Layover (2001) (Gyémántcsapda / Halálos átverés)

layover_thumbAmikor bevásárlóközpontban járok, két dolgot biztos csinálok. Tuti, hogy csokoládét azt veszek, mer dagadt akarok lenni. Szerintem az elhízás divatos. Plusz ha hájasabb vagy, rövidebb ideig bírsz prücskölni, ami jó, mert több időd marad tévét nézni. Mindemellett a DVD szekciót is állandóan végigböngészem, kiemelt figyelmet szentelve a 990 forint árkategóriás részlegre, ahol igazán nagy kincseket lehet lelni. Sőt, igazság szerint ilyenkor gyakran fogalmazódik meg bennem valami olyasmi gondolat, hogy “bár csak a Hasselhofftól is megjelenne pár új DVD”, de ez a legritkább esetben fordul elő, inkább az jellemző, hogy lépten-nyomon annak a diszlexiás barom Dudikoffnak és az “ezerarcú” Steven Köcsög Segalnak a filmjeibe botlok bele. A múlthét előtti héten azonban kegyes volt hozzám az Úr, mert az Auchan nevű hulladéklerakóhelyen kettő darab Hasselhoff DVD-t is leltem! Ezeket természetesen azonnal megvettem, elsőként pedig az 1998-as “Végzetes fotók” (Legacy) című akciófilmet néztem meg, de ez a film annyira kurva szar és unalmas, hogy többet nem is szándékozok írni róla. A másik film, cikkem tárgya “Gyémántcsapda” névre hallgat (eredeti cím: Layover), bár régebben asszem nyomták a tévék “Halálos átverés” címen is. Persze az egyáltalán nem csoda, hogy ennek a filmnek mindjárt két magyar címe is van, mert ez egy olyan remekbe szabott, igazi HasselhofFOS thriller, hogy az csuda! Persze a kiadás se semmi, de arról majd később, most jöjjön dióhéjban a sztori.

layover1

Főhősünk egy Dan Morrison nevű marketingmajom (ot alakítja Hasselhoff), aki szép öltönyben járja a világot, hogy bemutassa különböző cégeknek azokat a kis elektronikai kütyüket (elsősorban mobiltelefonokat), amiket ők – mármint a Hoff cége – gyártanak. A sok repülőút meg tárgyalás miatt Hoff nője állandóan rinyál, hogy magányos, meg jön a szokásos szöveg az elhidegülésről, plusz finoman azt is tudatja férjével, hogy ha továbbra is csak kb. szökőévente illetve nagyobb ünnepekkor – pl. március 15, október 23. – fognak baszni, akkor ebből bizony válás lesz, vagy minimum megcsalás. Szegény Hoff, aki a belét kidolgozza azért, hogy a hülye kurva flancos ruhákban riszálhassa a picsáját, annyira elszomorodik szerelmének a negatív hozzáállásán, hogy a soron következő üzleti úton már az első nap meghág egy nagycsöcsű, meglehetosen kurvás, de nagyon szép bigét, romantikus módon valami lepukkant raktárban. Bizony, a bánatot enyhíteni kell! Dugás után Hoff és szexpartnernője elbúcsúznak egymástól, szal probléma egy szál se. Vagy mégis? Pár órával később Hoff összefut azzal a fickóval, akivel korábban, még a repülőn haverkodott össze. Ő Roy, valami ékszerkereskedo muksó, aki egész uton arról szövegelt, hogy ha az ő felesége megcsalná, akkor kinyírná a nőt is meg a szeretőjét is. Így aztán mikor Hoff rájön, hogy Roy feleségét kufircolta meg a raktárban, kezdi kicsit kényelmetlenül érezni magát, főleg miután a szintén zavarban lévő hűtlen asszonyka is becsatlakozik az esti vacsoránál. Ahogy telik az idő, Roy egyre furcsábban, majd egyre agresszívebben kezd el viselkedni. Vajon sejti, hogy mi történt? Vagy valami más van a háttérben? A választ nem mondom el, mert kurva nagy csavarok vannak a filmben, úgyhogy tessék rohanni megvenni, azonnal.

layover2

Hűtlenség, ármánykodás, szex, akció, Hasselhoff. Hát kell még valami egy jó filmhez? A film csodálatos, az nem vitás, ráadásul a dvd-kiadás is rendkívül igényes. Miután az állóképes főmenü MAGYAR illetve ROMÁN menüpontja közül választottunk, elindíthatjuk a filmet az adott nyelven, vagy megnézhetünk pár okádék, z-kategóriás noname tékás akciófilm bemutatót. Aztán ha a román menüt választottuk, megnézhetjük a filmet románul, vagy beállíthatunk román feliratot is. Amennyiben a magyart választottuk (gyanítom, ez nálunk gyakrabban fordul elő), megnézhetjük a filmet magyarul, ahol nem Forgács Péter mondja Hasselhoff hangját, hanem valami noname ürge, amire talán még nem volt példa itthon. Szerencsére ha valakinek az új hang nem jönne be, bekapcsolható a felirat, ami sajnálatos módon magyar beállítás mellett is csak román nyelven választható. Bizony.
Na jó, nem szeretnék összezavarni senkit, oszintén leírom a véleményem: ez a kiadás (technikailag) ez nagy vicc – meglehetosen szánalmas, de nevetni lehet rajta és ez a lényeg. Maga a film egy tipikus Hoff film abból a szempontból, hogy végtelenül röhejes és ostoba, de (és ez a legfontosabb!) pl. a Végzetes fotókkal ellentétben egyáltalán nem unalmas. Az események gyorsan pörögnek, mindig történik valami, amin lehet “izgulni” (nevetni), így aki “szereti” David Hasselhoffot, az mindenképp vegye meg ezt a gyöngyszemet.

értékelés: 3/10

Blizz

Be the first to comment on "Layover (2001) (Gyémántcsapda / Halálos átverés)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.