10 könyv 2017-ből amit el kell olvasnod!

2017 igen gyümölcsöző évnek bizonyult a fantasztikus irodalom kedvelői számára. A zsánert támogató hazai kiadóknak köszönhetően számos jobbnál jobb regény és antológia jelent meg magyar nyelven, köztük egész friss megjelenések is. De ami talán még inkább örömtelibb számunkra, hogy ezen nagyszerű művek rengetegében néhány hazai alkotó regénye is felbukkant. Nézzük hát, mi az a 10 legjobb könyv, amit a 2017-es felhozatalból muszáj lesz elolvasnod!

Sötétség: Huszonöt modern horrornovella (2017) KRITIKA

Ellen Datlow, a science fiction-, fantasy- és horror-novellairodalom egyik legismertebb szerkesztője ebben két évtized horrorterméséből válogatva nyújt át nekünk egy csokorral az ismertebb szerzők mellett (Stephen King, Clive Barker, Peter Straub, Neil Gaiman, George R. R. Martin, valamint Joe Hill) egy sor, hazánkban először bemutatkozó író munkásságából szemezgetve.

Sarah Lotz: A negyedik nap (2017) (Day Four) KRITIKA

A dél-afrikai írónő előző regényének (A Hármak) világraszóló sikere után nem is volt kétséges a folytatás – rémületes hajóútról szóló könyve inkább csak olyan spin-offszerűen laza kapcsolódási pontokat felmutató folytatás, de attól még ugyanolyan izgalmakban és feszültségben gazdag, magát olvastató thriller!

Gulyás Péter: Végtelen térségek örök hallgatása (2017) KRITIKA

Ez a regény egy olyan kor szülötte, ahol a címkéknek már nincs sok értelmük. Miért ne mesélhetnénk egy vértócsában ülve a felelősség és a hatalom kérdéséről, miért ne élvezhetnénk a kannibalizmus művészi igényességű ábrázolását, miközben a társadalom rendszerszintű kegyetlenségén elmélkedünk? Én sem szívesen nevezem horrornak, hiszen nem az, nem teljesen — a magja, a keserű utóíze mégis olyan, amit csak mérgek után szokott érezni az ember.

Adrian Tchaikovsky: Az idő gyermekei (2017) KRITIKA 

Tchaikovsky jött, látott és hatalmasat tarolt első sci-fi regényével. Az író mesterművet, egy svájci órásmester precizitásával, és minden apró részletre kiterjedő figyelmével rakta össze. A könnyed nyelvezettel ábrázolt, élethű világ nem mindennapi története, minden sci-fi rajongót könnyedén magával tud ragadni, hogy aztán egy életre szóló élménnyel lehessen gazdagabb.

Nick Cutter: A szekta (2017) KRITIKA

Nick Cutter felemás képpel lépett a magyar olvasó közönség elé. Mélység című, lovecrafti ihletésű regényét volt aki imádta és akadt aki legszívesebben egy szemetes kuka alján látta volna. Ezzel szemben A falka című könyvét már imádták az olvasók, és bizony még a rangos James Herbert díjat is elnyerte. A szekta valahol e két mű között landolt, egyesítve A falka gyomorforgató jelenteit, emberközelibb karaktereit, a Mélység világunkon túli rettenetével és nyomasztó hangulatával.

Sylvian Neuvel: Ébredő istenek (Themis-akták 2.) (2017) KRITIKA

A Themis-akták folytatása elődjének az Alvó óriásoknak szinte minden hibáját kijavította, mindezt úgy, hogy közben sikerült megtartani annak pozitívumait. Az Ébredő istenek egy izgalmas, pörgős, csavaros és mindvégig rejtélyes sztorival megáldott szórakoztató sci-fi.

László Zoltán: Távolvíz (2017) KRITIKA

A Távolvízre igazán büszke lehet minden magyar sci-fi rajongó, mert László Zoltán egy kiváló művel örvendeztette meg a világot. A történet ötletes, és fantáziadús, a cselekmény szép dramaturgiai ívet ír le, a szereplők bár nem túl mélyek, de így sem lehet rájuk rossz szó. Bár a leírások olykor esetlenek, és nem mindig sikerül egyből összerakni, hogy mit is látott az író a fejében, de ez ne vegye el senki kedvét.

Ray Bradbury: Októberi vidék (2017) KRITIKA

Ray Bradbury munkássága meghatározónak számít a fantasztikus irodalom berkein belül. Az író nevéhez olyan nagy nevek fűződnek mint a mára már kultikussá vált Marsbéli krónikák, vagy a Fahrenheit 451. Bár novellás kötetének nem mindegyik darabja kimagasló alkotás, ám még is érdemes tenni vele egy próbát, hisz még is egy ikonikus író munkásságának gyümölcsöskertjébe léphet be az olvasó.

Veres Attila: Odakint sötétebb (2017) KRITIKA

Veres Attila lovecrafti és vandermeeri ihletésű regényével rendesen felkavarta a magyar fantasztikus irodalom álló vizét. Könyvét az egekig magasztalták, ezrek imádták és imádják, és sokan egy új reménycsillagként tekintenek a fiatal férfira, mint aki talán megváltást hoz a zsánerbe. Az Odakint sötétebb a hétköznapi magyar valóságba oly ügyesen csempészi bele a világunkon túl tenyésző végtelen borzalmat, hogy azt fölött még az ihletül szolgáló írók is csak elismerően bólogathatnak.

Csepella Olivér: Nyugat+Zombik (2017) KRITIKA

Végezetül egy kakukktojást mutatnánk be, hiszen két év csúszással, idén decemberben végre kezünkben foghattuk Csepella Olivér közösségi finanszírozás segítségével készült, őrült szórakozást ígérő képregényét, melyben a Nyugat leghíresebb karakterei egy kávéházba zárva viaskodnak egy történelmi háttérű élőhalott-invázióban.

 

2 Comments on "10 könyv 2017-ből amit el kell olvasnod!"

  1. Nagyon szépen köszönöm a listát és azt, hogy energiát és időt rászánva összehoztatok egy horror könyv listát a tavalyi évből! Sokról nem értesültem volna magamtól, illetve a Sötétség Novella kötet elsőre szimpatikus lett, mindenképp megszerzem!
    Nagyon szeretem a munkásságotokat, mint filmek, mint könyvek terén és remélem nem hagyjátok egyhamar abba, mivel rettentően megkönnyítitek a dolgomat ha nem tudom mit nézzek vagy olvassak, de szeretnék újat a horror – thriller – scifi témán belül. Mindig találok érdekeset és nekem valót, amivel sok időt megspóroltok nekem! Szeretem ezt az online magazint! ^^

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .