Atomic Cyborg/ Hands of Steel ((Vendetta dal futuro)) (1985) (Bosszú a jövőből)

atomiccyborg_thumbMég gondtalan gyermekkoromban volt szerencsém látni ezt a filmet, rongyosra nézett, narrátoros VHS kiadásban. Ez pár évvel a film kiadása után lehetett. Ahogy az lenni szokott, a filmek többsége feledésbe merül, de van, amelyik később is folyton ott motoszkál a megrögzött filmfüggők és/vagy filmgyűjtők fejében. Lényeg a lényeg, az interneten eszelős kutatásba kezdtem a beszerzését illetően: nem sok sikerrel. Aztán egy szép napon, amikor már letettem róla, kedves öcsém Angliából hazatérve a kezembe nyomott egy eredeti angol DVD példányt (ami sajnos VHS minőségű – hmm, lehet, hogy mégsem eredeti? :)). No de lássuk, miért is kincs ez a film a stílus kedvelőinek.

A nem túl távoli jövőben, Földünk felszíne kiszáradt, elsivatagosodott, a maradék növényzetet és a termőföldeket savas esők pusztítják. A levegő gyilkos gázokkal telítődött, az átlaghőmérséklet az egekbe szökött. Éhínség kínozza a megmaradt emberi lakosságot, akik nagyvárosokba húzódva próbálnak megélhetést találni. Ebben a nem túl rózsás helyzetben egy gátlástalan multinacionális monopólium irányítja emberek mindennapjait. Többek között e cég kezében összpontosul a megélhetéshez szükséges élelem, az élelmiszer termelése és elosztása. Nem túl meglepő módon zsarnoki módon, mindenki felett uralkodva teszik mindezt. Csakhogy képbe lép egy öreg, vak tudós, aki kutatásaival véget tudna vetni ennek az áldatlan állapotnak. ő az utolsó remény, aki önzetlenül, a cég keretein kívül próbálja megmenteni az emberiséget. A felső vezetés egy direkt erre a célre kifejlesztett cyborgot küld a likvidálására. Egy cyborgot, aki képes bejutni a szigorúan őrzött öreg tudóshoz, és képes fegyver nélkül végezni vele. Ez az emberi külsővel rendelkező robot, hétkönapi nevén Paco Queruak, el is jut a célszemélyhez, de nem teljesíti maradéktalanul a feladatát. Elmenekül a városból, a kietlen pusztaságba. Az üldözőből üldözött lesz, embertelen körülmények között próbál választ kapni saját mivoltát illetően. Rengeteg, végig izgalmas akció – és egy érzelmes mellékszál kibontása – után a film végén fény derül a megdöbbentő igazságra…

atomiccyborg1

Az 1980-as években fénykorukat élték az alacsony költségvetésű, u.n. b-mozik. Ennek a vonalnak is meg vannak a maga sztárjai, akik ebben az olasz-amerikai alkotásban rendre fel is bukkannak: Janet Agren, George Eastman, John Saxon, hogy csak a legismertebb színészeket említsem. Más kérdés, hogy a főszereplő, Daniel Greene nem futott be az övékéhez hasonló “karriert”. E remekmű sok országban sok különböző címen jelent meg (Vendetta dal Futuro, Mani di pietra, Atomic Cyborg, Fists of Steel, Hands of Steel, Return of the Terminator), többek között ez is nehezíti a beszerzését. Kötelező megemlíteni a film nagyon eltalált, nagyon egyedi zenéit is, amiből nem sok csendül fel a film során, de az mindig jókor, jó helyen. Talán ez is hozzájárul ahhoz a tényhez, hogy ez az alkotás messze kiemelkedik a “Eurotrash” hasonszőrű művei közül. De azért nem mind arany, ami fénylik: a rendezőre, Sergio Martino-ra kétség kívül nagy hatással voltak egyes nagysikerű filmek, mint például a Terminátor, amiből az egyik jelenetet egy az egyben átvette. Azt a kevés elismerést, és pozitív visszajelzést, amit ezzel a filmmel elért, sajnos sem előtte, sem utána nem tudta megismételni. Mindettől eltekintve, és a fent említett pozitívumokat figyelembe véve (amikből azért jóval több van) egy pörgős, nagyon-nagyon szerethető akciófilmet kapunk.

értékelés: 10/10

Stone

Be the first to comment on "Atomic Cyborg/ Hands of Steel ((Vendetta dal futuro)) (1985) (Bosszú a jövőből)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.