Sound Of Thunder (2005) (Mennydörgő robaj)

soundofthunder_thumbEbben a viszonylag kevésbé ismert, Ray Bradbury azonos című novellájából készült sci-fiben az alkotók azzal a gondolattal játszanak el, milyen lenne egy múltban megváltoztatott aprócska momentum jelenre való kivetésülése, magyarán a pillangó-hatás mikéntjébe pillanthatunk bele.

Filmünk elején rögtön megismerkedhetünk az Időszafari nevű szolgáltatással, amit gazdagoknak fejlesztettek ki, és bizonyos összeg befizetése után maximális biztonsági faktorral bárki elutazhat a múltba, és kilőhet egy dinoszauruszt – persze a dög így is úgy is megmurdelt volna, tehát valójában nem változik semmi. Időutazó csapatunk egyik kalandja során aztán meghibásodnak a fegyverek, és bár kisebb komplikációk adódnak, teljes sikerrel zárul a projekt, senkinek sem esik baja.

soundofthunder_1

A jelenbe visszatérve viszont fura dolgok veszik kezdetüket, mint például a hőmérséklet irreális növekedése, vagy a később meginduló orbitális növény-burjánzás a városi aszfaltdzsungelben. Közben a projektet kontrolláló hivatalos arc beszünteti az időutazási programot, pedig hőseink pont azon vannak, hogy megtudják, mit csesztek el. Nyomozásuk során nem igazán jutnak előrébb, viszont az ún. időhullámok egyre-másra döntik romba a civilizációnkat, elszabadítva olyan elkorcsosult kreatúrákat, amelyek létezéséről nem álmodtunk volna…

SOTFX-12

Már az eredeti novella is egészen briliáns, filmünkben pont ezt a fantasztikus alapötletet mentették át, viszont a kimenetelét módosítani kellett, hogy kijöjjön a nézőbarátnak szánt másfél órás időtartam. Ezen okok miatt láthatunk egy csomó érdekes és egyben bizarr, biológiai csodának is beillő élőlényt (húsevő pávián stb.), az urbánus környezet lassú, de biztos elvadulását, valamint egy csomó futurisztikus részletet a jelen bemutatásának alátámasztására. CGI lényeink között vannak egészen tűrhetőek, de az effektezés összességében nem győzött meg. Sci-fi vonal helyett néha már-már az volt az érzésem, hogy átmegy ilyen őslényes gagyi-kalandfilmbe, helyenként meg elég B-mozis dolgokat citálnak az amúgy sem éppen a helyzet magaslatán álló szereplőink. Hibái és negatívumai ellenére én mégis azt mondom, hogy egyszer simán meg lehet nézni.

Értékelés: 6/10

eyescream

1 Comment on "Sound Of Thunder (2005) (Mennydörgő robaj)"

  1. Érdekes, hogy 2005-ben készült, de a jövőbe (2055) képzelt berendezések olyanok, mint a 60-70-es évek beli sci-fikben és a szereplők városi ruhái is olyanok, ahogy a 60-as években öltöztek (pl. kalap) Szóval szerintem próbálták úgy megcsinálni, ahogyan az író: Ray Bradbury általi alkotás idejében csinálták volna. 2005-ben ugyanis már egészen más jövőbeli technikai környezetet terveztek volna, ha nem tudatosan régies sci-fit csináltak volna. Legalábbis ezt képzelem.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.