talán szürreálisnak ható – antropomorf univerzumban nyomozó, egykor szebb napokat látott kakas-detektív csöppen egy rendkívül brutális (tömeg)gyilkosság közepébe, Clawville városka keltetőjében. Lenyűgöző noir-os stílusgyakorlat szárnyas főhősünkkel, kár a le-nem-zárt végéért.

Az antológiában helyet kapott művek közül Tálosi András Pokol a tanyán című novellája (vagy talán kisregénye?) ígérkezik a leghosszabbnak, cserébe egy igazi csemegét ígér nekünk vidéki környezetbe helyezett megszállós történet személyében. Az ex-rendőr Sándor Kristóf, mint a természetfeletti esetek honi nagyszakértője egy szerencsétlen, démonizált kisfiú életet próbálja megmenteni, miközben a természetfeletti esemény pikantériáját az adja, hogy súlyos sérülései okán szinte alig tud mozogni.

Badarság lenne azt hinni, hogy egy ilyen kaliberű válogatásba majd pont a Kaméleon Komix szellemi atyja, és a Café Postnuclear írója, Szűcs Gyula nem akarna szerepelni. Novellája (Sarló, kalapács, boszorkányság) bár nem tartalmaz seprűre pattanó, fekete macskás, bibircsókos vénasszonyokat, a rendszerváltás utáni geek-kultúra alapköveinek számító kellékeket viszont annál inkább – legyen az a VICO-filmek legjava, Wolfenstein MLI-vel való cheatelése, szerepjátékos törzskocsma vagy éppen a Robert E. Howard kultikus Conan-sagája. Egy ázsiai eredetű világégést követően börtönviselt főhősünket a poszt-apokaliptikus fővárosba eszi a fene, ahol régi haverjával együtt kitervelik, hogy ők bizony ellopják a Várban őrzött Necronomicon-t, merthogy egy idegen jó pénzt fizet érte. Csápos könyvtárosok, zombi-katonák, bűzlő halemberek és egyéb hihetetlenül elképesztő kreatúrák kultisták bukkannak elő ebben a retro-faktort ezer százalékon pörgető, utalásokkal teli akció-sci/fi-horror kalandban!

Utolsóként, mintegy az írások mellé bónuszként kapjuk a Gombalovas-ikrek másik felétől, Békefi Ákostól A katlan című, első világháború idején játszódó drámai hangulatú horrorisztikus képregényt, mely rideg és komor panelokkal, mintegy allegorikusan mesél nekünk a harcok  kegyetlenségéről.

Ahogy tehát olvashattátok, az eddig jobbára csak képregényes panelokban jeleskedő alkotók tollából egy igazán színes, és minden tekintetben színvonalas kötet állt össze, legyen a B-filmes sci-fi/horror, misztikus noir, természetfeletti fantasztikum vagy éppen geek-adrenalinbomba. A Képtelen történetek, másvilági mesék nálunk csillagos ötösre vizsgázott. Várjuk a folytatást!

A kötetért köszönet a Kaméleon Komix-nak!

Értékelés: 10/10

eyescream

1 Comment on "Képtelen történetek, másvilági mesék (2018)"

  1. Nagyon köszönjük a dicsérő szavakat! Akinek felkeltette az érdeklődését a kötet az idei képregényes rendezvényeken, a Fumax webshopjában és a Szellemlovas társasjátékboltban tudja megvenni (hagyományos könyvesbolti forgalmazásba nem került).

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .