Prevenge (2016) (Méhbosszú)

A horror világán belül mára már külön szegmenset alkot a kiskorúakról szóló vagy éppen a gyermekek köré épült rémfilmek csoportja: Ómen, Rosemary gyermeke, Porontyok, Az árva, Védtelen gyermek, csak hogy néhány fontosabb példát említsek. Ebből is a zsánerből is külön kiemelkednek a terhességgel és egyben a magzattal, mint olyannal foglalkozó alkotások. És, hogy a sok meg nem született gonosz vagy éppen démonizált bébi témájáról ne egy újabb teljesen felesleges és semmitmondó bőrt húzzanak le, arról a brit Alice Lowe gondoskodott egy komikus vénával megáldott horror-drámában.

Ruth elég nehéz helyzetben van. Hegymászó baleset következtében meghalt a párja, ő pedig egyedül maradt terhesen, bármiféle munkahely nélkül. Ráadásul, ha ez még nem lenne elég, benne növekvő gyilkos haragú magzatjának parancsára különféle embereket kénytelen leöldösni.

A brit Alice Lowe (Vérturisták, Vaskabátok) első nagyjátékfilmes munkája ez film, melyben a rendezés és a forgatókönyvírás mellett a főszerepet is ő játssza. Az alig pár főt foglalkoztató stáblistán megtalálható még Kayvan Novak – aki jelenleg a What We Do In The Shadows szériában vámpírkodik -, de igazából az anya körül forog a történet.

A visszafogott költségvetéssel operáló független jelleg túlzottan ne riasszon el senkit, mert érdekes elegy született. Nem egy gyors vagy látványos mű az is biztos; cselekményében inkább a visszafogottság és a drámai súly jellemző, néhol üresjáratokkal spékelve. Maga a horror inkább pszichológiai jellegű, hiszen főszereplő anyukának a pocijában lévő utódtól való zsarnoki irányítottsággal kell szembenézni, ami ugye a gyilkosságokhoz vezet. A késsel történő torokátvágások és egyéb műveletek épp csak annyi vért engednek, hogy jelezve legyen az eset, és az alkotás morbid bájáért felelős bizarr gegek vagy beszólások is inkább csak mosolyt csalnak az arcunkra, mint kirobbanó nevetést. Tehát a horror és komikum is csak másodrangú kellékei ennek a fura, nem éppen hétköznapi drámának. Melynek zenei aláfestése néhol csak fura, máshol viszont egészen frusztráló.

Pont az előbbiekben vázolt összetétel miatt lóg ki egy átlagos horrorfilmes szcénából, felfelé természetesen. Tehát akiknek nem cél a durva rémisztés és/vagy látványos erőszak, és inkább a különlegesebb alkotás iránt éreznek affinitást, azoknak tudnám ajánlani.

Értékelés: 7/10

eyescream

Be the first to comment on "Prevenge (2016) (Méhbosszú)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .