Kínzások és kivégzések X. – Alvásmegvonás

56cb7b001500002a000b07b3Aludni jó dolog, talán a világon a legjobb. Főleg egy álmoskás, borongós hétfő reggelen tudnánk ezt nagyon értékelni, nem pedig hétvégén, de azért ne is tagadjuk le, imádunk durmolni. Ha nem alszunk eleget, nyűgösek vagyunk, hisztizünk, nem is lehet hozzánk szólni. Ezek a “kínok” azonban eltörpülnek amellett, ha valaki 5-6 napon keresztül nem alhat. Az egyik legkreatívabb és legfélelmetesebb kínzási módszer az alvásmegvonás, amely nagyon könnyen vezethet halálhoz – ez mai rovatunk témája. Mostani cikkünkhöz pedig örömmel csatlakozott Absvrd kolléga, aki a híres orosz alvási kísérletet mutatja be nektek.


Mint a legtöbb kínzásnak, az alvásmegvonásnak is több évszázados történelme van. Már az ókori Rómából is vannak feljegyzések, amelyek arról számolnak be, hogy ilyen módon végeztek ki gyilkosokat, tolvajokat. Az idők során egy dolog nem változott sokat: a módszerek, amellyel ezt elvégezték.

torutre

A legfontosabb az alvásmegvonással való kínzás során ugyanis az, hogy az alanyt vagy állandóan kényelmetlen pozícióban tartsák, amelyben képtelenség aludni vagy pedig néhány másodpercre hagyják őt elszenderedni, majd abból azonnal felkeltik. Az első esetben gyakori volt, hogy az áldozatot nem engedték leülni, esetleg olyan kicsi szobába zárták, ahol muszáj volt állnia, kezét ráadásul feje fölé kötözték, hogy a lehető legnyomorúságosabb helyzetben szenvedjen.

Mi történik ha…?

Az emberi szervezetnek átlagosan 7-9 óra alvásra van szüksége egy nap, de az első problémák csak 24 óra után jelentkezhetnek. Először csak fáradtnak érezzük magunkat, veszítünk a koncentrációnkból, idegesek leszünk. Később testünk hőmérséklete lecsökken, elveszítjük orientációnkat, elkedvetlenedünk, érzékszerveink egyre gyengébbek lesznek, szépen lassan letargikus állapotba esünk, miközben folytonosak lesznek a hallucinációk.

Habár hivatalosan csak eddig tudjuk az alvásmegvonás tüneteit, a kutatások ugyanis tovább nem engedik a kísérleteket, nagyjából sejthetjük, ezek után mi is történik. Immunrendszerünk lassan feladja a szolgálatot, a test nem lesz képes önmagát gyógyítani, sem pedig fenntartani, így végül a létfontosságú szervek működése leáll és tulajdonképpen álomba szenderülünk. A folyamatot csak meggyorsítja, ha betegek vagyunk vagy sérültek, ekkor ugyanis még jobban felerősödik bennünk a fájdalom, amely ellen nem védekezik a test.

russian_sleep_experiment

Sajnos arról konkrétumok is szólnak, hogy korábban állatkísérleteket folytattak ebben a témában. A 19. században például az olasz Lamberto Daddi és Giulio Tarozzi több kutyát is halálra sétáltatott. Az állatok 9-17 nap alatt haltak bele az alvásmegvonásba. Közelebbi példa Allan Rechtshcaffen kísérlete, aki két egeret vetett alá ötletének. A “kontrollegeret” engedte aludni, normálisan etette, míg a másikat azonnal vízbe dobta, amint alvás jeleit észlelte rajta. Ezt a kísérletet tízszer végezte el, minden alkalommal 11 és 32 nap között elpusztultak az állatok, ám a boncolás egyik esetben sem mutatott ki semmilyen anatómiai problémát.

Híresebb esetek

Boszorkányüldözések

Meglepő lehet, de a 16. századi Skóciában ezzel a módszerrel “hozták elő” valakiből a boszorkányt. A több száz kivégzett, ártatlan nőkre gyakran az alvásmegvonás okozta tünetekkel bizonyították rá, hogy szövetséget kötöttek az ördöggel, ugyanis amikor már végkimerültségükben hallucinálni kezdtek és hihetetlen dolgokat meséltek, gyakorlatilag éberen álmodtak, azt a fogva tartóik betudták a gonosz jelenlétének.

Witch-hunt_

“Ha a boszorkány makacs volt és nem akarta bevallani tetteit, gyakran az alábbi módszert alkalmazták: vaskarikákat szúrtak az arcába és a szájába, amelybe egy kantárt kötöttek, majd a háta mögött hozzá rögzítették a falhoz, ami által az áldozat képtelen volt lefeküdni. Ha esetleg mégis elaludt volna valahogy ebben a gyötrelmes pózban, az őt körülvevő férfiak azonnal felébresztették” – áll egy korabeli feljegyzésben.

