Getting Any? (1995) (Bármi más?)

gettingany_thumbKitano Takesi kapcsán olyan nagyszerű filmek juthatnak az ember eszébe, mint a Tűzvirágok vagy a Szonatina (kedvencem!), egészen biztosan csak nagyon kevesen asszociálnak a japán polihisztor neve hallatán erre az 1995-ös filmre, amely ugyan nem sok nemzetközi vizet zavart megjelenésekor, mégis Kitano-szan egyik legkedvesebb műveként tartja számon. Az ok, amiért úgy gondoltam, hogy megfér a Getting Any? a nemrég ismertetett Forbidden Zone-nal egy kategóriában (hülye mondat: hogy itt a helye a Harvesteren), remélem nyilvánvalóvá válik a történet rövid áttekintése után.

A film azzal kezdődik, hogy egy teljesen átlagos külsejű, középkorú japó férfi egy tévéfilm hatására eldönti, hogy autót kell szereznie, mert akkor hamar nő áll a házhoz, akit majd megszexelhet az autóban, és az neki jó lesz. Mivel hősünket, Aszaót, nem veti fel a pénz, csak egy nem túl „felvágós” gépjárműre futja neki. Az is hamar kiderül, hogy Aszaó elég tapasztalatlan a nők felszedése terén, így hamar szembesül a ténnyel, hogy ami a filmben a muksónak bejött (szexelni az autóban), az nála a való életben nem fog… hacsak nem szerez egy kabriót. Visszamegy tehát az autókereskedőhöz, aki jól át is vágja szegényt, mivel egy olyan járgányt sóz most Aszaóra, amely az első használat közben darabjaira hullik. Úgy látszik, minden felesküdött ellene. Mi lesz hát a következő terv?

Egy kósza gondolatot követően Aszaó elhatározza, hogy bankot fog rabolni, így szerezve pénzt arra, hogy az első osztályon utazhasson repülővel. Miért is szeretne ez a derék úriember az első osztályon utazni? Hát természetesen azért, hogy így szerezzen magának nőt, Aszaó ugyanis úgy gondolja, hogy a csinos és fiatal légiutaskísérők munkaköri leírása tartalmaz bizonyos extra szolgáltatásokat első osztályon utazó férfi utasok számára… Remélem, ez a gondolatmenet mindenki számára egyértelmű. Na, de hogy szerezzen pisztolyt a bankrabláshoz? Miután elmeroggyant barátunk elveti azt a lehetőséget, hogy egy rendőrtől kérje el a fegyverét egy bank kirablásához, elindul egy gyárba. Pisztoly készíteni…
Itt ugornék egy csöppet. A bankrablás persze nem jön össze neki, ezért más módot kell találnia a nőszerzéshez. Filmsztár lesz. Illetve csak szeretne lenni. Egy helyi bandaháborúba is belekeveredik, majd találkozik egy lökött tudóssal (Kitano) és annak segítőjével, akik láthatatlanná teszik egy időre, így Aszaó szabadon garázdálkodhat pl. a pornófilmek forgatásakor… Hogy a szörnyfilmek is kapjanak egy fricskát, szegény Aszaó a film végére óriási légy-emberré változik, és egy kakikupac tetején fejezi be földi pályafutását alaposan kilapítva.

gettingany1

Ööö, hát ez egy Kitano-film! Elég meghökkentő egy alkotás, nyilván ez volt vele a célja. Idiotizmus felsőfokon, ami eléggé fárasztó néhol. Nyilván teli van olyan utalásokkal, amit mi nem japán népek nem érthetünk, talán ez is magyarázza – részben – a film sikertelenségét. Nekem a látottak hamar megfeküdték a gyomrom, viszont aki szereti a tömény hülyeséget, ne hagyja ki.

értékelés: 5/10

Yakuza

Be the first to comment on "Getting Any? (1995) (Bármi más?)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.