Rólunk

A CineGore története két irányból indul, a jelenlegi oldal ugyanis az egyik első magyar horrorfilmes online magazin és az egyik legnagyobb horrorfilmes fórum összeolvadásából született 2009-ben. A magazin 1999-ben alakult, eredetileg Harvester néven, nevét az azonos című point-and-click kalandjáték után kapta. Alapítója Blizz volt, az írói gárdába pedig későbbi Fangoriás írók, például Böjtös Gábor, Bozók Gyuri, Rapcsák Balázs tartoztak. A kétezres évektől már számottevő oldalnak számított a horror, science fiction és trashfilm kritikáival, egyedi, nem kommersz írói gárdájával, mely az évek során olyan hivatalosan is létrejövő formációkban is megmutatta erejét, mint a Magyar Fangoria. A Fango egyedülálló léptékű kezdeményezés volt, mely hazánkban kultstátuszba lépett – nem véletlenül. A Magyar Fangoria webes felülete 2004 év végén startolt, melyhez az egyik legnagyobb hazai chates oldal biztosított egy horror szobát, ahol élőben is lehetett beszélni a szerkesztőkkel és fórumozókkal, akik kitartottak az oldal mellett még évekkel az újság sajnálatos megszűnése után is.

cinegore_forum

2005 végén Plendil a két oldal és újság hatására fogott bele egy saját készítésű oldalba, mely az első szárnypróbálgatásai voltak. A Project 178 (mely egy érdekes, 178-as számú csomagmegőrzőről kapta a nevét, ami misztikus módon zárolt állapotban is kinyílt) afféle játszóház volt a html világában, és igyekezett felkarolni többek írását. A fejlesztés során plen meglátta a fantáziát a hírezésben, és rövidesen összefogva a Vérfürdő oldal alkotójával, elkészült egy könnyen frissíthető blogoldal, mely elsősorban külföldi híreket fordított. Miután egyre több és több horror rajongóval sikerült megismerkedni, úgy döntött, hogy ideje a fórumozás mezejére lépni. 2007 szeptember 15-én indult útjára a fórum, mely az első fénykort jelentette a CineGore korai közösségének életében. A legszebb időszakában akár 50-60 ember is megfordult naponta az oldalon és lázas fórumélet folyt, ahol napról napra kerültek ki az újabb hírek is.

cinegore_lastone

Azonban egyszer mindennek vége szakad. A fórum admingárdája egyre kevesebb időt tudott a fórumra fordítani, miközben annak fejlődése megállt, egyre nehezebben tudta tartani a versenyt a konkurens, alternatív lehetőségekkel. Ezzel egy időben a Harvesternek is problémái akadtak – a Fangoria megszűnése után nagyon megcsappant a szerkesztői gárda, ráadásul a különböző ingyenes tárhelyeknek köszönhetően hol vírus próbált a főoldalról a látogatók gépére települni, hol a cikkírók veszítették el a feltöltési lehetőségeiket. Plendil és Blizz egyeztetésekbe kezdtek, majd a Harvester korábbi cikkeivel, a megmaradt írói gárdával és a Cinegore társaságával létrejött a Cinegore: Inside Harvester oldal, mely a jelenlegi oldal alapjának tekinthető minden téren. A szerkesztői gárda jelentős változásokon, bővülésen esett át azóta, a magazin már csak egyszerűen Cinegore néven váltott egy wordpress-es ingyenes hostra, amely éveken keresztül otthont nyújtott számára, miközben az oldal és a fórum eredeti hangulatát mind a cikkekben, mind személyes találkozókon igyekeztünk megtartani. Ekkor kezdtek egyre gyakoribbá válni az Insider cikkek – helyszíni beszámolók, interjúk, amelyeket már nem más forrásokból fordítottunk, hanem mi magunk vettük fel a kapcsolatot számos hazai alkotóval, útjára indítottunk olyan cikksorozatokat és eventeket, mint a Kerekasztal elemzések és a Tematikus hetek. 2013-ban sikerült egyeztetnünk a Magyar Fangoria egykori szerkesztőjével is, és elkezdtük a Fangoria archívumunkat, amelyben az összes megjelent szám megtekinthető. Az oldal 2015-ben érkezett el a következő nagy lépéshez – éreztük, hogy a lehetőségeink a bővülésre és a terjeszkedésre egyre behatároltabbak az ingyenes WordPress tárhely miatt, így amellett, hogy elindítottuk a magazin hivatalos Facebook oldalát, elkezdtünk egy teljesen új magazin oldal fejlesztésébe is, sokkal korszerűbb, kényelmesebb megoldásokkal, bérelt tárhelyen. A költözést 2016 februárjában fejeztük be, és jelenleg is itt folytatjuk kedvenc hobbinkat – élménybeszámolók, cikkek, kritikák írását horrorfilmekről, könyvekről, játékokról, képregényekről.

1 Comment on "Rólunk"

  1. Gratulálok a blognak, annak idején a harvester filmkritikáit vágyakozva olvastam, hogy bárcsak én is láthatnám azokat a filmeket, amikről írtak. Azóta ez megvalósult, de azt a vágyat – illetve aztán a megtekintés örömét – sajnálom, hogy ma már nem élhetik át a fiatalok.

Comments are closed.