9/11

“Sötét dolgokhoz kell folyamodnunk, hogy megtudjuk, amit szeretnénk. Időnket az emberi intelligencia árnyékos oldalán kell töltenünk. Amit itt csinálunk, ezt csendben kell tennünk anélkül, hogy bárki kérdezne bármit” – nyilatkozta Dick Cheney, USA alelnöke 2001. szeptember 11-e után öt nappal, utalva arra, ők bizony hajlandóak bármit megtenni, hogy kézre kerítsék a szörnyű terrortámadás tetteseit.

dick

Mint az később kiderült, ez egy, a CIA által kifejlesztett kihallgatási technológiára utalt, amelynek több lépcsője van. A hideg cellában való “fagyasztás”, a fojtogatás és a folyamatos verés mellett volt, hogy 50-60 órát kellett a fogolynak egy helyben állnia úgy, hogy kizárólag egy pontot bámulhatott a földön és aludni esélye sem volt.

Akit pedig nem így tartottak ébren, azt például óránként másik cellába költöztették vagy egy székhez kötözték és hangos zenét hallgattattak velük napokig. Ez lehetett akár kemény rock vagy egyes beszámolók szerint zene a Szezám utca sorozatból.

sound-torture

Az alvásmegvonás egyike azon, fizikai behatást nem igénylő kínzásoknak, amelyet még ma is előszeretettel használnak az Egyesült Államokban. Az egyik leghíresebb eset nem is olyan régi: 2003-ban a Pentagon jóváhagyásával az iraki Abu Garib városában történt, mely után felelősségre vontak több amerikai katonát is. A terroristagyanús embereket meztelenre vetkőztették és felváltva alkalmaztak rajtuk borzalmasabbnál borzalmasabb kínzásokat, az alvásmegvonás mellett folyamatosan megalázták, verték őket és szélsőséges hőmérséklettel is kínozták vallatóik a foglyokat. Az ilyen jellegű kihallgatás mindössze 2009 óta tiltott az Egyesült Államokban, de ne gondoljuk, hogy például Guantanamóban nem használják a mai napig, ha a “szükség úgy hozza”.

Orosz alvási kísérlet

Slenderman történeténél már megtapasztalhattuk, mire képesek a lelkes horror-rajongók, ha internet közelébe kerülnek, a hírhedt orosz alvásmegvonás-kísérletről szóló sztori esetében pedig szintén hasonló folyamat indult be. A creepypasta.com oldalán útnak induló történet egy, a ’40-es évek elején, a Szovjetunióban lezajlott kísérletről számol be, ahol egy gáz halmazállapotú vegyületet teszteltek politikai foglyokon. A vegyülettel sikerült elérni azt, hogy a szerencsétlen kísérleti alanyok 15 napon keresztül ébren legyenek, azonban az egyébként is horrorisztikus kísérlet még bizarrabb fordulatot vett. Akit érdekel a történet, és esetleg még nem olvasta el, megteheti itt. A sztori bár ilyen formájában nem igaz, azonban, mint sok rémtörténet esetében, itt is valóságon alapul.

A XX. századtól a tudomány robbanásszerű fejlődése a nagyhatalmak egymást közt zajló versengésére is kihatással volt, hiszen innentől számítva a megfelelő forrásokkal rendelkező felek olykor embertelen módszerekkel próbáltak különféle technológiai, vagy egyéb harcászati előnyhöz jutni. A második világháború időszakának kísérletei mellett a későbbiekben is rengeteg ilyen kétes, vagy néhol botrányos megítélésű projektről olvashatunk, elég, ha csak az MK-Ultra, a Midnight Climax, vagy a Project 4.1 elnevezésű kísérletekre gondolunk. Amint azt sejthetjük, a hírhedt orosz alvásmegvonásos rémtörténetet is egy hasonló, valóságos eseménysorozat inspirált. 1921-től kezdve a szovjet titkosszolgálat irányítása alatt létrejött egy külön egység, amely különleges vegyi, kémiai, biológiai anyagok előállítására volt hivatott. 1939-ben Grigorij Mairanovsky vezetésével az akkor már 1-es számú Laboratórium névre hallgató objektumban (amelyet később 12-es számú Laboratórium névre kereszteltek át) egy olyan színtelen, szagtalan, gáz halmazállapotú vegyület kifejlesztése volt a cél, amellyel nagyon rövid idő alatt, szinte észrevétlenül lehet megölni valakit.

6-Human-Experimentation-in-the-Soviet-Union

A sok éven át tartó kísérletezés alanyai során főként a Gulagról átszállított politikai foglyok voltak, akiket hírhedt fogolytábor borzalmai után egy talán még szörnyűbb próbának vetették alá. A töretlen munka végül meghozta gyümölcsét, a C-2 névre hallgató vegyület hatását a következőképp jegyezték le: “az alany fizikai és mentális állapota gyors romlásnak indult, viselkedése nyugodttá és csendessé vált, a halál megközelítőleg 15 perc után állt be”.

(Absvrd)

Mint látható, az alvásmegvonás egy különösen gyötrelmes és kegyetlen módszer, amely a kínzott személy fizikai és szellemi állapotától függően akár napokig, hetekig is eltarthat. Nem hiába tartják a legkegyetlenebb nem fizikai jellegű kínzásnak.

I. rész: Kínai vízcseppes kínzás

II. rész: Ételekkel, italokkal kapcsolatos kegyetlenségek

III. rész: Rovarokkal élve megetetés

IV. rész: Kínai harang

V. rész: Bambusszal való kínzás

VI. rész: Bronz bika

VII. rész: A fehér szoba

VIII. rész: Az élve eltemetés

IX. rész: Az élve megfőzés

(Varin)

Be the first to comment on "Kínzások és kivégzések X. – Alvásmegvonás"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .